DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, May 16, 2015

KeLEMAHan Najib yang KEMARUK nak jadi LIBERAL penyebab DAKYAH 'EVANGELIST' Sarawak Report pasal 1MDB terSEBAR..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Orang yang mengGUNAkan OTAK sememangnya TAHU bahawa sejak dari AWAL lagi segala TUDUHan terhadap 1MDB ini bukan hanya berSANDARkan kepada apa yang diTULIS oleh Sarawak Report sahaja.. CERITA-CERITA yang TIDAK menyenangkan pasal 1MDB ini seBENARnya sudah berMULA sejak TAHUN 2010 lagi oleh beBERAPA orang dari MP Pakatan Rakyat seperti Tony Pua 'Chu Kang' dan Rafizi 'LEMBU'.. Mungkin KEMUNCAKnya pada 2 TAHUN keBELAKANGan ini kerana 1MDB terpaksa menCARI DANA bagi memBAYAR 'LOAN INTEREST' untuk PINJAMan yang telah diBUAT oleh mereka KONONnya untuk TUJUAN BISNES..


Anda BERHAK untuk TIDAK memPERCAYAi Sarawak Report.. Namun demikian, apakah anda jugak mahu menjadik 'IGNORANT' hingga cuba meNAFIkan bahawa CERITA-CERITA yang TIDAK ENAK pasal 1MDB ini jugak diDENDANGkan oleh begitu BANYAK sekali MEDIA antarabangsa dari UK, Arab, Singapura hinggalah ke US? IRONInya, makin KERAP Najib berMAIN GOLF dengan Obama, makin berDENGUNG pulak MEDIA-MEDIA di US memaparkan CERITA sedemikian pasal 1MDB? 


Opss! LUPA! Para penCACAI sendiri mengatakan MAIN GOLF itu jugak satu ELEMEN PENTING dalam HUBUNGan DIPLOMATIK.. Apa HASILnya kena TANYA para penCACAIlah..

Memang HEBATlah jika MEDIA seperti Sarawak Report, Malaysian Insider, Malaysiakini, The Edge, The Malay Mail dan lain-lain terBUKTI BERJAYA untuk memPENGARUHi MEDIA-MEDIA natarabangsa berKENAan ISU-ISU 1MDB ini.. Ini sesuatu yang tak mampu diLAKUkan oleh MEDIA-MEDIA kerajaan seperti MEDIA Prima, Utusan, Jabatan Penerangan, BERNAMA dan lain-lain.. Jadik, LOGIK ke untuk kita memPERCAYAi bahawa penulisan TABLOID lebih diPERCAYAi oleh MEDIA antarabangsa berBANDING RTM dan BERNAMA? Itu sangat meMALUkan!

Sebaliknya, kita jugak SIMPATI dengan RTM dan BERNAMA kerana keKURANGan MAKLUMAT daripada PIHAK 1MDB sendiri untuk meng'COVER-Line' mereka.. Itu belum lagi diTAMBAH dengan bab keKURANGan PERUNTUKAN untuk kedua-dua AGENSI ini kerana RAMAInya 'PENYAMUN' dan 'PERAMPOK' yang turut memBUAT DUIT ATAS ANGIN menerusi PROJEK-PROJEK di dalamnya.. Nak EFEKTIF macam mana kalau asyik dok LETAK orang POLITIK dalam pengURUSan untuk SAPU setiap PERUNTUKAN yang diBERIkan oleh kerajaan?


Bagi RAKYAT pulak, mereka lebih NAMPAK keBURUKkan 1MDB itu sendiri kerana RAKYAT langsung TIDAK meRASAi sebarang MANFAAT daripada keWUJUDannya! Kenapa agaknya RAKYAT di NEGARA ini perlu kepada ENTITI macam 1MDB? 

  • Nak suruh RAKYAT meLABUR, dah ada PNB dan Tabung Haji? 
  • Nak SIMPAN DUIT untuk PENCEN, dah ada BSN, KWSP, KWAP dan LTAT? 
  • Nak BANTU KAUM Melayu/BUMIPUTRA, dah ada MARA dan UDA?
  • Nak BANTU kerajaan dari segi pengURUSan UTILITI, dah ada TNB, TM dan lain-lain GLC?

Jadik? Apa perlunya 1MDB ini? Hanya Najib sahaja yang boleh menJAWABnya.. Kalau TANYA kat Timbalan MENTERI yang ada CGPA 3.85 kang, lagi HURU-HARA jadiknya.. Secara JUJURnya, keWUJUDan 1MDB ini lebih memBANTU pihak-pihak yang ingin menJATUHkan kerajaan menDAPATkan MAKLUMAT untuk memBURUKkan kerajaan itu sendiri.. Tengok GELAGAT mereka yang diKAITkan dengan 1MDB ini aje dah CUKUP.. Ini pun BUKTI Najib GAGAL mengawal 1MDB..


Jangan SALAHkan sesiapa selain Najib kerana segala URUSan dalaman 1MDB ini walaupun terLETAK di bawah MoF, RAMAI anggota KABINET sendiri TIDAK mengTAHUinya.. TIDAK pernah jugak WUJUD dalam SEJARAH NEGARA ini untuk sebuah ENTITI seperti 1MDB mampu berHUTANG seBANYAK RM42 BILION untuk sesuatu yang TIDAK pasti? Jelas sekali 1MDB lebih diSAYANGi Najib walaupun TIDAK ada siapa pun TAHU apa sebabnya.. Itu yang menyebabkan beBERAPA PEMIMPIN seperti TUN DR. Mahathir, TUN Daim, TENGKU Razaleigh dan RAMAI lagi memperSOALkan keWUJUDan 1MDB tanpa perlu BACA Sarawak Report pun!

Semalam, ADIK Najib sendiri yang jugak anak ALLAHYARHAM TUN Razak jugak dah mula PANDAI memPERTIKAIkan 1MDB dalam URUSan penJUALan TANAH TRX kepada TH.. Ada jugak LOGIKnya pasal apa yang dia KATA seperti berikut..


"The immediate check for a responsible board is to appoint an independent (auditor) now … otherwise the board and management, in my view, should resign. It is your basic responsibility. There’s a complete mistrust in your financial situation. You have to responsibly deal with that. But instead you sit there and wait for AG. To me that’s irresponsible. If you do that then it’s better for you to step down and let someone else come in and take over," ->KLIK<-

Kita SETUJU apa yang diKATAkannya.. Kalau dah memang TERANG-TERANGan ada KONFLIK dalam TRANSAKSI pemBELIan TANAH tersebut, takkan nak TUNGGU sampai KETUA AUDIT NEGARA (AG) selesai LAKUkannya? Ini aje dah CUKUP untuk RAKYAT meRASA SANGSI dengan apa yang berlaku dalam 1MDB..


Kita jugak berHARAPlah JABATAN AUDIT NEGARA ini TIDAKlah diperALATkan untuk 'MenSUCIkan' 1MDB ini.. Sebelum ini KATAnya KPMG dan Delloite telah pun diperALATkan sedemikian walaupun sampai sekarang tak terJAWAB kenapa boleh ada HUTANG sampai RM42 BILLION itu.. Yang KOTOR kenalah KATAkan KOTOR tanpa mengira walaupun PM ada kePENTINGan di dalamnya.. Malah, sampai sekarang takde sesiapa pun dalam SPRM berSUARA tentang 'CONFLICT of interest' seperti di atas? Itu pun SALAH TUN DR. Mahathir jugak GAMAKnya..

Wallahualam..

8 comments:

Anonymous said...

kejahatan terburai dan terbarai tapi masih juga menyelit -nyelit fakta songsang berbau fitnah untuk tatapan umum...alahai kejinya!!!!

Anonymous said...

Kalau dijawab semua persoalan yang dikemukakan dengan baik taklah jadi gini. Mereka diam seribu bahasa seolah olahnya tiada apa berlaku. Dah tercekik agaknya tuh sampai dah tak boleh nak bercakap.

Anonymous said...

Kenapa tak boleh tunggu hasil audit oleh audit negara dan kemudian oleh PAC yg juga ada wakil dari PR. kenapa macai lebih sudu dari kuah.
Jangan nanti hadil audit menyebelahi 1MDB dan macai semua tampal kulit babi kat muka.
kenapa percayai sangat kat Saeawak Report yg sumber beritanya meragukan dan tiada siapa berani sahkan.
Tunggu la hadil audit negara dan hasil pemeriksaan PAC.
KENAPA MACAI TAK BOLEH SABAR KERANA SABAR ITU SIFAT ORANG BERIMAN.

emeriksaan oleh PAc

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Belum apa-apa dah ada dah 'EXCUSE' untuk 'MenSUCIkan' 1MDB..

http://www.malaysiakini.com/news/298476?hootPostID=f604964e9217122b878c5cb8de3ace5f

Kali nih apa pulak ALASAN penCACAI Najib? Nak KATAkan HUTAN RM42 BILION 1MDB tuh TURUN dari LANGIT ke?

Wallahualam..

Anonymous said...

Betul ka atau tak orang-orang masih percaya apa yang di cakap oleh Pakatan, pergi la ke pekan dan bandar kebanyakan sokong pembangkang, dalam kerajaan sendiri pun banyak asyik kerajaan saja tak betul naik muak dah, memang tak dinafi bukan kerajaan 100% betul. Internet yang paling senang buat fitnah

Anonymous said...

Golongan Mamak Haramjaddaj yang didokong kuat oleh Mamak Boss Mahathir Mohammed, ini berterusan menabur onar dan fitnah supaya Orang-Orang Melayu membenci Para Pemimpin dari Kalangan Orang-Orang Melayu khususnya PM Najib dan TS Muhyiddin.

Golongan Mamak ini disokong kuat oleh Blogger Kuat PemFitnah spt:

1. Syed - Outsidethe box.
2. Din Turtle.
3. Apanama
4. A Kadir Jasin
5. Zainuddin Maiden
6. Celah Gelegar
7. Putra Merdeka
8. Just Read
9. Minaq Jinggo- Jinggo Photos
10. Mummy Rokiah
11. Another Bricks of The Wall
12. Kluang Diamond - Blogger Binggung yang mencari Identity menumpang Isu-isu utama.
13. Just My Thoughts

Ada juga Blogger-Blogger Melayu di atas yang Banggang, Bebal, Bahalul, Bodoh, Binggung yang tercocok hidung dalam mengikuti dakyah, fitnah yang dipelopori oleh golongan Mamak.

Melayu harus waspada pada Blogger Golongan Mamak yang setiap Hari cuba Melemahkan dan Menjatuhkan Usaha-Usaha yang dibuat oleh Kerajaan UMNO/BN yang majoritinya Orang-Orang Melayu.

Kerajaan Melayu Melaka jatoh ketangan Portugis, bermula era Penjajahan Asing disebabkan Golongan Istana dikuasai dan dikawal oleh Golongan Mamak.

Hari ini, Golongan Mamak menguasai seluruh Pentadbiran Kerajaan Malaysia - Ketua Setiausaha Negara, Ketua Perbendaharaan Negara, Ketua Polis Negara, Majlis Keselamatan Negara, Tabung Haji, waimma 1MDB semuanya diterajui oleh Mamak.

Lemahkah Orang Melayu bila mana Semua Jawatan Tinggi Kerajaan diterajui oleh Mamak? Bila lagi Orang Melayu Hendak INSAF???

Ini bukan seruan dan isu perkauman, tapi marilah kita sama-sama berfikir sejenak, wahai bangsa ku orang-orang Melayu.

Melayu bergaduh, menang sorak, kampung tergadai???

Anonymous said...

Woi bodoh buang Najib ja bukan buang UMNO! Najib tu yang pemecah belah orang melayu! Tak payah tunggu Tun bising pun melayu memang dah berpecah la bangang...

Anonymous said...

Memetik kata-kata saudara dalam komen di atas "Hari ini, Golongan Mamak menguasai seluruh Pentadbiran Kerajaan Malaysia - Ketua Setiausaha Negara, Ketua Perbendaharaan Negara, Ketua Polis Negara, Majlis Keselamatan Negara, Tabung Haji, waimma 1MDB semuanya diterajui oleh Mamak."
Siapakah yang melantik mereka? Siapa lagi kalau bukan Perdana Menteri sekarang. Jadi siapakah sebenarnya yang melemahkan orang Melayu?

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS