DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, November 04, 2013

Anda PERASAN tak bahawa UMNO PUSAT sebenarnya SENGAJA MAHUkan keKALAHan di DUN Sungai Limau?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Walaupun dengan KALAH dengan MAJORITI LAWAN berKURANGan, NAMPAKnya UMNO seakan SENGAJA memilih untuk KALAH dalam PRK di DUN Sungai Limau kali ini.. Ya.. Kita tak NAFIkan keMENANGan UMNO di DUN Kuala Besut walaupun sebenarnya TIDAK ada peningkatan MAJORITI yang KETARA pun.. Namun demikian, UMNO masih belum SEDAR bahawa mereka dah keHILANGan FAKTOR 'WOW' yang pernah mereka MILIKki dalam 8 PRK sebelum PRU-13.. TAHUkah UMNO kenapa UMNO MENANG pada 8 PRK sebelum ini dan GAGAL pulak dalam PRK DUN Sungai Limau kali ini? Ada sesuatu yang 'MISSING'..

Secara JUJURnya, kita meRASAkan kePIMPINan UMNO di PWTC dan Putrajaya itu SENGAJA mahukan UMNO KALAH pada PRK DUN Sungai Limau kali ini.. Mereka SENGAJA memadamkan FAKTOR 'WOW' yang ada dalam UMNO yang menyebabkan UMNO MENANG 8 PRK sebelum PRU-13 walaupun KALAH 8 PRK jugak sebelum itu.. Apakah FAKTOR 'WOW' yang UMNO sembunyikan untuk KALAH pada PRK kali ini? JAWAPANnya, UMNO SENGAJA TIDAK meMANFAATkan SOKONGan UMAT Melayu/ISLAM yang UMNO dapat pada 8 PRK sebelum ini untuk SEMUA PRK selepas PRU-13.. Kenapa? Kerana UMNO nak jadik LIBERAL!


Ya.. UMNO yang ingin menjadi LIBERAL.. Bukannya BN tetapi UMNO sendiri mahu berUBAH menjadi LIBERAL SAMA seperti PKR, GERAKAN dan DAP La'anatullah.. Kalau 8 PRK terdahulu, kita LIHAT UMNO bukan MAIN lagi dapat SOKONGan NGO-NGO Melayu/ISLAM untuk menyedarkan RAKYAT bahawa UMNO pada masa itu masih belum LARI dari perJUANGan ASAL.. Sekarang? Mana dia NGO-NGO Melayu/ISLAM tersebut? Bukankah mereka MERAJUK kerana SIKAP 'AH-Jib-GOR' yang masih KEKAL nak jadik LIBERAL? Bukankah kita LIHAT PAU lepas di mana MUKA yang terPILIH ialah mereka yang meLIBERALkan UMNO?

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

Selepas PRU-13, kita menyaksikan UMNO seakan ENGGAN berIKAT dengan NGO-NGO Melayu/ISLAM ini walaupun 'AH-Jib-GOR' sendiri mengatakan FAKTOR TSUNAMI KAUM 'AH-Beng' sebagai PUNCA UMNO/BN nyaris terSUNGKUR pada PRU-13 lalu.. Namun demikian, 'AH-Jib-GOR' masih ingin keLIHATan LIBERAL walaupun kita cukup yakin 100% seorang pengUNDI yang berOTAK LIBERAL di luar sana TIDAK sesekali akan mengUNDI 'AH-Jib-GOR' dan PARTInya sendiri.. Begitu PARAHnya PENYAKIT ini yang ada dalam diri 'AH-Jib-GOR' dan RAMAI di kalangan ahli PARTInya sendiri.. 'AH-Jib-GOR' dah memPARIAHkan PARTInya..

Di kawasan MAJORITI Melayu/ISLAM seperti di DUN Sungai Limau masih lagi nak BERIkan BANTUan berJUTA RM kepada KAUM 'AH-Beng'.. KESANnya? Kita TAHU berapa KERAT sangat KAUM 'AH-Beng' keluar mengUNDI CALON UMNO pada PRK kali ini.. Kenapa agaknya BANTUan berJUTA RM itu TIDAK diMANFAAT sePENUHnya untuk mengUBAH PERSEPSI Lebai-Lebai PONDOK untuk menarik mereka kepada perJUANGan UMNO? Kenapa TIDAK 'AH-Jib-GOR' sendiri turun meYAKINkan bahawa UMNO TIDAK pernah meminggirkan perJUANGan UMAT Melayu/ISLAM selepas PRU-13? Payah sangatkah untuk 'AH-Jib-GOR' berUBAH?


Selain itu, pemilihan UMNO yang lepas jugak memBERIkan MESEJ bahawa mana-mana TOKOH yang memPERJUANGkan kePENTINGan UMAT Melayu/ISLAM akan di'REJECT' oleh UMNO sendiri.. Sebaliknya, mereka yang LIBERAL dan KONON-KONONnya keLIHATan 'WESTERN' pulak mendapat tempat dalam PARTI itu.. Susah payah Dato' ONN dan TUNKU menDAPATkan keMERDEKAan, tak sangka kePIMPINan UMNO HARI ini masih mengAGUNGkan penJAJAHan OTAK LIBERAL? Tak GUNA kalau TS Muhyiddin dan MB Kedah berSUSAH-payah masuk KUBU-KUBU PAS kalau 'AH-Jib-GOR' sendiri begitu TEGAR nak jadik LIBERAL!

PRK DUN Sungai Limau menyaksikan bagaimana kePIMPINan UMNO di peringkat PUSAT begitu MUDAH mengABAIkan kePENTINGan rakan-rakan mereka di NEGERI-NEGERI.. CONTOHnya, 'AH-Jib-GOR' MUDAH aje memBENTANGkan pasal GST semasa BAJET 2014 tetapi apakah TINDAKAN yang diambil oleh UMNO apabila Lebai-Lebai DUNGU PAS menakut-nakutkan orang-orang kampung pasal GST? Walaupun kita MAKLUM bahawa Lebai-Lebai DUNGU PAS pun bukannya FAHAM sangat pasal GST tetapi itu TIDAK mengHALANG pun mereka meMOMOKkan dan menakutkan orang-orang kampung terhadap UMNO..


Kita dari AWAL lagi menyatakan bahawa KEMPEN UMNO di kawasan-kawasan kampung bukan boleh diLAKUkan menerusi TV atau INTERNET.. Apa GUNAnya JENTERA PARTI berKEMPEN mengGUNAkan air LIUR tetapi orang-orang kampung pulak meLIHAT perkara sebaliknya menerusi TV? Apa GUNAnya orang-orang kampung diINGATkan tentang BAHAYAnya KENCING MANIS tetapi pada masa yang SAMA pulak mereka diSAJIkan dengan keMEWAHan HIDUP para PEMIMPIN UMNO di KL yang BEBAS pulak membuat kenyataan BODOH? Sepatutnya perlulah 'SYNCHRONIZE'.. Namun, itu payah diLAKUkan pasal AH-Jib-GOR' dan RAKAN-RAKAN LIBERALnya bukan PEDULI pun kat orang kampung..

Oh ye.. Kita RASA walaupun UMNO MENANG 10 PDM tetapi kita kena INGATkan jugak bahawa keMENANGan dalam PRK kena diKIRA mengikut JUMLAH UNDI setiap CALON (UNDI POPULAR) bukannya keMENANGan di PDM (UNDI ELEKTORAL).. IRONInya, UMNO masih GAGAL memBEZAkan bahawa yang diperlukan oleh PARTI mereka ialah POPULARITI dan yang perlu untuk MENANG PRU-14 nanti pulak ialah ELEKTORAL yang hanya dapat diperolehi jika UMNO POPULAR.. Jadik, kalau diTANYAkan kepada RAKYAT adakah UMNO POPULAR? Anda dah TAHU JAWAPANnya.. Kenapa pulak pemilihan UMNO bukan melalui UNDI POPULAR? Itu pun anda TAHU JAWAPANnya.. Apa lagi yang UMNO ada?

Wallahualam..  
  

4 comments:

Anonymous said...

bro .. 1 je lah aku mintak . kemukana dokumen2 yg mengatakan bantuan kpd kaum cinabeng sg limau dah dimasukkan oleh perbendaharaan malaysia. nampak ko nie keliru antara janji politik dan manifesto .mohon tampar muka hang sendiri la bro , sbb hang tak reti bezakan situasi menang dan kalah. BN dh kalah , kejadah apa nak teruskan bantuan berjuta kat lubuk pas tu ? org gila pun tak buat benda gila tu klu terjadi kes mcm tu kat dia . hakikatnya , umno cuma kalah 1 dun dlm parlimen jerai, kita kawal 2 dun dan parlimen itu sendiri. itu kau tak petik pun . adilkah kau disitu ?

Anonymous said...

apa kejadah liberalnya.. itukan kubu kuat lubok pas.. masa zaman tun pun tak boleh masuk.. ini sekarang boleh jugak kurangkan majority..perlu ambik masa.. umno lwn pas.. pengikut depa mmg totok punya.. reputasi azizan masih kuat.. umno pun dah all out dah.. cuba lagi bn!tahniah utk pas..

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ANON 12.58, JANJI tersebut dah keluar dalam MEDIA MASSA dan dah pun jadik bahan UTAMA KEMPEN.. Samada ianya diTUNAIkan atau pun TIDAK, REPUTASI UMNO tetap BURUK.. Lain kali jangan JANJIkan apa-apa kerana itu pilihan yang lebih SELAMAT..

ANON 1:09, KARUT jika diKATAkan zaman TUN kawasan yang pernah diKENALi sebagai DUN Sala itu TIDAK diMENANGi oleh UMNO/BN.. Sebelum ARWAH TS Azizan meMENANGinya, ia kan diMILIKki oleh UMNO/BN? Sebenarnya dah tak WUJUD pun mana-mana kawasan TOTOK PAS di NEGARA ini.. Masalahnya pengUNDI masih RAGU-RAGU nak pangkah UMNO pasal keIKHLASan UMNO tuh diRAGUi bila tengok perangai PEMIMPIN mereka..

Wallahualam..

Anonymous said...

So tak payah la beri bantuan ke sekolah China la kan.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS