DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 21, 2015

Apakah WAWASAN 2020 yang akan diperSALAHkan oleh PM dan para penCACAInya jika RMK 11 itu GAGAL?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KATAnya ini adalah JANJI terBARU PM kita kepada RAKYAT..


Kenapa PM perlu menJANJIkan perkara BARU? Mungkin selepas para 'PUNAH-Sihat' dan para penCACAInya selesai menCIPLAK, mengOLAH dan mengUBAH-SUAI segala IDEA-IDEA yang ASAL dan berTUJUAN MURNI oleh PEMIMPIN terdahulu, maka inilah KONON-KONONnya sebabnya..


Wah... Tak SANGKAlah PM kita ini masih lagi mengHARGAi IDEA WAWASAN 2020 yang diINISIATIFkan oleh pengKRITIK TEGARnya pada HARI ini.. Eh.. PELIK jugak pasal SALAH seorang penCACAI terULUNGnya pernah memBUAT KENYATAAN sebegini bagi mengHINA INDIVIDU yang menCETUSkan WAWASAN 2020 ini pada TAHUN 1991?

"Awal-awal lagi, Wawasan 2020 hanya satu aspirasi yang tidak mempunyai perincian. Kebanyakan rakyat tidak faham pun apa maksud Wawasan 2020 tapi kita terlalu takut untuk bertanya atau tidak mahu kelihatan bodoh untuk bertanya.

Jadi, ia dapat difahami jika ia tidak akan berjaya terutamanya kerana ia terlalu kabur, sama seperti Dasar Pandang ke Timur yang juga ramai tak faham maksudnya. Dr Mahathir cuba untuk alihkan kesalahan kegagalan Wawasan 2020 kepada orang lain apabila Wawasan 2020 itu sendiri sebenarnya tidak realistik dan terlalu idealistik," ->KLIK<-


AIK? Tak SANGKA pulak 'BOSS' dia iaitu PM sendiri begitu terHEGEH-HEGEH nak meMASUKkan perKATAan WAWASAN 2020 seMATA-MATA nak memujuk RAKYAT.. Tak SANGKA jugak tatkala penCACAI terULUNGnya ini begitu meMOMOKkan keBURUKkan WAWASAN 2020, tiba-tiba pulak WAWASAN 2020 dijadikkan INTIPATI UTAMA oleh PM untuk pemBENTANGAN RMK 11 keESOKkan HARInya? Kenapa tak MINTAK aje 'BOSS' dia meREKA pulak WAWASANnya sendiri yang KONONnya TIDAK terlalu IDEALISTIK dan lebih REALISTIK? Err.. Mana nak LETAK kamu punya MUKA ye BAH...??


WAWASAN 2020 yang diRANCANG sejak TAHUN 1991 lagi memang REALISTIK jika ianya diUSAHAkan dengan sePENUH HATI oleh para PEMIMPIN terkemudian.. MALANGnya, mereka lebih CENDERUNG untuk menJAHANAMkannya daripada meLAKSANAkannya..

Selain itu, kita jugak KHUATIR bahawa jika RMK11 yang bakal diLAKSANAkan demi WAWASAN 2020 ini GAGAL seperti RMK10 yang menyaksikan NEGARA terpaksa menanggung HUTANG kerana 1MDB dan RAKYAT SENGSARA kerana GST, mungkin WAWASAN 2020 itu yang akan diperSALAHkan dan bukannya PEMIMPIN yang GAGAL seperti PM kita..  Ye la.. Semasa RMK10 sebelum ini, perkara ini telah terjadi..


TAFSIRan NEGARA MAJU bagi PM kita ini amat berBEZA dengan INDIKATOR yang diSEBUT di dalam WAWASAN 2020.. NEGARA MAJU bukan berMAKNA kita memBELI BARANGan dengan HARGA yang SAMA seperti di US, UK atau Jepun.. Sebaliknya, kita yang mengeluarkan BARANGan terSEBUT dengan HARGA yang boleh diKAWAL oleh kita sendiri.. Kita bukannya jadik MAJU pun kalau kita BELI BARANG dengan HARGA yang MAHAL tetapi KUALITI tetap SAMA antara ZAMAN sekarang dengan 30 TAHUN dulu.. Itulah yang PM kita nih tak FAHAM tetapi asyik nak berEKSPERIMEN dengan menjadikkan RAKYAT sebagai BAHAN UJIKAJInya..

Kalau hanya dalam TEMPOH sepanjang RMK10 aje kita menyaksikan seBUAH ORGANISASI macam 1MDB boleh menJANA HUTANG (Bukan menJANA penDAPATan?) sehingga RM42 BILION, apakah JAMINAN perkara yang SAMA TIDAK akan berLAKU atau pun diLAKUkan semula oleh PM kita ini?


 Itulah yang kita PERCAYA bahawa RAKYAT TIDAK akan MAHU ianya berULANG semula dalam TEMPOH RMK11 ini.. Namun demikian, ada ke sesiapa boleh bagi JAMINan bahawa keGAGALan RMK11 pada TAHUN 2020 nanti keranaWAWASAN 2020 itu sendiri terlalu berSIFAT IDEALISTIK seperti KATAnya KAWAN kita dari Sabah yang terSENGEH dalam GAMBAR di atas tadi? Atau pun PM dah pun bersiap sedia untuk berHIJRAH ke Kazakhstan IKUT MENANTU 'WEDDING of the CENTURY' jika WAWASAN 2020 GAGAL nanti?

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

Aku nak mintak 2 perkara je dari najib dan rosmah iaitu letak jawatan dan masuk penjara!!!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS