DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 28, 2015

Bila kePIMPINan NEGARA dah LEMAH, kita yang terpaksa meRAYU BANTUan bukannya memBERIkan BANTUan..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SeBENARnya tak perlulah beBERAPA penCACAI meLALAK di sana-sini dalam MEDIA menyanjung TINGGI bahawa kerajaan kita telah memBERIkan perLINDUNGan kepada beRIBU-RIBU orang peLARIan Rohingya.. Ya.. Memang kita tak NAFIKan perkara sedemikian tetapi itu bukannya perkara BARU pun.. Malah, ada peLARIan Rohingya yang telah BERJAYA dalam KARIER mereka di NEGARA ini.. Yang lebih mengKAGUMkan tuh, RAMAI orang Rohingya yang lebih FASIH berBAHASA Malaysia daripada 'MANGKUK AYUN' ini dan KAUM 'AH-Beng' yang diSELUDUP MASUK ke NEGARA ini menerusi PAS LAWATan SOSIAL..


Kalau anda meRASAkan keMASUKkan beRAMAI-RAMAI peLARIan Rohingya itu BAHAYA, anda patut lebih RISAU peng'IMPORT'an KAUM 'AH-Beng' ke NEGARA ini dari BENUA China sana kerana dengan MUSLIHAT POLITIK oleh PARTI tertentu seperti DAP La'anatullah, mereka tiba-tiba aje boleh mengUNDI dalam PRU nanti.. Setakat manakah kerajaan MENYIASAT pasal perkara ini? Takkan sekadar SIASATan berMUSIM aje? Agaknya sebab itulah peMAKAN BABI ini pun cuba diSELUDUP MASUK untuk memBOLEHkan mereka menJALANkan AGENDA BUSUK mereka untuk menJAHANAMkan NEGARA?


Sudah tentu peMAKAN BABI itu TIDAK akan DATANG tanpa diJEMPUT.. Yang JELIKnya tuh, kalau dah KATA nak memPERJUANGkan DEMOKRASI sangat, kenapa agaknya PIHAK yang menJEMPUT peMAKAN BABI itu TIDAK IKUT dia nih balik ke Hong Kong untuk berJUANG dan menjadik WARGANEGARA agar dapat mengUNDI di sana?

Namun demikian, kita pada HARI ini jugak TIDAKlah terlalu memBERIkan LAYANan BAIK pun kepada peLARIan Rohingya ini.. Kalau tak, takkanlah ada KUBUR sebegini kat TANAH AIR kita sendiri?


Ini memBUKTIkan bahawa kita ALPA dan betapa LEMAHnya ASPEK SEKURITI di NEGARA kita ini.. Ia jugak memBUKTIkan setakat mana kePRIHATINan kerajaan pada HARI ini yang memBANTU sekadar untuk dijadikkan BERITA pada MEDIA sedangkan di atas BUMI kita sendiri DARAH mereka ini mengalir seolah-olah kerajaan yang sepatutnya menJAGA SEKURITI NEGARA ini sedang TIDUR.. Patutlah HUTANG sampai RM42 BILION pun tak TAHU nak JAWAB walaupun ianya diLULUSkan di bawah batang HIDUNG orang itu sendiri!

Ya.. Kerajaan dan PEMIMPIN yang menerajui kerajaan itu patut mengakui bahawa mereka LEMAH.. Nak JAGA NEGARA sendiri pun tak mampu.. DUIT RM42 BILION yang SYARIKATnya terang-terang di bawah MoF pun dah tak tentu HALA nak menJAWABnya.. Lepas tuh KES CULIK kat Sabah lagi.. Lepas nih entah apa pulak? Apakah keSEMUA MASALAH terSEBUT boleh selesa dengan mengibarkan BENDERA sebegini terhadap PEMIMPIN yang berMASALAH kepada NEGARA?


Dulu kita bukan sahaja takat mampu menJAGA perihal SEKURITI dalam NEGARA kita sendiri.. Kita jugak mampu meLINDUNGi dan memBANTU RAKYAT di NEGARA-NEGARA lain seperti Bosnia, Somalia, Iraq, Kemboja, Palestin dan lain-lain.. Ye la.. Apabila keSELAMATan dan SEKURITI NEGARA sendiri dah terJAMIN, kenapa pulak kita perlu TAKUT untuk memBANTU orang lain yang TIDAK berNASIB BAIK? Malah, SUARA daripada PEMIMPIN pada MASA itu mampu mengejutkan DUNIA berBEZA dengan PEMIMPIN pada HARI ini yang mana BINInya pulak lebih menakutkan..


Hari ini PEMIMPIN yang memBUATkan NEGARA kita diSEGANi dalam bab memBANTU orang lain sebelum ini telah pun berSUARA pasal ISU peLARIan Rohingya ini..


"We did not want Myanmar to be excluded but Myanmar today is taking action to expel the Rohingyas, the Muslim part of this population who have been there for the past 800 years or so. They have always been regarded as citizens of Burma before, and since Myanmar is a continuation of Burma it should accept these people as its citizens. Now Malaysia also has a lot of people from other countries who have settled here in the last 200 years or so. We decided that they have a right to be citizens of Malaysia, to be given political rights, and to be allowed to train and carry out business in Malaysia. We regard them as our citizens.

Unlike Malaysia, we find that Myanmar does not even want to recognize the Rohingyas who have been there all this while as its citizens. This is grossly unjust on the part of the government of Myanmar. I had expected that those who benefited from our struggle to get Myanmar to release (for example Aung San Suu Kyi) that they would realize that oppression by the government is something that is intolerable; and yet few people from Myanmar have risen to the occasion to defend the rights of the Rohingyas who after all are citizens of Myanmar. I hope that the international community would focus its attention on the problem of the Rohingyas who are Muslims, but they are citizens of this Buddhist dominated country. They should live and be allowed to live in Myanmar without oppression. There should be tolerance of peoples of other religions." ->KLIK<-
Alahai.. MALU seBENARnya apabila SUARA kita dalam ISU peLARIan Rohingya ini terpaksa diSUARAkan oleh seorang PEMIMPIN yang telah PENCEN.. Sedangkan PEMIMPIN yang menerajui NEGARA ini dan belum lagi diPENCENkan (Walaupun diDESAK agar PENCEN pasal tak boleh JAWAB pasal DUIT 1MDB tadi) masih teragak-agak nak menyuarakan penDIRIan RASMI NEGARA ini.. AIK? Bukan ke NEGARA ini menjadik PENGERUSI ASEAN ke? Takkanlah bila jadik PENGERUSI ASEAN kena berPERANGAI SAMA seperti menjadik PENGERUSI 1MDB? Ooo.. Mungkin pasal keDUA-DUAnya ialah orang yang SAMA kot?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Joshua Wong seorang Kristian evangelis.

http://www.wsj.com/articles/hong-kong-democracy-protests-carry-a-christian-mission-for-some-1412255663

http://thinkprogress.org/world/2014/10/12/3579154/why-christians-are-helping-lead-hong-kongs-pro-democracy-movement/

Anonymous said...

Bro Admin! kaum babibeng yg diseludup ini banyak berkeliaran dan melakukan bermacam pekerjaan ,ada yg jd pelacur,ada yg mintak sedekah,yg kerja restoren cinabeng tak tau berapa ramai?Kita harap Admin highlight kan benda ni,dan kita menuntut penggunaan sistem biometrik pada PRU akan datang ,yg dulu nya ditentang oleh puak babibengbibeng ni kerana tak mau rahsia mereka terbongkar! Saya tak terkejut kalau jumlah mereka jauh melebihi jumlah saudara rohingya. kita yg minta belas ehsan kita dari kekejaman yg dilalui mereka.AKHIR KALAM KITA TUNTUT SPR LAKSANAKAN SISTEM BIOMETRIK PADA PRU AKAN DATANG ,BUKAN SISTEM CELUP DAKWAT YG HANYA MENGOTORKAN JARI,DAN JADI BAHAN LAWAK DAN MAINAN PEMBANGKANG PADA PRU LALU

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS