DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, November 11, 2013

Bagaimana MENTERI LIBERAL 'AH-Jib-GOR' cuba mengekalkan POPULARiti UMNO untuk PRU-14 nanti..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Di ZAMAN kePIMPINan LIBERAL 'AH-Jib-GOR' ini terlalu RAMAI kePIMPINan UMNO yang lebih meROSAKkan generasi MUDA UMAT Melayu/ISLAM.. Kita pun tak TAHU apakah lagi pengajaran yang patut Allah SWT TUNJUKkan kepada 'AH-Jib-GOR' ini hinggakan tak tahu apakah SIFAT-SIFAT seorang PEMIMPIN yang sepatutnya diTUNJUKkan oleh PEMIMPIN kepada UMAT Melayu/ISLAM.. Apakah susah untuk 'AH-Jib-GOR' menonjolkan seorang PEMIMPIN MUDA UMNO yang bukan sahaja dapat menjadi TELADAN yang BAIK malah berAKHLAK? Atau sememangnya PEMIMPIN MUDA sebegini sudah TIDAK WUJUD dalam UMNO?

Hanya di ZAMAN 'AH-Jib-GOR' aje RAKYAT menyaksikan bagaimana seorang 'BOSS' Pemuda UMNO meRANGKAP MENTERI KBS terGEDIK-GEDIK naik ke PENTAS HIBURan untuk menerima ANUGERAH 'SHOUT Awards' yang diTAJA oleh MEDIA Prima.. MEDIA Prima seperti yang RAMAI sedia MAKLUM memanglah 'PROMOTER' kepada ke'GLAMOUR'an 'BOSS' Pemuda UMNO ini.. Itu sejak ZAMAN Pak MERTUA dia jadik PM lagi.. Namun demikian, apakah ERTInya ANUGERAH sebegini kepada 3.4 JUTA AHLI-AHLI UMNO di seluruh NEGARA? Atau hanya mengembangkan LUBANG HIDUNG 'OMAK' dia aje? KAH!KAH!KAH!


IBARAT Pak KADOK yang memakai BAJU KERTAS tetapi PERASAN sebagai MODEL FESYEN, itulah perUMPAMAan yang sesuai diBERIkan kepada 'BOSS' Pemuda UMNO yang semakin BESAR KEPALA ini.. Jangan KATA 'AH-Jib-GOR' TIDAK TAHU apa-apa pasal ini.. Bukankah orang KUAT MEDIA Prima itu jugak yang menjadi S/U AKHBAR kepada PM? Jadik, sememangnya 'AH-Jib-GOR' pun TAHU dan mengALU-ALUkannya pasal ianya menepati SEMANGAT LIBERAL yang dia perJUANGkan.. Bukankah 'AH-Jib-GOR' jugak pernah berLAKON IKLAN TAHUN Baru CINA di TV sebelum ini? Mungkin BAKATnya kurang menyerlah jadik takde le ANUGERAH? 

 KLIK IMEJ UNTUK VIDEO
KLIK IMEJ UNTUK VIDEO

PENTINGkah ANUGERAH ini kepada UMNO atau kepada KABINET 'AH-Jib-GOR'? Apakah dengan keMENANGan ini RAKYAT akan berDUYUN-DUYUN memBERIkan keMENANGan kepada UMNO di setiap PRK selepas ini hinggalah kepada PRU-14? Mungkinkah generasi MUDA selepas ini akan beREBUT-REBUT mencari BORANG keAHLIan UMNO? Yang kita TAHUlah, GILA 'GLAMOUR' sebegini hanya sering diLIHAT kepada PEMIMPIN-PEMIMPIN KORUP di NEGARA-NEGARA seperti di Thailand, Filipina dan Indonesia aje.. Mereka dok KEJAR 'GLAMOUR' tetapi RAKYAT pulak terBIAR keSUSAHan dalam menJALANi keHIDUPan.. SEDIHnya..


Kita nak TANYA lagi kepada 'AH-Jib-GOR' dan seluruh AHLI-AHLI UMNO.. Jika UMNO BENAR-BENAR menCARI seseorang yang POPULAR sebagai PEMIMPIN, kenapa agaknya pemilihan UMNO lalu seorang CALON Naib PRESIDEN yang meMENANGi UNDI POPULAR TIDAK meMENANGi JAWATAN tersebut? Kenapa UMNO terpaksa meNAFIkan keMENANGan berASASkan UNDI POPULAR dengan mengGUNAkan UNDI ELEKTORAL yang diTENTUkan oleh kePEMIMPINan di peringkat BAHAGIAN aje? PELIK bukan? UMNO meNAFIkan PEMIMPIN mereka yang POPULAR dalam PARTI tetapi menyanjung SPESIS yang GILA 'GLAMOUR'?


Selain MEDIA Prima, HARAKAH jugak NAMPAKnya TIDAK keTINGGALan untuk memBERIkan PUBLISITI kepada 'BOSS' Pemuda UMNO yang telah meMENANGi ANUGERAH 'TAIK KUCING' ini sebagai RUJUKan untuk pemilihan PAS nanti kot?  


HE!HE!HE! Ada jugak 'CAI-CAI' SIBER UMNO dari UNIT 'UngkaMonyetBerok' cuba memBERIkan GAMBARan KONONnya Lebai-Lebai DUNGU PAS nih IRIHATI dengan ANUGERAH tersebut.. Ada jugak 'CAI' yang menyarankan 'BOSS' Pemuda UMNO menyertai MUSABAQAH pulak dengan HARAPAN Lebai-Lebai DUNGU PAS akan 'TerKESIMA'lah KONON-KONONnya nanti.. KAH!KAH!KAH!

Baik 'BOSS' atau 'CAI'nya, takde BEZA dari SEGI keROSAKkan OTAK walaupun 'BOSS' tuh KONON-KONONnya 'Ex-OXFORD' bidang SAINS POLITIK aje.. 'CAI' pulak ENTAH diKUTIP dari tepi JALAN mana ENTAH? Sebab tuh 'STANDARD' para 'CAI' nih hanya akan menyebabkan keKALAHan UMNO aje.. Makin RAMAI 'CAI' tahap begini dalam UMNO, makin CEPATlah UMNO cuma TINGGAL BENDERA aje nanti.. Bila UMNO dah TINGGAL BENDERA aje nanti, 'AH-Jib-GOR' akan TUBUH pulak PARTI LIBERAL sebagai GANTI.. 'AH-Jib-GOR' nanti KEKAL PRESIDEN dan SEPUPU dia yang tak POPULAR semasa pemilihan UMNO jadik TIMBALAN dia..

Inilah REALITI yang berlaku dalam UMNO pada HARI ini.. Tatkala MUSUH-MUSUH UMNO beREBUT-REBUT menambahkan AHLI-AHLI yang ada OTAK, UMNO pulak semakin mengurangkan mereka yang berOTAK dan berFIKIRan WARAS.. UMNO langsung tak SEDAR pun mereka yang mengUNDI PARTI ini hanya tinggal UMAT Melayu/ISLAM di kawasan luar BANDAR yang tak PEDULI pun samada PEMIMPIN UMNO tuh MENANG ANUGERAH 'SHOUT Awards' atau TIDAK.. RAKYAT dan generasi MUDA yang menonton dan terJERIT-PEKIK untuk ANUGERAH ini bukannya mengUNDI UMNO atau mungkin langsung tak menDAFTAR pun!

Wallahualam..
    

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS