DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, January 30, 2015

PERASAN tak PE'EL dan PERANGAI mereka ini pada HARI ini dah menyeRUPAi ZIONIS Israel?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Anda jangan terKEJUT pulak jika orang yang sedang diLABELkan sebagai 'ENEMY of the STATE' ini akan menyifatkan TUDUHan terhadapnya sebagai RASIS pulak.. Ini memang sudah LUMRAH bagi mereka untuk peNAFIan sebegini.. Mana mungkin mereka MAHU diLIHAT sebagai mengKHIANATi NEGARA walaupun ianya mungkin BETUL.. Sebab itulah yang JAHAT nih selalunya UMAT Melayu/ISLAM aje.. ->KLIK<-


Apa mereka RISAU kalau NEGARA ini JATUH sekalipun? KeKAYAan mereka ini diSIMPAN di Singapura, Hong Kong, Macau dan Taiwan? Walaupun 7 daripada 10 orang BILIONAIR di NEGARA ini terdiri daripada SUKU-SAKAT mereka, mereka tetap menyalahkan UMAT Melayu/ISLAM jika berLAKUnya KORUPSI.. Ini kerana bagi mereka yang menerima RASUAH itu yang berSALAH tetapi PIHAK yang memBERI RASUAH macam mereka itu TIDAK WAJAR pulak untuk diperSALAHkan? 


IRONInya, UMAT Melayu/ISLAM masih lagi meREMPAT di BUMI sendiri.. TANAH di KAWASAN Melayu/ISLAM yang sepatutnya diMAJUkan untuk kePENTINGan KAUM ini pun tetapi AKHIRnya di'LEBUR'kan kepada KAUM 'AH-Beng' jugak.. Yang punya IDEA dari siapa kalau bukan dari PEMIMPIN UMAT Melayu/ISLAM itu sendiri?


BerSUNGGUH BENAR mereka mahu menguasai KAWASAN yang telah diMAJUkan walaupun peMAJUnya ialah kerajaan yang berTERASkan kePIMPINan Melayu/ISLAM? Untuk menutup terus keHIDUPan di BANDAR kepada UMAT Melayu/ISLAM, mereka adakan PILIHANRAYA PBT pulak? 


Mereka meRANCANGnya sejak TOK NENEK mereka dapat keWARGANEGARAan seTAHUN selepas NEGARA ini MERDEKA lagi.. MALANGnya, yang di'LALOK'kan ialah PEMIMPIN Melayu/ISLAM jugak? Terlalu BAIK HATI dan menyangka yang KAUM ini akan KEKAL menJAMIN keKUASAan mereka seLAMA-LAMAnya.. HARI ini kita TAHU antara PEMIMPIN KAUM 'AH-Beng' dan PEMIMPIN KAUM lain, siapa yang tak MAHU diTURUNkan dari JAWATAN dalam PARTInya? NAMPAK tak keJAHATan mereka?


Opps! Bagi mereka itulah DEMOKRASI.. KONONnya mereka lebih memahami DEMOKRASI seperti mana perKATAan 'DEMOKRATIK' itu ada pada NAMA PARTI mereka.. Walhal, pemilihan CEC mereka sendiri berTERABUR sampai sekarang tak keTAHUan?


Itu pun masih ada di kalangan UMAT Melayu/ISLAM sendiri yang terlalu BODOH tak SEDAR diri mereka diHINA.. Nak CONTOH? Cuba kita 'FLASHBACK' balik semasa Kelantan diLANDA BANJIR pada AKHIR TAHUN 2014 lalu.. Apa pengHINAan yang mereka KATAkan kepada RAKYAT Kelantan oleh PENULIS seKAUM mereka dalam PORTAL berikut..


"Hence my proposal to the Prime Minister is a simple one which can meet both short and long term goals. If we sell the sand taken out from Sungai Kelantan to Singapore at, say RM10 per cubic metre, we would gain several billion ringgit to make up for the growing shortfall in government coffers arising from low oil prices. At the same time, if properly planned, the dredging will eliminate the flooding problem of the Kota Baru and Kelantan population.

The public and I are aware that for various political reasons, selling sand to Singapore was disallowed by the Mahathir government. It is time to review this policy. The mitigation measure I have proposed is an easy, practical and common sense solution to Kelantan’s annual flooding. It also provides Singapore with access to cheaper sand (presently Singapore is importing from as far as Cambodia) and will have the effect of improving Malaysia-Singapore relations.

Umno hardliners will not agree with what I am proposing, but can the Prime Minister’s Department please also ask the people of Kota Bharu and Kelantan what they want?" ->KLIK<-


KIBLAT dan keSETIAan mereka kepada NEGARA 'KECIK' di selatan Johor itu bukanlah BARU.. Hanya kePIMPINan POLITIK UMNO dan PAS aje yang BUTA.. Mungkin kalau dah NEGARA 'KECIK' tadi terlalu KEMARUKkan PASIR, kita jugak patut menDESAK agar NEGARA 'KECIK' tadi menerima SEMUA KAUM 'AH-Beng' dari NEGARA ini, mengembalikan semula PULAU Batu Putih dan ROBOHkan TAMBAK Johor sebagai GANTI? Agak-agak meLETUP tak keMARAHan SUKU-SAKAT mereka jika diKEMUKAkan CADANGan sedemikian demi keSEJAHTERAan NEGARA ini? 

Err.. Kita rasa RAKYAT Kelantan tak BODOH untuk menyedari bahawa antara PUNCA berLAKUnya BANJIR terBURUK dalam SEJARAH NEGARA ini kerana MB Kelantan terDAHULU begitu berMURAH HATI memBERI 'SEDEKAH' TANAH untuk diGONDOLkan di Hulu Kelantan kepada 2 orang 'SETAN GONDOL' yang RAKUS..


MALANGnya, TABIAT kita UMAT Melayu/ISLAM terlalu MUDAH mengIKUT EMOSI dan SUKA kepada HIBURan menyebabkan kita jadik LEKA dengan ANCAMan di HADAPAN MATA sendiri.. Sebab itulah walaupun kita cuba memperBAIKI semula keSILAPan kita, GENERASI MUDA kita sendiri masakini yang tetap MAHUkan keSILAPan sebegini berTERUSan.. Bolehkah kita mengUBAH 'MIND-Set' kita  untuk ketepikan HIBURan dan POLITIK sebelum kita HILANG segala-galanya? 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS