DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, May 20, 2015

Apa KATA kalau ahli-ahli UMNO pakat KUTIP DERMA bagi pihak Najib untuk SELAMATkan 1MDB keSAYANGannya ini?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HUTANG tetap HUTANG.. Kalau dah NAMA pun HUTANG, kenalah BAYAR tapi nak BAYAR dengan DUIT dari mana ye? Takkan nak KUTIP DERMA pulak?


BerTUAHnya 1MDB yang ASALnya diTUBUHkan dengan MODAL berBAYAR RM1 JUTA aje.. Namun demikian, boleh berHUTANG sehingga RM42 BILLION atas JAMINan kerajaan hinggakan BANK-BANK tempatan dan BANK-BANK antarabangsa jugak terpaksa AKUR..

Kita tak TAHU entah BANYAK mana dah DANA AWAM telah diGUNAkan demi memBANTU 1MDB yang berHUTANG begitu BESAR hanya dalam 6 TAHUN lebih aje berOPERASI.. RASAnya, HAMPIR dah tak ada dah DANA AWAM yang TIDAK di'KERAH'kan untuk memBANTU 1MDB.. ->KLIK<-

  • TANAH TRX YANG DIAMANAHKAN KEPADA 1MDB PADA HARGA RM64SKP TAPI TELAH DIJUAL KEPADA TH PADA HARGA RM2773 SKP. JUMLAH TH BAYAR RM188.5 JUTA
  • KWAP MELABUR RM1.4 BILLION DALAM 1MDB
  • KWSP MELABUR RM1.52 BILLION DALAM 1MDB TERMASUK LANGGANAN BON RM200 JUTA
  • PNB PERNAH DIKERAH UNTUK MELABUR DALAM SUKUK 1MDB TETAPI 'KENSEL'
Jadik? Apa lagi DANA AWAM yang belum lagi diarahkan untuk memBANTU 1MDB yang mana MODAL perMULAannya hanyalah RM1 JUTA? 

Kita nak TANYALah kepada anda SEMUA.. Jika anda diarahkan untuk mengeluarkan DUIT anda bagi memBANTU PELABURAN seperti dalam SKIM Pak Man TELO, SKIM PIRAMID atau mana-mana SKIM CEPAT KAYA, apakah anda tak merasa 'HANGIN'? Sebab itulah kita PELIK kenapa 1MDB ini menjadik ORGANISASI yang begitu ISTIMEWA bagi Najib sedangkan kita BERANI KATAlah bahawa NEGARA ini TIDAK perlu pun kepada 1MDB ini..


Yang paling BANGANGnya dalam SKANDAL 1MDB ini apabila UMNO menerusi KETUA-KETUA BAHAGIAN, TIMBALAN dan MTnya diarahkan untuk KEKAL menyokong Najib.. Secara LOGIKnya, sampai sekarang TIDAK WUJUD pun KAITAN antara UMNO dengan 1MDB ini meLAINkan Najib sebagai PRESIDEN UMNO adalah pengASAS dan jugak PENGERUSI kepada 1MDB? Selain itu Najib ialah MENTERI KEWANGAN di mana 1MDB diLETAKkan di bawah keMENTERIannya.. KeGAGALan Najib dalam mengURUSkan 1MDB sepatutnya adalah keGAGALan INDIVIDU yang takde KAITAN pun dengan PARTI? Namun, RAKYAT sedia maklum bahawa kePIMPINan UMNO bukanlah CERDIK mana pun..

KATAlah 1MDB ini diTUTUP, apakah RUGInya kepada UMNO? UMNO boleh aje memilih PEMIMPIN lain yang lebih BERSIH dan tak TIDAK perlu memperGUNAkan kerajaan untuk memBUAT DUIT tanpa TUJUAN? Apa pun jelaslah UMNO sendiri TIDAK berMINAT menukar PEMIMPIN walaupun sudah pasti 100% UMNO/BN akan KALAH pada PRU-14 nanti.. UMNO boleh mengUPAH seBERAPA RAMAI para penCACAI untuk 'COVERLINE' keGAGALan Najib dalam SKANDAL 1MDB ini tetapi apalah FAEDAHnya? Sedangkan RAMAI sedia maklum penCACAI UMNO ini kalau BETULlah HEBAT, UMNO/BN dah MENANG 2/3 di PARLIMEN pada PRU-13 lalu.. 


Dahlah DUA PRK terBARU menyaksikan keMEROSOTan SOKONGan kepada UMNO? Ini diTAMBAH pulak dengan keGAGALan Najib.. ALAMATnya bakal tinggal BENDERA aje la..

Wallahualam..

7 comments:

Anonymous said...

Bagus jugak tu. Tak gunalah kalau sekadar sokong dan sayangkan PM tak boleh nak berkorban. Kalau dah sampai menjulang takkanlah pulak tokleh kutip derma kilat. Agaknya KP/Zahrin/ShahrirSamad atau pun Ezam Md Nor boleh mulakan kot. Pastinya orang orang2 Sabah teruja nak bantu.

Anonymous said...

kalau macam ni lah situasinya, Apa Kata UBN pakat-pakat bayar con-sultant british siapkan senarai Kabinet Bayangan dgn Naj*b sebagai Ketua Pembangkang sebgai persediaan PRU14 ...

Anonymous said...

Entahlah... kalau kata 100% umno akn kalah. Aku undi BN jgk nnt. Sebab sorilah aku nk bagi pembangkang menang lepas tu Malaysia jadi mcm Penang skrg ni. Melayu memang jadi badut ler... buat la apapun selagi takde altenatif yg menyakinkan aku pilih BN jgk. Contoh kt Subang Jaya tempat aku tinggal, dulu restoran ada tanda halal... skrg mana ada sgt dh, bangsa melayu islam aku pun dirosakkan pegi mkn tempat yg Pork Free nun. Ini sebab dakyah yang memerintah orang terikut-ikut. Masih lg elok BN jaga hal ehwal kepentingan sebegini walaupun dulu pemimpinnya Cina. Dah melayu ni majoriti, takkan nak Cina mcm kabinet bayangan DAP yg perintah. Inilah yang dorang nak. Inilah masanya. Kita bodoh ajan bagi.... hmmm Melayu... melayu. Hilanglah identiti tak lama nanti.

Anonymous said...

Hardcore UMNO pangkah BN jugak, tp yg atas pagar, yg aku rasa lbh ramai, yg cenderung pangkah BN sebelum ni yg dikhuatiri menukar arah atau mungkin nanti tak turun ngundi. Pembangkang pulak mmg suka jika DSN terus menerajui BN, sbb mrk yakin peluang utk take over lbh besar bg mrk.

Anonymous said...

Aku buat undi rosak je. Tak keluar mengundi rugi sebab suara tak didengar.

Melayu Selangor said...

Aku tetap terus sokong BN walaupun Najib bukan lagi PM.

Labu8455 said...

Itu pun Najib ada hati boleh kata dia pun boleh terus jadi PM selama 22 tahun kalau ikut cara Tun,khaaak ptuuuuuuuuuuuuui !

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS