DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, February 05, 2011

Kalau Lebai PAS dalam HARAKAH nak tulis artikel bagi pihak Pok Nik pun JANGANlah sampai MALUkan dia..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tidak semua orang POLITIK yang HEBAT berMODALkan AIR LIUR mampu menulis dengan BAIK.. Malah ada yang terpaksa mengUPAH penulis-penulis UCAPAN untuk meng'COVER'kan diri mereka yang HAPRAK dalam bidang penulisan.. Kalau nak berKARYA, berKARYAlah dengan JUJUR.. Sebagai CONTOH, Tun Dr. Mahathir bukan sahaja seorang yang boleh berUCAP dengan BAIK, malah beliau juga seorang PENULIS yang HEBAT.. Hasil tulisan Tun pernah mengGEGARkan negara seperti buku 'The Malay Dilemma' dan pernah jugak diTERJEMAHkan ke bahasa lain seperti bahasa Jepun..

Kita TAHU Pok Nik 'ALAIHISSALAM' juga ada menulis BUKU.. Namun demikian, kita TIDAK rasa pun Pok Nik seorang penulis yang HEBAT.. Ini kerana apabila kita BACA buku-buku KARYA Pok Nik, kita TIDAK percaya pun Pok Nik menulisnya SENDIRI.. Sebabnya, walaupun kandungan buku tersebut MURNI tetapi ianya LANGSUNG tidak diTERJEMAHkan dalam bentuk PERANGAI Pok Nik sendiri.. Dengan KATA lain, apa yang diTULIS di dalam buku-bukunya adalah 'VICE VERSA' atau tidak KONSISTEN dengan kata-kata yang diUCAPkan oleh Pok Nik sendiri terUTAMAnya semasa CERAMAH pilihanraya atau bila berHADAPan dengan puak-puak musuh ISLAM dalam DAP dan PKR.. Siapakah sebenarnya yang berKARYA bagi pihak Pok Nik? HE!HE!HE!

Begitu jugaklah apabila Pok Nik cuba menyanggah TULISAN Tun Dr. Mahathir yang memPERTIKAIkan kenyataan Pok Nik yang mengatakan Melayu (di Malaysia) tolak Islam lebih teruk daripada Kwan Yew.. ->KLIK<-

Apabila kita memBACA sanggahan yang KONON-KONONnya diKATAkan diTULIS oleh Pok Nik sendiri dalam HARAKAH, kita dapati apa yang diTULIS sebenarnya KENA balik 'DIRECT' atas batang HIDUNG Pok Nik sendiri!->KLIK<-

Antaranya, tulisan Pok Nik menyatakan "Di dalam ajaran nasionalisme, tidak pernah dinyatakan apakah tujuan hidup ini. Tidak pernah saya terdengar sepatah kata dari pimpinan UMNO yang menghuraikan berkenaan tujuan hidup seorang manusia di muka bumi."

SeTAHU kita, tidak pernah lagi istilah NASIONALISME itu disamakan dengan AGAMA yang mempunyai kaitan langsung dengan TUJUAN hidup? Istilah NASIONALISME tidak lebih daripada gambaran tentang SIKAP seseorang manusia yang CINTAkan negaranya.. Jika NEGARAnya itu diTUBUHkan berASASkan BANGSA dan AGAMA, maka NASIONALISME juga boleh diRANGKUMI sebagai CINTAkan NEGARA, AGAMA dan BANGSA.. Adakah ISLAM menyatakan itu SALAH? Atau cuma Pok Nik yang diKELIRUkan oleh TULISANnya sendiri? Itu pun kalau BETULla Pok Nik SENDIRI yang menulis sedemikian dalam HARAKAH.. HE!HE!HE!

Selain ITU, tulisan Pok Nik dalam HARAKAH itu juga diLIHAT sekadar cuba menCARI keSALAHan Tun atau lebih tepat lagi keSALAHan UMNO.. CONTOHnya, dalam tulisan itu diSEBUTkan KONONnya UMNO menghapuskan tulisan jawi pada tahun 1968 sehingga melahirkan generasi yang buta al-Quran dan Tun Mahathir menarik balik peruntukan perkapita untuk sekolah agama RAKYAT.. Namun demikian, Pok Nik TIDAK pulak berani MENYEBUT tentang USAHA Lebai PAS menDAULATkan tulisan JAWI? Malah mana REAKSI Lebai PAS bila seorang MP DAP cuba mengubah papan tanda berTULISan JAWI di KL? Begitu jugak dalam kes SAR.. Kenapa tak nak DAFTAR pulak SAR dengan Kementerian kalau nakkan BANTUAN?

Malah, tulisan dalam HARAKAH jugak sedikit sebanyak meMALUkan Pok Nik sendiri kerana diLIHAT terlampau MERAPU berbanding memaparkan FAKTA.. Contohnya, Pok Nik mempertikaikan bukti UMNO berjasa kepada Islam dengan membina masjid, TETAPI Pok Nik sendiri pernah mengaku 20 TAHUN dia memerintah Kelantan tak MAMPU nak bina MASJID pun? Begitu jugak dengan kenyataan tentang peralihan KUASA di DUN Perak dan juga usaha MB GAGAP di Selangor untuk meminda Perlembagaan Negerinya.. Dalam kes DUN Perak, bukankah Lebai PAS sendiri yang membawanya ke MAHKAMAH? Begitu jugak dalam sidang DUN Selangor, macam mana nak PINDA kalau dah tak cukup KORUM? Pok Nik nih RETI mengira ke TIDAK? Atau pihak yang MENULIS bagi diri Pok Nik dalam HARAKAH nih memang berHASRAT nak meMALUkan Pok Nik? KAH!KAH!KAH!

TIDAK hairanlah bila terSIARnya tulisan Pok Nik INI, ada pulak 'MANGKUK' Lebai PAS lain yang cuba 'COVERLINE'.. ->KLIK<-
Mungkin 'MANGKUK' Lebai PAS yang 'COVERLINE' ni pun SEDAR betapa BANGANGnya tulisan yang diKATAkan diTULIS oleh Pok Nik dalam HARAKAH tuh! HE!HE!HE!

Kalau Pok Nik INGAT balik, sekitar tahun 1993 Pok Nik pernah menyatakan ENGGAN bekerjasama dengan UMNO kerana KONONnya UMNO mengamalkan NASIONALISME.. Adakah Pok Nik LUPA jawapan BALAS Tun Dr. Mahathir yang menyebabkan sebahagian BESAR Lebai PAS terKANGKANG tak mampu nak BALAS balik? Tun mengatakan PAS jugak NASIONALISME kerana PAS hanya WUJUD di Malaysia, TIDAK wujud pun di negara-negara ISLAM lain? Hanya dengan JAWAPAN sedemikian, habis satu parti PAS ditibai dek Tun seorang.. Itu cerita 17 tahun dulu.. Sekarang INI pun Tun sentiasa mengatasi Pok Nik kalau nak diUKUR bab keCERDIKkan..

Tun Mahathir dan UMNO sebenarnya telah banyak berjasa dalam perkembangan ISLAM di Malaysia ini.. Jika UMNO itu NASIONALISME, sekaligus mengGAMBARkan ISLAM berkembang kerana NASIONALISME.. Nama Tun Dr. Mahathir bukan sahaja diKENANG sebagai tokoh ISLAM di negara ini, malah rakyat ISLAM Bosnia, Selatan Filipina, Selatan Thailand dan Palestin pun mengakui JASA Tun terhadap mereka.. Nama Pok Nik? Yahudi kawan BAIK Penasihat PKR dengan Lee Kuan Yew ajela yang INGAT kot? Kita RASA Pok Nik beriya-iya menimbulkan isu NASIONALISME tidak LAIN kerana dia berKAWAN dengan RASIS DAP yang memang anti dengan NASIONALISME Melayu/ISLAM yang akan menjadi pengHALANG mereka.. Tak gitu?

Sebagai soalan BONUS, ingin KITA tanyakan kepada Pok Nik dan Lebai PAS yang DUNGU sekalian.. Bukankah Tun Mahathir dan UMNO yang diKATAkan NASIONALISME inilah yang TOLONG BAYARkan berJUTA-JUTA RM hutang Kelantan Water kepada Thames Water AKIBAT keLALAIan Pok Nik sendiri yang 'SIGN'kan perjanjian berat sebelah tersebut selepas dia MAKAN nasik? ->KLIK<-

Kalau bukan kerana Tun dan UMNO yang NASIONALISME ini, maunya AIR satu Kelantan diGADAIkan dek Pok Nik kepada syarikat ASING tersebut buta-buta macam tu aje! JADIK, mungkin Pok Nik KENAlah PESAN kepada penulis UPAHAN dalam HARAKAH tu kalau nak TULIS bagi pihak dirinya, kenalah bagi nampak CERDIK sedikit! KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS