DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, November 05, 2013

Siapalah sangat para penJAWAT AWAM pada pandangan PUAK-PUAK berOTAK LIBERAL keSAYANGan DS Najib?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebenarnya, kita nak aje TULIS pasal kenyataan MENTERI ini sebelum PRK DUN Sungai Limau.. Namun demikian, kita KHUATIR bahawa kenyataan yang kita TULIS ini akan menJEJASkan PRESTASI UMNO sendiri semasa PRK DUN Sungai Limau, maka kita SENGAJA meLEWATkan sedikit penulisan pasal ini.. Secara JUJURnya, MENTERI yang diMAKSUDkan terlalu berLAGAK dan ANGKUH apabila membuat kenyataan sebegini.. Kenyataan MENTERI yang diMAKSUDkan ialah,Dalam KONTEKS ini, juruBLOG Helen Ang menyifatkan kenyataan tersebut sebagai mengHINA penjawat AWAM yang diKATAkan TIDAK berKUALITI dan hanya menDATANGkan BEBANan KEWANGAN kepada kerajaan.. ->KLIK<-

Hmmn... Dahlah penJAWAT AWAM diKATAkan sedemikian oleh MENTERI yang entah dari mana ASAL-USULnya.. Sebelum ini pun para penJAWAT AWAM jugak sering diHINA oleh puak-puak PR seperti dalam KLIP VIDEO di bawah ini..


ISU ini TIMBUL apabila diDEDAHkan tentang GAJI beberapa CEO 'PUNAH-Sihat' DS Najib yang ANGKAnya menCECAH seHINGGA RATUSan RIBU RM seTAHUN.. Menurut MP Serdang daripada DAP La'anatullah, GAJI ini terlalu meLAMPAU..

"Pada 1 Oktober lalu, saya diberitahu gaji tahunan, elaun dan bonus Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Agensi Inovasi Malaysia RM830,500 (gaji bulanan kira-kira RM69,000). CEO Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bergaji tahunan RM480,000 (sebulan RM40,000, elaun tahunan RM162,000, bonus RM60,000). CEO TalentCorp bergaji bulanan RM30,000 tidak termasuk elaun kereta RM5,000 sebulan. Gaji bulanan semua CEO ini lebih tinggi daripada penjawat awam seperti Ketua Setiausaha Negara bergaji sebulan hanya RM23,577," ->KLIK<-  


Sudah tentu ISU sebegini menimbulkan keMARAHan kepada RAKYAT apabila ia diMANIPULASIkan oleh puak-puak PR ketika DS Najib sibuk memotong SUBSIDI itu dan ini .. Ianya IBARAT menCURAHkan PETROL kepada ARANG BBQ apabila meRUJUK kepada TWITTER MENTERI KBS yang jugak 'BOSS' Pemuda UMNO seperti di atas tadi.. NAMPAK sangat keBONGOKkan dalam kenyataan TWITTER tersebut.. Jugak NAMPAK sangat UNSUR LIBERAL yang diDOKONGnya ada dalam JAWAPAN yang SAMA..

KeBANYAKkan JAWATAN CEO dan AGENSI tersebut diTUBUHkan semasa DS Najib menJAWAT JAWATAN PM.. KONON-KONONnya, AGENSI berKENAan perlu untuk meREALISASIkan TRANSFORMASInya.. Namun demikian, kalau kita TELITI keBANYAKkan JAWATAN CEO tersebut ada yang berTINDIH atau pun boleh aje diLETAKkan dalam JAWATAN mana-mana KETUA PENGARAH di Jabatan KERAJAAN sedia ada.. Secara JUJURnya, apa yang kita LIHAT ialah JAWATAN tersebut diWUJUDkan hanya untuk menyediakan TEMPAT kepada puak-puak berOTAK LIBERAL yang diPERCAYAi oleh DS Najib untuk TRANSFORMASInya!


Dalam KONTEKS ini, BENARkah perlunya diWUJUDkan CEO dan jugak AGENSI yang dikendalikannya itu? BENARkah KUALITI yang ada pada CEO itu terlalu BAIK hingga TIDAK ada pada mana-mana penJAWAT AWAM bak KATA MENTERI KBS yang PERASAN dia aje yang pernah BELAJAR kat 'OVERSEA'? Bagi kita, kenyataan MENTERI KBS jelas MERAPU dan cuba menegakkan BENANG yang BASAH.. Sebagai CONTOH, sampai sekarang kita terTANYA-TANYA apakah perlunya AGENSI seperti Talent CORP itu? Untuk menarik TENAGA PAKAR kita agar kembali beKERJA di dalam NEGARA? Jadik? Dah takat mana keJAYAannya?

BerBALOIkah diCURAHkan sebegitu BANYAK RM kepada CEO-CEO ini sedangkan RAKYAT pulak semakin terHIMPIT dengan keNAIKkan KOS keHIDUPan? Apakah latar-belakang setiap CEO ini? Apakah mereka ini SEMUAnya TURUN dari LANGIT dengan ada SAYAP di belakang SAMA seperti KHAYALan Lebai-Lebai DUNGU PAS terhadap Pok Nik 'ALAIHISSALAM'? Atau sekadar nak bagi JAWATAN tinggi kepada ANAK-ANAK TAN Sri atau DATUK Seri yang BALIK belajar dari 'OVERSEA' tetapi mati KUTU tak TAHU nak berKERJA di NEGARA ini? Ada jugak SPESIS yang takat belajar kat UIA aje tapi SOSIALnya macam PERASAN dia dok kat Las VEGAS!


Kalau ZAMAN Pak MERTUA MENTERI KBS tuh jadik PM dulu, memang BANYAK KONSULTAN yang diTUBUHkan khusus untuk meNASIHATkan kerajaan seperti ETHOS Consultant.. Walhal NASIHATnya cuma secebis DUA tapi KOMISENnya menCECAH berBILIOn RM! Jangan pulak disangka RAKYAT tak TAHU langsung latar-belakang MENTERI KBS itu sendiri sebelum dia jadik MENANTU PM ke-5 dan berjaya mendapat JAWATAN Naib KETUA Pemuda UMNO dulu.. 


Sebab itulah kalau RAMAI SPESIS macam MANTAN MENTERI KDN yang BONGOK meNILAI orang untuk dijadikkan Naibnya KETUAnya, bukan aje UMNO dan kerajaan, NEGARA sendiri pun akan terGADAI macam zaman British masuk Malaya dulu..

Wallahualam..

1 comment:

Pakcu Rantau Panjang said...

Kalau satu jawatan yang diujubkan berlapik dengan upahan ribuan ringgit tampa memberi imbalan balik yang menguntungkan kepada negara maka tunggu apa lagi ..."close " saja..buat abis ko boras saja....

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS