DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 15, 2011

Dah MALAUN tuh 'interframe', kita BAKO aje.... SYOK sangat kot GADUH sesama BLOGGER pro UMNO/BN?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Seseorang JURUBLOG atau BLOGGER masing-masing mempunyai KAEDAH tersendiri dan OBJETIKF tersendiri untuk menulis BLOG.. Untuk JURUBLOG politik, terPULANGlah kepada JURUBLOG itu sendiri untuk memihak kepada mana-mana parti atau fahaman POLITIK dalam penulisan mereka.. Kebanyakkan JURUBLOG adalah BEBAS atau tidak diTAJA.. Oleh itu, tidak semua JURUBLOG yang mengaku diri mereka pro-kerajaan atau pro-UMNO/BN tidak akan mengKRITIK kerajaan UMNO/BN.. Yang menjadi MASALAHnya, apabila sesetengah BLOG dilihat terkedepan menonjolkan sesuatu ISU, ianya diLIHAT menDATANGkan ketidak-puasan HATI terhadap para JURUBLOG yang hidup matinya dengan UMNO/BN..

Inilah yang berlaku apabila seorang JURUBLOG baru-baru ini telah menDEDAHkan bahawa WUJUDnya usaha untuk menJADIkan Kristian sebagai agama RASMI semasa menghadiri satu MAJLIS yang diFAHAMkan turut disertai oleh pemimpin DAP di Jelutong, Pulau Pinang.. AKIBATnya, penDEDAHan ini telah menyebabkan Utusan Malaysia yang memetik tulisan JURUBLOG tersebut telah di'KAMBING HITAM'kan oleh DAP/PR seterusnya menyebabkan JURUBLOG yang pro-UMNO/BN telah bertelagah sesama sendiri.. Ada JURUBLOG yang tidak SETUJU dengan penDEDAHan tersebut kerana diKATAkan menyebabkan UMNO/BN yang kena TUDUH.. Manakala pihak yang menyokongnya penDEDAHan ini pulak menyatakan ada ASAS atau BUKTI untuk menyokong penDEDAHan tersebut..

Pertelagahan ini telah menyebabkan banyak PIHAK mengambil kesempatan.. Antaranya ialah Ketua Pemuda UMNO peSALAH POLITIK WANG yang nyata tidak akan meLEPASkan apa sahaja PELUANG untuk mencari PUBLISITI.. ->KLIK<-

Dia nyata BIJAK mengambil KESEMPATAN kerana inilah PELUANG terbaik untuk dia menonjolkan diri sebagai KONONnya 'Panglima PERANG'.. Kalau bab pertelagahan sesama pro-UMNO/BN, memang dia tak akan lepas PELUANG nak tunjuk muka TETAPI apabila UMNO/BN diTOHMAH atau diserang oleh PR, entah ke MANA dia GHAIB, tak siapa pun TAHU!

PerSOALannya, adakah JURUBLOG pro-UMNO/BN yang memBANTAH penDEDAHan oleh JURUBLOG yang di MAKSUDkan berdiri di belakang Ketua Pemuda UMNO peSALAH POLITIK WANG merangkap LIABILITI terbesar UMNO/BN? Jika JURUBLOG pro-UMNO/BN menyokong 'MALAUN' tuh, mereka kenalah berSEDIA untuk menghadapi gelombang perPECAHan sesama JURUBLOG pro-UMNO/BN.. Ini kerana, ada JURUBLOG yang pro-UMNO/BN TETAPI sangat-sangat ANTI terhadap peSALAH POLITIK WANG tuh! Tidakkah BODOH jika ada JURUBLOG yang SENGAJA cari PENYAKIT nak jadik PENYOKONG kepada 'MALAUN' tuh? Yang RUGInya adalah UMNO/BN kerana perpecahan sesama JURUBLOG mereka sendiri.. Oleh itu WAJARlah mereka yang bertelagah menetapkan penDIRIan apabila peSALAH POLITIK WANG itu sudah 'INTERFRAME' dalam hal ini..

Walau apa pun isu yang diTIMBULkan oleh JURUBLOG, mereka WAJAR bertanggung-JAWAB terhadap apa yang mereka TULIS.. JURUBLOG yang menDEDAHkan keWUJUDan video SEKS seorang pemimpin kanan PKR sudah tentu bertanggung-jawab dengan penDEDAHannya.. Begitu jugaklah dengan JURUBLOG yang menDEDAHkan tentang usaha untuk jadikan Kristian sebagai agama RASMI ini, sudah TENTU ada ASAS yang dia hendak kemukakan.. Kalau penDEDAHan video SEKS disokong dengan kenyataan oleh 'DATUK T', pendedahan isu Kristian sebagai agama RASMI ini jugak telah diSOKONG dengan laporan POLIS oleh seorang individu yang menDAKWA berada dalam MAJLIS tersebut ->KLIK<-

BLOG ini walaupun tidak sehebat BLOG-BLOG yang suka buat penDEDAHan TETAPI tetap dengan penDIRIan untuk mengKRITIK atau 'memBANTAI' apa yang tidak KENA.. Tak kiralah samada ianya diSEBABkan oleh UMNO/BN atau oleh PR.. Pada kita, nasib RAKYAT dan kepentingan memperTAHANkan Perlembagaan Negara sedia ada lebih UTAMA untuk menjamin KESINAMBUNGAN negara ini.. Inilah yang tidak ada pada JURUBLOG Lebai PAS dan seangkatannya.. Kita boleh memBANTAH tulisan orang lain TETAPI kenalah terima HAKIKAT bahawa orang jugak boleh memBANTAH kita.. Yang paling PENTING, mereka yang berTELAGAH hinggakan ada 'MALAUN' yang jadi LIABILITI kepada UMNO/BN dapat 'INTERFRAME', wajarlah DUDUK semeja dan RENUNGkan balik siapa yang UNTUNG dengan pertelagahan mereka tuh..

Wallahualam..

3 comments:

Aku Peduli Apa @ APA said...

Salam bro TSSS.

Satu artikel mantap yg perlu diambil iktibar olh semua blogger.Kita bersetuju untuk tidak bersetuju dan setiap blogger ada cara tersendiri mendepani sesuatu isu.

Syabas

Aku Peduli Apa @ APA said...

Pembetulan bro TSCA

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

En. APA

Alah.. panggil kita TDP aje la..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS