DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, November 15, 2013

FAM VS MENTERI KBS - Siapakah yang akan BALIK terESAK-ESAK untuk MENGADU kat 'OMAK'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

DiFAHAMkan terdapat 'PERANG Mulut' antara FAM dan MENTERI KBS.. DiFAHAMkan jugak SIKAP BONGKAK dan keANGKUHan MENTERI KBS terSERLAH apabila meLABELkan DATUK Jamal NASIR yang menegur keBONGKAKkan MENTERI KBS ini menyerang FAM hingga ke tahap meMALUkan dirinya sendiri..

"Jika beliau bukan 'budak suruhan' FAM, bukan pemimpin FAM, jadi jangan masuk campur. Ini antara menteri dengan FAM dan kalau tiada apa-apa jangan masuk campur. Orang luar tidak harus campur tangan urusan menteri dengan persatuan sukan kebangsaan!" ->KLIK<-

Pada kitalah, seperti mana MENTERI KBS yang BONGKAK ini mengKRITIK FAM, maka TIDAK SALAH jugaklah jika dia diKRITIK oleh DATUK Jamal yang jugak KAPTEN Pasukan Malaysia yang pernah mengetuai pasukan BOLA SEPAK NEGARA hingga ke Sukan OLIMPIK Moscow.. Dia bukannya KAPTEN MY-Team..


KeBONGKAKkan MENTERI KBS ini turut diTEGUR oleh DATUK Siti Nurhaliza yang menyifatkannya sebagai BIADAB terhadap orang yang lebih TUA.. Malangnya, ada jugak 'CAI-CAI' OTAK LIBERAL yang memBALAS dan menyifatkan pulak DATUK Siti cuba menCAMPURi KONON-KONONnya URUSAN antara MENTERI KBS dan FAM.. Pada kita, memang memBUANG MASA aje meLAYAN keHENDAK para 'CAI-CAI' ini yang keBANYAKkannya mengANGGAP GRADUAN Sains POLITIK dari OXFORD seUMPAMA DEWA dari KAYANGAN.. Sebab itulah 'CAI-CAI' sebegini berapa KERAT sangat yang TAHU mengGUNAkan OTAK untuk buat peNILAIan!

Dalam KONTEKS ini, sepatutnya TIDAK perlu pun TIMBUL ISU 'PERANG Mulut' antara FAM dengan MENTERI KBS.. Malah, TIDAK perlu pun untuk 'CAI-CAI' kepada MENTERI KBS itu meNYALAK macam ANJING tak dapat TULANG kepada mereka yang MENEGUR 'KeBONGKAKkan' MENTERI KBS itu.. Susah sangat ke nak adakan peRUNDINGan antara kedua-dua belah PIHAK? Susah sangat ke untuk beRUNDING secara BAIK tanpa perlu 'SHOUT Award' kepada MEDIA? Ini ke tahap pengGUNAan OTAK oleh seorang MENTERI dalam KABINET DS Najib? Sampai tahap meLABELkan orang sebagai 'BUDAK Suruhan FAM' dan lain-lain?


FAM memang ada keLEMAHan.. Masalah lebih BESAR dalam arena SUKAN BOLA SEPAK di NEGARA kita ialah pengurusan SUKAN ini bukan diURUS oleh mereka yang pernah menyepak BOLA di tengah padang demi NEGARA seperti DATUK Jamal tadi.. Sebaliknya, SUKAN sebegini diURUSkan oleh orang POLITIK atau mereka yang meRASAkan ada DUIT SEMUA jadik.. Sebab itulah CARCA-MARBA seperti sekarang.. Pemain BOLA SEPAK kita pun berMAIN BOLA macam orang POLITIK jugak, mementingkan 'FULUS'.. Bila MAIN untuk NEGARA, KALAH aje memanjang.. Bukan FAM aje, ingat tak MY-Team dulu? Apa keJAYAannya dulu?

Jadik, 'CAI-CAI' yang kita pun tak TAHU setakat mana sangat PRIHATIN mereka kepada penCAPAIan SUKAN BOLA SEPAK NEGARA ini berBANDING EPL, patut TIDAK perlulah menjadi seperti ANJING yang menyalak berSAHUT-SAHUTan.. NAMPAK sangat BODOHnya.. Mana ada lagi PEMAIN yang berJIWA sepeti ALLAHYARHAM Mokhtar DAHARI, Santokh SINGH atau Soh Chin AUN? Nak suruh 'CAI-CAI' yang dok 'SHOUT Awards' tuh pergi MAIN? Lebih KURANG le dengan suruh MENTERI KB atau pengurusan FAM sendiri MAIN.. HEBAT kat MULUT aje berBANDING HEBAT di KAKI! Jadik, apa KATA TUDING JARI kat diri sendiri dulu? 

MENTERI KBS KONON-KONONnya diGAMBARkan bahawa 'SHOUT Award'nya terhadap FAM ini meWAKILi suara GENERASI MUDAlah tuh.. GENERASI MUDA yang LAHIR dan memBESAR serta terDIDIK dengan AJARAN ISLAM dan ADAB Melayu TIDAK sesekali akan 'SHOUT Award' atau MENYALAK terhadap 'SHOUT Award' sebegini.. ISLAM dan ADAB Melayu mengajar UMATnya bahawa kalau nak MENEGUR itu biar berHEMAH.. Apa yang berHEMAHnya di sini apabila meLABELkan orang yang lebih TUA dan pernah berJASA kepada NEGARA dalam SUKAN BOLA SEPAK sebagai 'BUDAK Suruhan'? Itu ke AJARAN di OXFORD?


Kalau takat 'CAI-CAI' OTAK LIBERAL dalam FACEBOOK atau MEDIA SOSIAL yang entah mengUNDI UMNO/BN atau TIDAK pada PRU-14 nanti, kita tak HAIRAN pun bila mereka MENYALAK sakan.. Yang pasti menerima PADAHnya tentu sekali DS Najib dan seluruh Kerajaan UMNO/BN.. Dah le berSUSAH-PAYAH Kerabat DIRAJA yang keBETULan pulak ada KAITAN dengan FAM nih menyokong MANTAN 'BOSS' kepada MENTERI KBS ini bagi JAWATAN Naib PRESIDEN UMNO hari tuh? Hari nih dah kena BANTAI dengan MANTAN 'TIMBALAN' kepada dia.. Memang tak boleh dibuat KAWANlah dengan orang UMNO nih! KAH!KAH!KAH!


Oh ye.. HAIRAN jugak kita kenapa semasa perTANDINGan JAWATAN Naib PRESIDEN UMNO dulu 'OMAK' kepada MENTERI KBS siap 'KONDEM' salah seorang CALON Naib PRESIDEN yang MENANG UNDI POPULAR dalam NST? Kali nih bila MENTERI KBS yang jugak ANAK 'OMAK' berTELINGKAH dengan FAM, 'OMAK' tak nak KOMEN ke dalam NST? Mana TAHU sek-sok 'OMAK' pun ada CAN nak MENANG 'SHOUT Awards' pulak? Ye la.. ZAMAN LIBERAL nih, bukan aje JAWATAN dalam PARTI, SILAP-SILAP KeSULTANan Melayu pun boleh diGADAI hanya kerana ISU dalam FAM.. Apa agaknya REAKSI 'OMAK' dan 'AH-Jib-GOR'?

Wallahualam.. 

2 comments:

TRW Daus said...

As salam, kalau x tahu berita sebenar rujuk pada social media n pada yg pkr...jgn nk men hentam keromo. FAM sdh berkali kali ditegur dn dirunding secara baik oleh pihak2 lain...tp FAM tahap kedegilannya menggila.Tolak semua unsur politik kat cnih ook.
Jgn asyik pndg -ve pd org

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

'CAI' berNAMA TRW Daus, keTIDAK-PUASan HATI 'BOSS' kamu kepada FAM bukan berMAKSUD dia boleh seSUKA HATI OMAK dia aje mengHINA orang lain seperti DATUK Jamal tuh.. Tanya 'BOSS' kamu peSALAH POLITIK WANG tuh, kat OXFORD tak de di ajar pasal MORAL ke? OMAK dia tak ajar pasal AKHLAK ke?

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS