DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, February 15, 2011

Eksklusif Maulidurrasul - Setakat manakah kita mengingati ajaran Nabi SAW?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..


SALLALLAHU ALAIHI MUHAMMAD
SALLALLAHU ALAIHI WASSALAM


Segala puji-pujian untuk Nabi akhir ZAMAN pembawa RAHMAT ke sekian alam.. Sempena sambutan MAULIDURRASUL, ada BAIKnya kita sebagai umat ISLAM merenung kembali dan mengingati kembali kepada ajaran Nabi SAW..

Adalah jelas Nabi SAW mengANJURkan KASIH SAYANG sesama UMAT ISLAM.. Nabi SAW sangat mementingkan kesatuan UMAT dan memperSAUDARAkan sesama ISLAM.. Menyorot kembali SIRAH Nabi SAW, kita telah lihat bagaimana Baginda memperSAUDARAkan suku AUS dan KHAZRAJ menjadi kaum ANSAR dan kemudian mempersaudarakan pula KAUM ANSAR dengan KAUM MUHAJIRIN.. Inilah BUKTI bagaimana ISLAM sangat mementingkan UKHUWAH dan seamangat perSAUDARAan..

Namun demikian, hari INI kalau kita LIHAT sendiri bagaimana kita saling berPECAH-BELAH kerana POLITIK.. Kita sanggup mengKAFIRkan dan menJAHILIYYAHkan sesama umat ISLAM sementara SEKUTU kita yang jelas meMUSUHi ISLAM bertepuk tangan melihat perlakuan kita.. Kita menolak PERPADUAN atau hubungan UKHUWAH sesama ISALM sebaliknya cenderung mempertikaikan keISLAMan orang lain.. Kita lebih menyanjung KAFIR La'anatullah seoalh-olah mereka lebih memahami ISLAM berbanding sesama umat ISLAM sendiri..

Anda TAHU kelompok mana yang kita MAKSUDkan.. Hanya ada satu KELOMPOK sahaja di Malaysia ini yang menganggap diri mereka lebih ISLAM berbanding orang ISLAM lain.. Pada mereka, hanya mereka sahaja yang LAYAK bercakap tentang ISLAM walaupun ada HAMPIR 17 juta orang umat ISLAM di negara ini dan 1.8 bilion orang umat ISLAM di seluruh dunia.. Mereka akan hilang MODAL POLITIK tanpa memperGUNAkan ISLAM.. Pada mereka, ISLAM dipergunakan untuk mengejar keKUASAan POLITIK dan mengejar segala bentuk keDUNIAan..

Ajaran Nabi SAW agar saling mangasihi sesama saudara seagama dan memupuk semangat UKHUWWAH telah mereka perSETANkan demi kepentingan POLITIK dan mengejar keKUASAan.. Jangan terkejut kalau ajaran Nabi SAW ini diletak lebih bawah berBANDING fatwa mengJAHILIYYAHkan dan mengKAFIRkan sesama umat ISLAM oleh DEWATA RAYA mereka yang bermaharajalela di Kelantan! Seharusnya umat ISLAM melihat keMUNCULan DEWATA RAYA mereka ini sebagai unsur perpecahan sesama umat ISLAM dan juga sebagai satu bentuk tanda akhir ZAMAN.. Memang susah untuk mengubah 'MIND-SET' mereka ini kerana disebalik jubah, serban, janggut dan berbagai lagi 'KOSMETIK' yang menunjukkan mereka ini ISLAM, bersembunyi IBLIS La'anatullah untuk menyesatkan mereka..

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Salam tuan.
Semalam saya berpeluang menghadiri Sambutan Maulidul Rasul peringkat negeri Kelantan di Masjid Besar Muhhammadi Kota Bharu. Turut hadhir KDYMM Sultan Muhamad ke 5, MB Kelantan dan para pembesar negeri yg lain. Penceramah jemputan adalah YBhg Dato' Hasan Mahmod Al-Hafiz dari KL yg cukup menusuk jiwa semua yang hadir.

Sekadar ambil dua contoh yg dilaksanakn oleh nabi utk renongan bersama.
1- Akhlak terpuji adalah TERAS dalam kehidupan Rasullulah, dimana baginda memaafkan musuh-musuh, bercakap lemah lembut, sopan santun tidak sesekali mencarut dan menyumpah seranah.

2- Setelah penaklukan kota Mekah, langkah pertama Nabi buat adalah Memusnahkan berhala-berhala yang berada didalam dan sekitar Kaabah.

Fikir2kan.

Sam PPuteh

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KITA jugak ada sedikit untuk diKONGSI bersama:-

1) Sebelum Muhammad SAW mendapat WAHYU pertama dan dilantik sebagai Rasul, Baginda semasa REMAJA dikenali sebagai Muhammad Al-AMIN.. Kenapakah gelaran Al-AMIN itu diberikan? -> AKHLAK Baginda SAW

2) Langkah Nabi SAW meMUSNAHkan berhala adalah agar umat ISLAM tidak menyekutukan Allah SWT dengan sesuatu seperti zaman JAHILIYYAH.. Namun, di zaman sekarang dah jadik 'TREND' pulak untuk menyekutukan ISLAM dengan agama LAIN seperti dalam isu pengGUNAan nama ALLAH SWT, bukan ISLAM mengGUNAkan ayat Al Quran demi POLITIK tanpa berIMAN dengannya dan banyak perkara lagi.. -> ANGKARA SIAPA semua ITU?

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS