DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, June 28, 2015

Begitu terDESAK DS Najib dalam ISU 1MDB hingga diBIARkan para 'PUNAH-Sihat' dan PenCACAInya berMAHARAJALELA?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita terTANYA-TANYA sejauh manakah DS Najib mengeTAHUi sendiri OPERASI 1MDB ini? SeTAHU kitalah, kalau BETULlah DS Najib ini BENAR-BENAR mengAWASi setiap INCI OPERASI 1MDB,  tak mungkin 1MDB BERANI berHUTANG sampai RM42 BILION untuk memBIAYAi OPERASI mereka yang belum tentu menDATANGkan PULANGan kepada SYARIKATnya.. 


  1. 1MDB BELI BANYAK IPP DENGAN HUTANGNYA SEKALIGUS TETAPI SAMPAI SEKARANG TIDAK ADA KEUNTUNGAN DARIPADA OPERASI IPP INI YANG MAMPU MEMBAYAR SEMULA HUTANG 1MDB?
  2. 1MDB DAPAT TANAH KERAJAAN BAWAH HARGA PASARAN TETAPI TAK BANGUNKAN SEBALIKNYA JUAL SEMULA KEPADA ORANG LUAR PADA HARGA LEBIH TINGGI MACAM BROKER TANAH PULAK?
  3. 1MDB BUAT 'JOINT-VENTURE' DENGAN SYARIKAT LUAR NEGARA TAPI SAMPAI SEKARANG 1MDB AJE YANG KELUARKAN MODAL SENDIRIAN TANPA PULANGAN? 

Memang tak MUSTAHIL kalau sampai sekarang TIDAK ada penJELASan, DS Najib bakal mengIKUTi JEJAK LANGKAH para PEMIMPIN NEGARA seperti di Taiwan, Thailand dan Korea Selatang yang sering dikeTAHUi selalu terJEBAK dengan MASALAH sebegini.. Kita TAHU yang DS Najib TAKUT menerima NASIB sedemikian.. Namun begitu, DS Najib jugak SEDAR dia TIDAK mampu memBERIkan JAWAPAN kerana ada perkara yang mungkin dia TIDAK mahu DEDAHkan pasal 1MDB ini.. TIDAK mustahil 1MDB ini telah menjadik perkara untuk beBERAPA PIHAK mengUGUT semula DS Najib..

Semalam DS Najib mengARAHkan pemilihan UMNO diTANGGUHkan.. Kita TAHU itu adalah IDEA para 'PUNAH-Sihat' DS Najib yang SEDAR DS Najib perlu memperGUNAkan UMNO bagi mengELAKkan dia diTUMBANGkan oleh RAKYAT.. Kalau DS Najib dah TUMBANG nanti, para 'PUNAH-Sihat' payah pulak nak cari TUAN yang BARU untuk menDAPATkan FULUS.. Untuk itu, mereka perlulah memutar-BELITkan keadaan sekarang agar memihak kepada DS Najib.. 


Maka, ISU penangkapan BEKAS KAKITANGAN Petrosaudi di Thailand diMANIPULASIkan seMAKSIMUM mungkin KONONnya sebagai BUKTI bahawa segala-gala kenyataan pasal HUTANG 1MDB ini adalah CIPTAan KAKITANGAN Petrosaudi ini?


Walhal, SEMUA sedia MAKLUM bahawa URUSNIAGA 1MDB dengan Petrosaudi itu hanyalah sekadar 10% aje daripada keSELURUHan MASALAH HUTANG 1MDB itu sendiri? Bolehkah TAIK DINOSOR cuba diTUTUP dengan sehelai DAUN?


Setelah para 'PUNAH-Sihat' SEDAR bahawa mereka GAGAL untuk memperBODOHkan RAKYAT dengan menimbulkan PERSEPSI sedemikian, kali ini mereka berTINDAK jauh lebih meLAMPAU dengan cuba menyebarkan pulak DAKYAH seperti berikut.. TerTANYA-TANYA jugak apakah DS Najib tuh SEDAR ke TIDAK dengan perBUATan meLAMPAU para 'PUNAH-Sihat' dan penCACAInya ini? Mentang-mentanglah BANYAK BEKAS penCACAI PKR diBERIkan tempat dalam UMNO dan kerajaan..


Walaupun ini sangat meLAMPAU, tetapi ada jugak KELAKARnya.. NAMPAK sangat keDUNGUan para penCACAI DS Najib.. Mereka cuba mengGAMBARkan seolah-olah orang-orang TUA yang dah PENCEN seperti TUN DR. Mahathir dan DATUK Kadir Jasin itu mampu berKOMPLOT dan menCIPTA KONSPIRASI ala-ala 'PSY-Ops' CIA atau KGB untuk menJATUHkan DS Najib? Apa kejadahnya orang-orang TUA dah PENCEN nih nak buat begitu? Kalau para 'PUNAH-Sihat' dan penCACAI DS Najib berbuat sedemikian tuh adalah jugak LOGIKnya? HE!HE!HE!


Kita ada SEBUT dalam 'POSTING' semalam yang jika DS Najib diJATUHkan pada PRU-14 nanti, SELURUH 'GATEWAY' di NEGARA kita ini perlu diKAWAL bagi memastikan para 'PUNAH-Sihat' yang dah meROSAKkan kerajaan dan jugak UMNO TIDAK dapat LARI keluar NEGARA.. Sudahlah mereka berSUBAHAT memBOHONGi JUTAan RAKYAT dalam ISU 1MDB.. Apakah mereka ingat mereka boleh lepas BEBAS begitu sahaja dengan segala pemBOHONGan di atas? 


IRONInya, kalau perBUATan sedemikian diLAKUkan oleh PUAK-PUAK PR atau mereka yang TIDAK memihak kepada DS Najib, sudah pasti ada aje yang meLAPORkan kepada pihak POLIS untuk mengambil TINDAKan.. Apakah kalau perBUATan sedemikian diLAKUkan pulak oleh para 'PUNAH-Sihat' dan para penCACAI yang berSARANG dalam PMO dan Mof atau diBIAYAi oleh PIHAK tertentu dalam keMENTERIan ini, maka POLIS hanya PEJAM MATA aje? AYAHANDA, cuba KOMEN SIKIT?


Dah BANYAK kali dah PELUANG diBERIkan kepada DS Najib untuk dia menjelaskan apa yang berLAKU dalam 1MDB.. MALANGnya, keSEMUAnya diperSIA-SIAkan olehnya.. Sampai sekarang takde siapa pun TAHU keWAJARan untuk 1MDB berHUTANG sehinggan RM42 BILION untuk meMILIKki ASET RM51 BILION? ASET yang tak mampu pun diCAIRkan untuk memBAYAR HUTANG tadi? Ye la.. GILA ke apa nak JUAL IPP dan TANAH-TANAH kerajaan untuk BAYAR HUTANG persendirian? Itu dah diKIRA mengKHIANATi NEGARA NAMAnya.. Takkan RAKYAT nak dok DIAM aje?

Wallahualam..


12 comments:

ted manoff said...

Terbaikk,

muhamad Danial said...

Yang penting cai Jibby masih tak boleh jawab macam mana 1Mdb nak bayar hutang 42 bilion tu? Interest saja dah 2.7 bilion setahun? Kalau cai Jibby blh jawab soalan ni nescaya aku akan percaya bahawa Jibby adalah pahlawan bugis yang sebenar! Dan aku akan percaya 1Mdb tu adalah telur emas buat negara... itu pun kalau boleh jawab la...setakat jawapan beli aset jual aset untung atas angin baik tak payah...

Anonymous said...

Modal berbayar 1MDB RM 1 juta.

Hutang 1MDB RM 42 bilion @ 42,000 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank perlu dibayar 1MDB sekurang-kurangnya RM 2.4 bilion @ 2,400 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank kalau kira ikut bulan sebanyak RM 200 juta, bersamaan 200 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank kalau sehari bersamaan RM hampir RM 6.7 juta bersamaan 6.7 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

1MDB sepanjang operasi sejak tahun 2009 hanya mengalami kerugian hinggakan kos pengurusan syarikat pun terpaksa menggunakan hutang.

Macam mana 1MDB nak uruskan faedah bank sebanyak RM 2.4 bilion setahun @ RM 200 juta sebulan @ RM 6.7 juta sehari, itu baru faedah bank, tak termasuk hutang pokok.

Di sini saja kita boleh tau yang 1MDB memang tak mampu nak selesaikan hatta faedah bank pun, apatah lagi hutang pokok.

Juak-juak Najib ada cara untuk menyelesaikan masalah ini tanpa merompak harta negara? Sila beri penjelasan.

Anonymous said...

Kenapa pulak nakkan cai dia jawab, bukan kah lebih baik dia sendiri jawab. Tun tak pulak mintak orang lain tanya malah Tun tanya untuk orang lain yang mana suara dan pertanyaan mereka tidak didengari atau tidak dipeduli. Apa gunanya jadi pm kalau segalanya nak harapkan cai jawab.

muhamad Danial said...

Aku bukan apa...cai Jibby kn selalu tunjuk hero...haaaa dah Jibby tak boleh jawab kita minx tlg la cai Jibby jawab kn...Cai Jibby kn hebat2...rahsia Tun yang dah berpuluh tahun lama2 pun boleh korek...tak kan Rahsia Jibby bos sendiri tak boleh korek kot?

muhamad Danial said...

Nanti cai Jibby kata tunggu Audit! Audit! Ok katakan lah kita tunggu Audit...tapi hutang tu tetap kena bayar jugak walaupun audit berjalan...cai Jibby nampak tak ni?Kalau bayar guna duit untung dari 1Mdb rakyat tak kisah aih...Tapi orang marah sebab 1Mdb guna duit rakyat. Kebodohan penyokong 1Mdb ni dia mana nampak semua tu?

Anonymous said...

Dah mmg betul la dia nk jual semua aset 1MDB tiu dalam pelan rasionalisasi 1MDB. Semua pinjaman yg di dapat dari IPIC berjumlah Rm3.6b dengan ditawarkan saham sejumlah berkenaan hutang tersebut. Bukan itu membuka pemilikan asing aset strategik negar? Bukan itu dinamakan jual?

Anonymous said...

Tak habis-habis (disyaki) SABOTAJ, oleh PENGGANAS-PENGGANAS Barat/Zionis serta ejen-ejen tempatannya (kita tahu siapa) ke atas NEGARA ISLAM kita dan YAB PM Islam/Melayu kita ini – dr. MH370/17 (sampai MAS dah makin diKUASAI si Barat/Zionis), IMDB ni, Tabung Haji dan sekrg. MARA pula (sebab tu jgn. dok percaya si rejim Australia yg. sebenaqnya ANTI-Islam/Melayu; DALANG DUA MUKA tu yg. aku syak sengaja dah PERANGKAP MARA) – apalagi bila semua ni berkaitan KEPENTINGAN hak BUMIPUTERA Islam/Melayu kita!

Dan tak ke GANJIL ni! ‘NGO‘ Bruno Manser Foundation, yg. asyik KACAU Sarawak, yg. disyaki EJEN Perisik Jerman (yg. amat pro-ISrael)/NATO-ISrael, juga berpusat di Basel spt. JustoPEROMPAK ni (Basel telah jadi seolah tanah jajahan Jerman), Switzerland!

Tolonglah KDN dan Kementerian Luar tu - buat siasatan CEKAP dan CEPAT - supaya dapat dibersihkan nama 1MDB serta YAB PM kita; MARA dan NEGARA ISLAM kita ni, dan juga diHARAMkan EJEN-EJEN Barat/Zionis yg. MENYAMAQ sbg. pelbagai jenis NGO-NGO termasuk NGO alam sekitar kononnya dll!

Ini semua adalah disyaki, MO biasa si PENGGANAS-PENGGANAS ANTI-BUMIPUTERA Islam/Melayu. terutamanya PENGGANAS PEMISAH Sabah/Sarawak tempatan dan asing (iaitu si KULI-Barat/NATO-ISrael/Zionis yg. memang nak MEMISAHkan Sabah/Sarawak yg- kaya minyak/gas, dari Malaysia dan diGABUNGkan dgn. SingaPORK-pusat-CIA-MI6/Mossad/NATO di Asia Tenggara!) - lihat saja kebakaran BERLELUASA di kpg-kpg setinggan TEPI LAUT/SUNGAI yg. MAJORITI adalah disyaki BUMIPUTERA Islam/Melayu, di Sabah/Sarawak termasuk di Pulau Gaya, Kota Kinabalu, Semporna, Sandakan, Miri, Kuching dsbnya!!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Nek Tempoya, sila jawab persoalan ini:

Modal berbayar 1MDB RM 1 juta.

Hutang 1MDB RM 42 bilion @ 42,000 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank perlu dibayar 1MDB sekurang-kurangnya RM 2.4 bilion @ 2,400 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank kalau kira ikut bulan sebanyak RM 200 juta, bersamaan 200 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

Faedah bank kalau sehari bersamaan RM hampir RM 6.7 juta bersamaan 6.7 kali ganda dari modal berbayar 1MDB.

1MDB sepanjang operasi sejak tahun 2009 hanya mengalami kerugian hinggakan kos pengurusan syarikat pun terpaksa menggunakan hutang.

Macam mana 1MDB nak uruskan faedah bank sebanyak RM 2.4 bilion setahun @ RM 200 juta sebulan @ RM 6.7 juta sehari, itu baru faedah bank, tak termasuk hutang pokok.

Di sini saja kita boleh tau yang 1MDB memang tak mampu nak selesaikan hatta faedah bank pun, apatah lagi hutang pokok.

Najib serta kuncu-kuncu dan juak-juak ada cara untuk menyelesaikan masalah ini tanpa merompak harta negara? Sila beri penjelasan.

Atuk Cincaluk.

Anonymous said...

Kalau dulu macai najib teriak 'tunggu audit'

Sekarang 'justo dah kena tangkap' ,'kan dah kata ada orang edit dokumen'

Kahkahkah

jahanam negara oi!!!!!

Anonymous said...

Hai boleh berkenalan...muahhhh

Atok Sambal Belacan

Anonymous said...

OI 'cencaluk', jangan lu nak MENYAMAQlah! lu punya ekoq ni si-PENGGANAS/EKSTREMIS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM-EJEN ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 aahhh?! PI BERAMBOS!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS