DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, May 15, 2015

MINDA penCACAI yang diBELA oleh Najib - Sentiasa INGAT orang TUA berUMUR 90 TAHUN masih nak jadik PM..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apakah yang masih diHAJATi lagi oleh seorang BEKAS PEMIMPIN yang sangat diHORMATi oleh KAWAN dan LAWAN seperti TUN DR. Mahathir selepas beliau PENCEN? Kita DAPATi selepas beliau LANTANG berSUARA berKENAan ISU 1MDB, makin RAMAI penCACAI Najib jadik meROYAN dan menyerang beliau hingga ada yang dah sampai TAHAP macam tak reti guna OTAK..


Ini adalah GAMBAR TUN DR. Mahathir sedang mengerjakan UMRAH beberapa HARI lepas.. Apakah GAMBAR terSEBUT memaparkan seseorang yang ANGKUH dan BONGKAK dalam IHRAM di Tanah SUCI mengadap TUHANnya? Di sebelah KANAN beliau ialah ANAKnya yang turut diTOHMAH oleh para penCACAI Najib dan jugak Lebai-Lebai DUNGU PAS terUTAMAnya berHUBUNG dengan pemBELIan SUBSIDIARI kepada sebuah SYARIKAT di Filipina yang mana SYARIKAT UTAMAnya ada terLIBAT dengan penJUALan MINUMan KERAS.. Walhal, yang diBELI oleh anak beliau ialah SUBSIDIARI yang mengendalikan 'OIL & GAS' untuk diperNIAGAkan sebagai SALAH satu perNIAGAan MILIK orang ISLAM di NEGARA ini? 

Bukannya macam seorang Lebai DUNGU LIBERAL PAS yang cuba me'RAMPOK' TANAH BALAK Kelantan mengGUNAkan 'TOKEY' DAP La'anatullah dan cuba pulak men'CILOK' ROYALTI MINYAK Kelantan menerusi NGO SENGAL berHURUF 'R'.. Mungkin OTAK para Lebai-Lebai DUNGU PAS ini lebih PERCAYAkan BISNES kambing JAMNAPARI dan SKIM Dinar EMAS orang nih kot walaupun dia nih KAKI 'KENCING' yang TEGAR lagi NYATA?


Ada para penCACAI Najib mengatakan TUN DR. Mahathir seKELUARGA telah BANYAK memBUAT keKAYAan semasa 22 TAHUN beliau menjadik PM.. Kalau dah sebegitu KAYAlah TUN DR. Mahathir seKELUARGA, mereka tak perlu pun DUDUK di NEGARA ini? Namun sampai sekarang kita tak pernah dengar pun beliau ada ISTANA atau MAHLIGAI di US, Australia, Kanada, UAE ataupun di Eropah sana? Takkanlah TUN DR. Mahathir masih lagi nak menyorok keKAYAan tatkala UMUR beliau dah 90 TAHUN dah? 
Yang pernah keluar BERITA pasal ada 'PROPERTY' MEWAH di New York dan Los Angeles ialah ANAK TIRI Najib sendiri.. Err.. Ini HASIL daripada DIDIKan EMAKnya suruh menabung dari KECIL ke atau ini ialah HARTA PUSAKA DATUK TIRInya iaitu ALLAHYARHAM TUN Abdul Razak?

Ada beBERAPA buah BLOG penCACAI Najib MARAHkan TUN DR. Mahathir pasal beliau menyifatkan TINDAKan TH memBELI beBERAPA TANAH yang ASALnya MILIK kerajaan tetapi telah diJUAL MURAH kepada 1MDB sebagai 'BAIL-OUT'.. Habis diSENARAIkan segala apa SYARIKAT yang diKATAkannya 'BAIL-OUT' pada ZAMAN TUN DR. Mahathir seperti Renong, Perwaja, Bank Bumiputra, MAS, Empangan Bakun, LRT dan BANYAK lagilah KONON-KONONnya..   • ANEHnya, HAMPIR keBANYAKkan SYARIKAT yang KONONnya di'BAIL-OUT' oleh TUN DR. Mahathir itu terjadik semasa keGAWATan EKONOMI 1997/1998.. 
  • Yang ANEHnya lagi, para penCACAI Najib tak pulak 'STUDY' kenapa agaknya TUN DR. Mahathir berBUAT demikian? Para penCACAI Najib INGAT segala KILANG perUSAHAan, EMPANGAN, 'HIGHWAY', LRT dan segala macam INFRASTRUKTUR dan PRASARANA yang diBINA oleh SEMUA SYARIKAT itu hanya untuk TUN DR. Mahathir seorang sahaja kot?
  • Menambahkan keANEHannya lagi, takdelah pulak terDENGAR yang TUN DR. Mahathir mempunyai SAHAM atau pun jadik 'CHAIRMAN' dalam keSEMUA SYARIKAT tersebut? Kalau tak, dah KAYA dah beliau lepas PENCEN nih.. 

PELIK bukan? Sepatutnya TUN dah KAYA-RAYA dah sekarang jika beliau sememangnya ada kePENTINGan dalam keSEMUA SYARIKAT terbabit yang KONONnya di'BAIL-OUT' tadi? Sedangkan, Najib yang menjadik 'CHAIRMAN' SYARIKAT hanya kepada 1MDB sahaja pun tak mampu menJAWAB, 


  • Ke mana LESAPnya RM42 BILION yang diPINJAMkan oleh BANK-BANK di dalam dan luar NEGARA kepada 1MDB? 
  • Kenapa Najib sebagai PM begitu berMURAH HATI menyerahkan TANAH-TANAH kerajaan kepada 1MDB pada HARGA yang MURAH tanpa sebarang KOMITMEN jika 1MDB GAGAL memBANGUNkan TANAH-TANAH itu?
  • Apa ISTIMEWAnya 1MDB itu diBERIkan TANAH-TANAH kerajaan di TRX dan Sungai Besi berBANDING UDA, PNB, KWAP, LTAT, KHAZANAH, TH, MARA, KWSP dan lain-lain?
  • Kenapa 1MDB memBELI STESEN-STESEN JANAKUASA dengan HARGA yang MAHAL tanpa menunggu tempoh KONSESI TAMAT untuk menDAPATkan HARGA yang lebih MURAH atau jampir PERCUMA? 
  • Kenapa 1MDB yang TIDAK ada PENGALAMAN pun dalam mengendalikan BISNES di peringkat antarabangsa boleh me'LEBUR'kan WANG ke dalam 'HEDGE Fund' di Cayman Island?

Perghh... BARU 1MDB sebuah aje dah RM42 BILION.. Agak-agak para penCACAI Najib ada KIRA tak SYARIKAT-SYARIKAT yang TUN DR. Mahathir 'BAIL-OUT'kan sebelum ini ada tak yang CECAH seBANYAK tuh? Ye la.. Kot la ada SYARIKAT-SYARIKAT yang beliau KONONnya 'BAIL-OUT'kan dulu berTAMBAH MAJU pulak pada ZAMAN 2 orang PM selepasnya..

Kita AKUI bahawa DULU kita KAGUM dengan orang ini pasal keTEGASan dia memBUKTIkan DAP La'anatullah dan para PENYOKONG PARTI itu jugak TIDAK KURANG dari segi RASUAH dan keKORUPan mereka.. 


AlMAKLUMlah, KAUM 'AH-Beng' ini kalau bab RASUAH, mereka hanya kata penerima sahaja yang RASUAH tetapi yang memBERIkan RASUAH seperti para 'TOKEY' mereka itu TIDAK mengapa.. Sebaliknya apa bila dia hanya sibuk nak mengorek balik apa yang diKATAkan keKORUPan pada ZAMAN TUN DR. Mahathir dulu.. Sedangkan dia ENGGAN berSUARA apabila WUJUD keadaan seperti di bawah dalam TRANSAKSI pemBELIan TANAH TRX antara TH dan 1MDB? 


Kita dah naik MELUAT pulak dengan dia.. Apakah agaknya JUSTIFIKASI yang dia GUNAkan atau INDEKS apakah yang dia RUJUK sampaikan KES 'CONFLICT OF INTEREST' seperti di dalam TRANSAKSI ini pun boleh main PILIH BULU pulak ye? 


MENTALITI penCACAI Najib selalu tak pernah mengKAJI, mengira dan mengANALISA dengan BAIK.. Tuh pasallah bila PILIHANRAYA selalu aje TEMBAK KAKI sendiri.. Dah BANYAK kali dah Najib diNASIHATkan agar memBUANG segala peNASIHAT dan penCACAI yang RAMAI mengHARAPkan 'DUIT yang TURUN dari ATAS' nih.. Sedangkan Lebai-Lebai DUNGU PAS, 'RED Bean ARMY' dan peCINTA JUBOR dalam PKR tuh SEMUA tak perlu diBAYAR pun tetapi memadai hanya dengan 'KENCING' oleh para PEMIMPIN mereka.. Itu sahaja dah BUAT mereka JAUH lebih EFEKTIF daripada para penCACAI Najib..

Wallahualam.. 

16 comments:

kakbedah said...

Terbaik bro!! Isu topup pn kerajaan tk dpt selesai ni kn plk kes 1mdb, klau komen kt blog pro njib dituduh rba, blog parpukari yg dulu lantang bersuara kini ibarat hidup segan mampos tk mau, mmg pukimak

Anonymous said...

sebut saja 1MDB, pemimpin pemimpin UMNO kebanyakanya kepanasan. apa kaitanya UMNO dengan 1MDB? Tun yang memperdengarkan suara rakyat habis diserang. dah macam tak boleh sentuh 1MDB nih. belum lagi diulangkan isu altantuya. kalau diulang apa pulak cara serangan mereka nih. blogger blogger bangang pro najib dah tak relevan. kalau pasal spin kasikan mereka.

Anonymous said...

Tahniah dan teruskan ..kite tgk apa pulak kate macai tetap dan berpencen ah jib gor di buletin utama tv3 ( sebenarnyer rakyat da meluat nk tgk buletin poyo ni )

Anonymous said...

Puji Madeay pastu kutuk Najib..
bukan nk jernihkan keadaan
Najib pergi Tunai Haji, Rosmah buat Umrah.. Najib ikut program Selawat semua tu kenapa tak letak juga gambar?

Nampak nya pencacai balaci Madeay mcmm blog ni mmg suka adu domba..

geng iblis yg tak boleh duduk diam..

Siapa yg mula serang siapa? dan apa matlamat skrg?

Pencacai Balaci Madeay.. igt.. yg nak adili kita ialah Tuhan.. bukan gambar2 retorik yg ko letak tu..

munafik je.. kutuk Najib tu dpt pahala ye?

Anonymous said...

Tun M ni sejarahnyabyk memecah belahkan orang. Pencetus team A team B. Punca perpecahan Melayu. Sem6anya sebab dia rasa dialah satu2nya individu yg handal dan bijak utk memimpin. Dulu dia bailout company2 kroni dan anak dia, ada org umno atau najib tentang dan tololkan dia dikhalayak? Dia bina Putrajaya, KLCC guna duit mana? Takde hutang, takde guna duit Agensi berkait kerajaan? Kalau org umno dan najib tentang hebat, ingat sempat je dia nak tengok projek tu berjaya? Semua tu dpt dilakukan sbb sokongan teguh yg diberikan ahli umno dan Najib juga, ketika Tun M diserang pembangkang bertubi-tubi.

Lepas Najib jd PM, Tun M masih tidak dapat membuang sikap angkuh dan egonya. Apa yg dia nak buat mesti dipenuhi, hatta jambatan bengkok dan landasan keretapi yg tidaj mendesak keperluannya. Lebih2 lg Najib mempunyai visinya sendiri. Kita penyokong kerajaan tahu sikap good and bad Tun M ni. Tapi kita memilih untuk to take the good and ignore the bad. Dan itu ok asalkan bangsa terus terbela dan negara terus makmur.Tetapi dengan arus kemodenan sekarang dan media sosial sgt senang orang menuduh dan memberi tekanan. Ia telah digunakan Tun M untuk memberi tekanan dan mendapat sokongan. Pada dia its personal sbb tak ikut apa yg dia nak. Why its personal? Sbb dia attack bukan sahaja Najib tapi Isteri dan anak2 Najib sekali. Ia membuktikan kebencian dia dan pengaruh kuasa pada dirinya yang tidak pernah boleh ditinggal walau selepas 22 tahun diberi sokongan memerintah.

Encik Sense, kita bukan orang Najib atau Tun M. Kita menghormati kedua 2 individu ini. Tapi kita lebih gusar jika Najib tidak diberi sokongan ketika susah dan Tun M tidak lagi dihormati kerana terlalu taksub dengan pendirian sendiri tanpa memikirkan akibatnya bila dia telah tiada lagi. Kedua perkara ini akhirnya hanya akan menghancurkan Umno kerana kedua2 tokoh ini bukan individu biasa, tetapi sangat berpengaruh sehingga mampu membuat mencetuskan titik perubahan negara. Cuma kita harap jgnlah tindakan ini bererti perubahan keatas kemusnahan.

Bersatulah Umno. Bersatulah Melayu.

Anonymous said...

Sedara.... matlamat X menghalalkan cara....

Anonymous said...

Teringin aku nak jadi PM. Agaknya seronok lah sebab aku perhati bila dah duduk kat situ semuanya liat nak turun.

Anonymous said...

Anwar dan najib sama saja....modus operadi agak lain lain sikit....najib segala harta kekayaan negara dimiliki guna 1mdb...atas penaisehat warga asing dan cina jho low mereka buat duit dengan berhutang hingga 600 billion.hutang negara....bila terdesak seperti 1mdb mereka guna kan segala tabung dan saham.amanah orang melayu untuk bayar hutang dengan harapan semua dana kaum melayu merosot dan muflis...dan melayu marah serta sokong pbangkang....begitu dng anwar proksi yahudi soros berhutang dng imf...plurslis dan lgbt dihalalkan....undur najib undur rosmah

Anonymous said...

Nasib baik mahathir mahu bersuara,...kalau orang lain belum tentu najib nak bagi perhatian.

kiasfansuri said...

sungguh keliru pemikiran saudara.

Anonymous said...

Siap umno? Ramai yang dah lari pun. Apa yang umno dah bagi pada ahli. Tak ada pun istimewanya. Penerima BRIM pun lebih ramai ahli pembangkang dapat dari ahli umno. Rumah mampu milik, peluang belajar, berniaga mana keistimewaan untuk ahli umno. Dulu aku bertungkus lumus untuk UMNO, tak ada insuran cover aku sebab bukan penerima BRIM. Puak pembangkang penerima BRIM ada pulak insuran cover kalau mereka mam**s.

Anonymous said...

Sebab mahadir tak buat GST

Anonymous said...

aku tak kata berada sebelah najib. bagi aku najib banyak 'fail' berbanding 'kredit' dalam menguruskan negara. namun kalau admin mengatakan tun mahathir bukan kaya raya, heh...itu juga kenyataan yang 'fail'. jika mirzan adalah 10 jutawan malaysia, mana mungkin ayahandanya 'sedang2' saja. cuba la berlaku adil bro. asyik gelar orang lain pencacai najib, yang awak tu pencacai apa pulak. buat imbangan dengan telus dan adil....sebab pencacai angkat taik juga reti imbangkan bekas taik, takut tumpah.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Itulah dia MINDA penCACAI..

Anak TUN memang BISNESMAN dan memang ada perNIAGAan yang jelas dan NYATA.. Kamu boleh aje SEMAK STATUS perNIAGAan dia dengan ROC atau LHDN sekalipun?

Yang JELEKnya, kamu xde pulak nak apakah perNIAGAan ANAK TIRI Najib dan bagaimanakah IBUnya mampu menyimpan DUIT sejak KECIL hingga segala JAM, BEG TANGAN, rantai dan CINCIN dia sering keluar apabila di'GOOGLE'?

Wallahualam..

Anonymous said...

Apa yg Madaey katakan adalah maklumat-maklumat yg diterima dari Sarawak Report yg jelas membohong. Sarawak Report yg berpengkalan di London memang tidak boleh dipercayai. Dulu Madaey sendhiri jambankan Sarawak Report ni tapi tang 1MDB Madaey caya lak.
Madaey cam ada agenda tersembunyi sbb tak sa bar tunggu penemuan Jab. Audit Negara dan PAC.

Aishyah Bin Syafiq said...

Halo, nama saya Aishyah Bin syafiq, saya masih shock karena saya tidak pernah dalam hidup saya percaya bahwa ada pinjaman pinjaman online nyata akibat pengalaman buruk saya terhadap saya ditipu oleh perusahaan palsu di filipina, tapi saya Teman Sharifah Amirul mengenalkan saya pada dr Robert, permata langka dan pemberi pinjaman pinjaman sejati yang meminjamkan pinjaman sebesar Rp150.000.000 Sharifah Amirul kepada saya tentang dr. Robert. bagaimana dia mendapat pinjaman dari dr. Robert finance firm dan menunjukkan bukti transfer pinjaman dari dr. Akun perusahaan Robert saat pinjamannya disetujui
Saya masih ragu sampai saya menghubungi dr. Robert dengan sangat ketakutan di hati saya, tapi kejutan terbesar saya adalah untuk berhasil dan menerima pinjaman dan memulai bisnis yang baik dan mengejutkan saya, permintaan pinjaman saya disetujui oleh dr, Robert dan dalam waktu 48 jam setelah diproses, saya mendapat pinjaman saya. ditransfer ke rekening bank saya dan sampai sekarang saya masih shock dan saya telah bersumpah bahwa setiap perusahaan pinjaman yang meminjamkan pinjaman kepada saya, saya akan bersaksi tentang perusahaan pinjaman itu.
Jadi saya menggunakan kesempatan ini untuk memberi nasehat kepada seluruh saudara laki-laki dan perempuan indonesia saya yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi dr. Robert lewat
email: robertwestradefinancefirm@gmail.com
dan Anda juga bisa menghubungi saya via saya
email: aishyahsyafiq1985@gmail.com atau anda juga bisa menghubungi teman saya yang mengenalkan saya ke dr. Robert lewat
 email: sharifahamirul05@gmail.com untuk informasi lebih lanjut
semoga Allah Yang Mahakuasa terus memberkati dr. Robert untuk mengubah kondisi keuangan saya menjadi lebih baik dan saya ingin dia berumur panjang

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS