DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, September 30, 2014

MeLIHAT kepada NASIB KAUM Melayu/BUMIPUTERA + ISLAM pada HARI ini, NAMPAKnya TAHUN 2020 nanti mereka bakal diSISIHkan..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita termanggu kejap apabila memBACA beberapa BLOG yang menyiarkan KISAH keSUKARan KAUM Melayu/BUMIPUTERA untuk meMILIKki RUMAH.. Pelik kerana ini NEGARA mereka tetapi mereka yang tak ada HARTANAH? ->KLIK<-


Kenapa jadik begini? Apakah DOSA untuk KAUM Melayu/BUMIPUTERA sendiri meMILIKki HARTANAH walaupun sekangkang KERA? Kalau diTANYAkan kepada KAUM lain, mereka mengatakan bahawa KAUM Melayu/BUMIPUTERA meMILIKki TANAH REZAB atau TANAH ADAT tetapi di manakah TANAH-TANAH itu SEMUA?

BAYANGkan pulak menjelang TAHUN 2020 nanti yang mana diKATAkan NEGARA ini akan menjadik NEGARA MAJU.. Malah, diKATAkan pulak DS Najib sedang berUSAHA untuk meningkatkan PENDAPATAN perKAPITA RAKYAT sebagai BUKTI bahawa kita sudah menjadi RAKYAT NEGARA MAHU menjelang TAHUN 2020.. Jika itu yang diUSAHAkan, kenapa kita LIHAT KAUM Melayu/BUMIPUTERAlah yang BANYAK meREMPAT atau jadik GELANDANGan? Kenapa pulak kita LIHAT segala INFRASTRUKTUR yang diBINA sebelum ini dah diMILIKki orang ASING? Cuba tengok kat Cyberjaya, selain di GLC-GLC, kat mana lagi KAUM Melayu/BUMIPUTERA?

Jika anda RAJIN menJENGOK ke FIRMA-FIRMA ASING, cuba anda PERHATIkan di manakah keDUDUkan atau JAWATAN yang ada untuk KAUM Melayu/BUMIPUTERA.. Sebagai CEO? Sebagai 'Country MANAGER'? Atau sebagai 'CHAIRMAN'? TIDAK.. TIDAK SAMA sekali.. Malah, jadik 'HR MANAGER' pun dah diKIRA berUNTUNG.. Malah, boleh diKATAkan bahawa FIRMA-FIRMA ASING ini mengambil PELUANG dengan keMUDAHan PRASARANA dan yang diBINA oleh kerajaan yang diUNDI oleh KAUM Melayu/BUMIPUTERA tetapi TIDAK pulak memBALASnya dengan memBERIkan PELUANG peKERJAan yang seWAJARnya kepada mereka? ->KLIK<-


KAUM Melayu/BUMIPUTERA TIDAK berPENDIDIKan TINGGI? IRONInya, ada KAUM lain yang BERHENTI sekolah tetapi diambil beKERJA dan diSEDIAkan lagi PELUANG untuk keNAIKkan JAWATAN? Malah, di Cyberjaya, KLCC dan kawasan MSC, RAMAI pulak WARGA ASING terUTAMAnya dari India dan Pak Arab yang TIDAK TAHU apakah keLULUSan mereka tapi berJAWATAN TINGGI? Kenapakah mereka ini lebih diUTAMAkan? Untuk apa MSC itu diILHAMkan oleh TUN DR. Mahathir dahulu? Bukankah untuk RAKYAT NEGARA ini beKERJA meMAJUkan NEGARA? HARI ini siapakah yang ambil kesempatan? ->KLIK<-


KAUM lain menuduh KAUM Melayu/BUMIPUTERA akan diBERIkan tempat dalam GLC-GLC.. Mungkin 10 TAHUN dulu itu BENAR.. Namun demikian, HARI ini ianya sudah menjadi MITOS.. Ada KISAH sebaliknya di dalam PETRONAS.. ->KLIK<-

Malah, MAS jugak turut TIDAK terKECUALI menerima BAHANGnya.. ->KLIK<-


Itu belum kita ambil KIRA lagi dengan FGV, MAYBANK, CIMB dan lain-lain GLC.. Agak-agak anda berapa RAMAIkan KAUM Melayu/BUMIPUTERA yang menjadik pemBUAT DASAR atau pun menjadik 'BOARD Member' di dalam GLC-GLC itu?

KAUM Melayu/BUMIPUTERA MUDAH diBERIkan tempat dalam AGENSI kerajaan? Itu pun KARUT.. Ada pulak KISAH begini di sebuah AGENSI kerajaan.. ->KLIK<-

Bagi KAUM Melayu/BUMIPUTERA yang berKHIDMAT dengan SEKTOR AWAM pulak, inilah LABEL untuk mereka yang berKHIDMAT untuk NEGARA..


Kenapa BANYAK sekali DASAR-DASAR kerajaan pada HARI ini seakan cuba menyisihkan KAUM Melayu/BUMIPUTERA? Jika kita LIHAT BETUL-BETUL siapa di dalam kerajaan, kita terTANYA-TANYA berapa KERATkah pembuat DASAR di dalam kerajaan ini terdiri daripada KAUM Melayu/BUMIPUTERA? Apakah PTD pun diPILIH berDASARkan MERITOKRASI siapa berOTAK LIBERAL, CALON itulah yang terPILIH? ->KLIK<-


Itu belum diambil KIRA para 'PUNAH-Sihat' di dalam PEMANDU,TALENTCorp dan 1MDB.. Semakin LIBERAL, semakin MUDAH mendapat tempat.. Jika tak ada KAUM Melayu/BUMIPUTERA yang LIBERAL, maka orang ASINGlah yang diambil? 

Ada sesiapa PEDULI? BANYAK daripada keGUSARan dan LUAHan HATI KAUM Melayu/BUMIPUTERA ini diLUAHkan dalam MEDIA-MEDIA MILIK pembangkang.. Ini sedikit seBANYAK menyebabkan mereka menDAPAT MODAL POLITIK untuk memBURUKkan Kerajaan UMNO/BN tetapi apakah Kerajaan UMNO/BN PEDULI?IRONInya, inilah HASIL daripada keMURAHan HATI KAUM Melayu/BUMIPUTERA meMENANGkan DS Najib sebagai PEMIMPIN UMNO/BN.. Kita tak SALAHkan UMNO/BN 100% kerana keGELISAHan ini pernah diSUARAkan dalam mesyuarat UMNO BAHAGIAN di seluruh NEGARA.. Namun begitu, selagi kePIMPINan PARTI sendiri memBUTAkan HATI mereka untuk meLIHAT siapakah PENYOKONG yang sebenar.. Maka selagi itulah GEJALA menyisihkan KAUM Melayu/BUMIPUTERA akan berPANJANGan sehinggalah menjelang WAWASAN 2020 nanti.. SEDIHnya bila DS Najib sendiri begitu menyanjung 'KITAB' dari Barat seperti di bawah..


Walhal, WAWASAN 2020 diCIPTA dan diILHAMkan menurut ACUAN sendiri yang berTERASkan JATI DIRI dan NASIONALISMA RAKYAT di NEGARA ini? Apa GUNA kita MENIRU keMAJUan menurut ACUAN Barat jika akhirnya kita meMUSNAHkan diri sendiri? Oleh itu, apakah anda meRASAkan KAUM Melayu/BUMIPUTERA ini akan meNIKMATi apa yang terKANDUNG dalam WAWASAN 2020 jika keadaan seperti HARI ini berLANJUTan? Inilah DILEMA dan keRAGUan yang TIMBUL jika DS Najib ini masih KEKAL dengan 'BLUR'nya.. Entah apalah yang dia FIKIRkan?


Patutlah PUAK 'EVANGELIST' seronok aje.. PUAK 'EVANGELIST' yang SESAT ini akan meRAIkan TAHUN 2020 sebagai keJAYAan mereka memesongkan RAKYAT di NEGARA ini daripada INISIATIF ASAL di dalam WAWASAN 2020.. ->KLIK<- 


Insya-Allah, jika kita diPANJANGkan UMUR, kita masih berUSIA AWAL 40-an pada TAHUN 2020 nanti.. Namun, jika HARI ini pun kita CUKUP TAKUT dengan DUGAAN demi DUGAAN yang diWUJUDkan, jadik RASA macam KELAM aje TAHUN 2020..

Wallahualam..

2 comments:

mae said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Umno sama je dengan p.r.....dua dua membawa rebah....!!!!jawablah korang dengan tuhan nanti.....!!!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS