DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, February 03, 2011

Risalah MY BALIK PULAU - ANGPOW Tahun Baru daripada 'Khalifah Umar Abd. Aziz' kepada penduduk Balik Pulau?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

GONG XI... GONG XI... GONG XI FA CHAI... TO ALL CHINESE FELLA FOR CELEBRATING THE NEW YEAR -> JANGAN BAKAR MERCUN BANYAK-BANYAK OOO...

Kali ini semasa membelek akhbar Utusan Malaysia, kita terNAMPAK petikan BERITA yang memaparkan tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang mengedar RISALAH MY BALIK PULAU yang mengandungi fakta SEJARAH tidak tepat dan diragui keSAHIHannya di sekitar Balik Pulau khususnya di sekolah-sekolah sejak sebulan lalu.. Malah, menurut Presiden Alumni Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Pulau Pinang, Abdul Said Hussain berkata, perbuatan tersebut seperti cuba menaikkan SENTIMEN masyarakat Cina bahawa nenek MOYANG mereka yang mula-mula meneroka Balik Pulau, bukannya orang Melayu..

KLIK

AIYYA!!! Ini sudah "very FUNNY" meh? Ini sudah kira macam BELANDA tamakkan TANAH? Ini juga adalah BUKTI jelas warisan perangai KIASU dari Singapura sudah diWARISi oleh DAP secara sePENUHnya.. Diberikan BETIS hendakkan PAHA pulak.. Kali ini Balik Pulau, Pulau Pinang.. LEPAS ni kat mana pulak? Kedah + Perlis + Perak pulak ke? NANA, MAMU dan MAMI kat Penang tak nampak lagi ke apa yang berlaku? Atau SEMUAnya masih dok HARAPkan pengAMPU Ketua Pemuda UMNO seperti mana yang diLAKUkan oleh anak MAMAK Merican tuh?

Kita CABAR 'Khalifah Umar Abd. Aziz' KIASU Pulau Pinang NAFIkan fakta SEJARAH bahawa sehingga HARI ini Pulau Pinang masih membayar PAJAKkan kepada DYMM Sultan Kedah sejak dari zaman Francis Light lagi! Sikap yang diTUNJUKkan oleh 'Khalifah Umar Abd. Aziz' KIASU ini mengalahkan PENJAJAH Portugis, Belanda, Inggeris dan Jepun yang pernah menJAJAH negara ini! Kita mungkin tak HAIRAN kalau zaman PENJAJAH dulu ada penjajah mengatakan "Pi BALIK India!" kepada NANA, MAMU dan MAMI kat Penang.. Zaman dah MERDEKA 53 tahun pun masih ada lagi PERANGAI macam nih? Patutnya kita PAKAT-PAKAT halau mereka dengan menyebut "Pi BALIK Tiongkok!" pulak..

Pengedaran RISALAH MY BALIK PULAU ini merupakan langkah mereka untuk meMANIPULASIkan fakta SEJARAH negara seterusnya meWUJUDkan DINASTI seperti mana di Singapura.. USAHA mereka semakin MUDAH kerana adanya BARUA seperti MP Balik Pulau dari PKR dan juga sokongan secara SENYAP daripada komponen BN seperti MCA dan Gerakan yang seHINGGA hari ini masih menDIAMkan diri semenjak INSIDEN "Pi BALIK India" sebelum ini.. HIPOKRIT gila! Dok kata kat orang jangan gunakan isu perKAUMan tetapi bila kaum mereka sendiri dok sebut "Pi BALIK India!" kat orang LAIN, habis pakat memBISU tak de siapa pun nak kata itu perKAUMan?

Kalau buku INTERLOK diMANIPULASIkan dek mainan POLITIK hingga gugurnya air MATA seorang Sasterawan Negara melihatkan KARYAnya diBAKAR, KENAPA pulak RISALAH MY BALIK PULAU ini tidak pulak diperlakukan sedemikian RUPA? Ini lagi terang-terang satu bentuk pemBOHONGan.. Balun sekali dengan BARUA seperti MP Balik Pulau tu pun OK! NANA, MAMU dan MAMI bersama-sama orang Melayu kat Penang kena INGAT, sekali TANAH hilang kat puak-puak KIASU lagi RASIS ini, jangan HARAPlah nak dapat BALIK.. Tengok kat Singapura tu pun dah TAHU.. Berapa banyak peMILIKkan tanah oleh orang Melayu di sana? Tanah KUBUR pun kena 'RECYCLE'?

AGAKNYA RISALAH MY BALIK PULAU NIH SEBAGAI ANGPOW TAHUN BARU DARIPADA 'KHALIFAH UMAR ABD. AZIZ' KIASU UNTUK PENDUDUK BALIK PULAU, PULAU PINANG KOT..

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

JGN GUNA GELARAN KHALIFAH UMAR KAT DIA.... NANTI ALLAH MURKA KITA

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS