DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, February 04, 2011

Isu pelajar Malaysia di Mesir - Lebai PAS umpama ANJING yang mengGIGIT tangan si pemBERI makan..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SeKEJI-KEJI dan seHINA-hina MAKHLUK berNYAWA, tidak ada makhluk yang seHINA Lebai PAS dan muslimahnya.. Ibarat ANJING kurap yang mengGIGIT tangan si pemberi MAKAN.. Itulah GAMBARAN sesuai untuk ditujukan kepada Lebai PAS yang langsung tidak mengHARGAi usaha kerajaan, MAS, AIR ASIA, TUDM dan MISC untuk memBAWA pulang pelajar Malaysia daripada Mesir yang diLANDA keKACAUan.. Setakat ini apakah USAHA berKESAN Lebai PAS dan MUSLIMAHnya untuk membantu mereka?

1) BUKANkah Lebai PAS hanya tahu MENYALAK dan membawa KADER-KADER mereka di Mesir berserta ibu bapa untuk memBURUK-BURUKkan usaha kerajaan yang KONONnya dikatakan sengaja meLEWAT-LEWATkan pengHANTARan bantuan ke Mesir?

2) BUKANkah Lebai PAS hanya tahu memBUAT keKACAUan melalui DEMONSTRASI jalanan dengan USAHA untuk membawa keKACAUan di Mesir ke Malaysia KONON-KONONnya kerajaan sama seperti REJIM Hosni Mubarak? Rejim Pok Nik 'ALAIHISSALAM' takde pulak dikatanya macam tuh?

3) Apakah dengan TINDAKkan membuka BILIK GERAKAN yang tidak berFUNGSI tetapi digembar-gemburkan secara berLEBIHan mampu memBANTU para pelajar Malaysia di Mesir? Nak telefon pun belum TENTU dapat?

Sebab itulah dalam KONTEKS ini Lebai-Lebai PAS umpama ANJING yang MENYALAK tanpa tujuan.. Membuat HINGAR-bingar tidak kena pada tempatnya.. Atau lebih TEPAT lagi, Lebai PAS tidak akan berTERIMA KASIH jauh sekali untuk berSYUKUR kepada Allah SWT kerana bantuan yang diSALURkan oleh kerajaan Malaysia kepada para pelajar di Mesir.. Tidak cukup setakat itu, BANTUAN yang diHULURkan kerajaan pun diPREJUDISkan konon-kononnya ada DISKRIMINASI dan sebagainya.. ->KLIK<-

Kita boleh MAAFkan keJAHILan Lebai PAS jika mereka JAHIL tentang dasar-dasar LUAR NEGARA atau DIPLOMATIK.. Itu memang kita FAHAM kerana Lebai PAS menganggap kepala OTAK orang seperti Mahfuz Omar boleh diPAKAI untuk mengendalikan urusan DIPLOMATIK dengan sesebuah NEGARA.. Patutlah JAHIL seMACAM aje..

- Walaupun NEGARAnya dilanda keKACAUan, Mesir masih sebuah negara berDAULAT dan mempunyai HAK untuk KAWAL urusan keluar masuk warga ASING ke negaranya.. Malah, usaha kerajaan Malaysia nak dapatkan keBENARan menDARATkan pesawat TUDM, Air Asia dan MAS pun menemui keSUKARan kerana KETATnya prosedur negara tersebut..

- TerFIKIR tak dalam KEPALA OTAK Lebai PAS bahawa pihak IPT di Mesir juga kena mengISYTIHARkan cuti atau TUTUP dahulu sebelum meLEPASkan pelajar pulang? Apa akan JADIK jika pelajar yang PULANG secara tiba-tiba tidak diBENARkan menyambung pengajian jika keadaan sudah REDA kelak? LARATke SEMUAnya nak diDAFTARkan sebagai MILITAN PAS?

- Jumlah pelajar Malaysia di Mesir sangat RAMAI.. Lebih kurang dengan jumlah kuota JEMAAH HAJI untuk negara INI.. Dalam SENARIO keKACAUan yang meLUMPUHkan segala bentuk pergerakkan penduduk, MAMPUkah duta kita mengumpulkan kesemua pelajar kita secara SERENTAK untuk dibawa pulang?

- Untuk membawa pulang secara SERENTAK 11 ribu lebih pelajar Malaysia di SANA adalah MUSTAHIL walaupun semua pesawat MAS, Air Asia dan TUDM diGUNAkan.. Kerajaan terpaksa meMINTA bantuan negara-negara LAIN seperti Arab Saudi dan UAE untuk penempatan sementara.. BUKANkah ini juga meMAKAN masa untuk diSELESAIkan?

Oleh ITU jelaslah Lebai PAS yang berada di NEGARA ini umpama ANJING yang layak diBALING dengan objek KERAS kerana cuba menimbulkan keKACAUan dan keKELIRUan di kalangan masyarakat.. Malah, kita berSYUKUR kerana setakat ini tidak ada pelajar Malaysia mengalami keCEDERAan melainkan mereka turut sama berDEMONSTRASI di Mesir atau menyelit di kalangan mereka yang memBUAT keKACAUan.. Malah, pengalaman para pelajar Malaysia boleh diBACA di sini ->KLIK<-

Para petugas di Kementerian Luar, TUDM, MAS, Air Asia, MISC, kakitangan LUTH dan RAMAI lagi sangat KECEWA dengan tindakkan Lebai PAS dan MUSLIMAHnya yang berterusan memperKECILkan sumbangan mereka dalam memBANTU dan memBAWA pulang para pelajar Malaysia setakat ini.. Patut diINGATkan, mereka juga berSABUNG nyawa untuk tugasan INI.. Malah ada yang terpaksa meLUPAkan cuti AM ketika INI demi berkhidmat kepada anak-anak Lebai PAS yang tidak tahu berSYUKUR di Mesir.. Yang Lebai-Lebai kat Malaysia pulak hanya TAHU menimbulkan keKACAUan dan mengada-adakan CERITA tanpa DALIL demi kepetingan POLITIK mereka..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS