DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 12, 2011

DS Najib: Terima hakikat ISLAM agama rasmi NEGARA - Will he REPEAT this to those PROVOCATEUR?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya hari ULANG tahun UMNO pada hari INI agak tercemar dengan isu pasal terdapat segelintir pemimpin Kristian yang diSOKONG oleh pemimpin DAP La'anatullah diKATAkan cuba menJADIkan Kristian sebagai agama RASMI semasa satu perjumpaan di Jelutong, Pulau Pinang.. Utusan Malaysia yang memetik laporan BLOG tertentu telah diJADIkan 'KAMBING HITAM' oleh mereka hanya kerana meLAPORkan perkara ini.. Sedangkan sebelum ini dalam isu pengGUNAan nama Allah SWT oleh penerbitan Kristian dan isu AL KITAB dalam Bahasa Melayu, tidak ada pulak pihak yang diMAKSUDkan merasakan berSALAH kerana mencetuskan isu tersebut?

Hari ini DS Najib telah mengeluarkan kenyataan bahawa semua pihak harus menerima hakikat tentang kedudukan ISLAM sebagai agama rasmi negara dan ia tidak boleh diubah dalam apa jua keadaan..

"Ia adalah kerana realitinya kita mempunyai Perlembagaan Negara dan peruntukannya adalah amat jelas tentang kedudukan Islam dan agama-agama lain.. Dalam apa jua keadaan, Perlembagaan Negara tidak boleh dipinda dan oleh itu, semua pihak tidaklah seharusnya merasa bimbang, gundah gelana, ataupun gelisah di dalam hal ini," ->KLIK<-

BAIKlah, itu kenyataan DS Najib di hadapan 22 orang pemimpin dan cendekiawan ISLAM selepas mengadakan pertemuan dengan mereka.. Maka kita jugak berHARAP sangat-sangat agar kenyataan DS Najib ini diULANGi olehnya sendiri di hadapan para pemimpin Kristian yang diKATAkan akan bertemu dengannya esok hari.. ->KLIK<-

Jika begitulah status ISLAM dalam Perlembagaan Negara, maka sewajarnya ia diHORMATi dan diPATUHi oleh semua RAKYAT tanpa mengira apa pun agama mereka.. Namun demikian, jika kita mengambil kira beberapa ISU kontroversi seperti isu pengGUNAan nama Allah SWT oleh penerbitan Kristian, isu MURTAD dan isu AL KITAB dalam Bahasa Melayu, sepatutnya isu sebegini jugak diLIHAT sebagai satu bentuk PROVOKASI atau ANCAMAN terhadap status ISLAM dalam Perlembagaan Negara itu sendiri! SOALnya, adakah kita semua melihat sedemikian atau hanya DS Najib seorang aje yang nampak HAKIKAT sedemikian?

Dalam KONTEKS ini, mana-mana pihak yang cuba menimbulkan perSOALan terhadap PROVOKASI yang dilakukan oleh pihak berkenaan pasti akan di'KAMBING HITAM'kan seperti apa yang terjadi terhadap Utusan Malaysia.. Sedangkan kalau ianya diLAPORkan oleh akhbar bukan berbahasa Melayu, sudah pasti ianya tidak akan diJADIKkan ISU oleh pihak berkenaan.. Sebaliknya, mereka akan mengatakan itu adalah HAK mereka KONONnya atas nama 'KETERBUKAAN' – ISTILAH yang diCIPTA oleh PM ke-5 akibat menerima NASIHAT Menantu BABAH dan KONCO-KONCO 'Level 4 BOYS'nya..

Sudah tentu kita mengHARAPkan pertemuan DS Najib dengan para pemimpin Kristian akan memBUAHkan hasil yang diTERIMA oleh semua pihak.. Apa yang PENTING adalah DS Najib berpegang KUKUH dengan penDIRIannya sendiri dan tidak menjadi seperti ULAMA otak 'SLOW' seperti DIKTATOR TUA pemakan GAJI BUTA kat Kelantan tuh.. Nyata sekali DIKTATOR TUA itu hanya akan mula sedar dari MAMAInya apabila semua orang ISLAM sudah diTUKAR agamanya.. Hanya BAHLOL aje yang masih berpegang kepada kata-kata DIKTATOR TUA sepertinya dalam perkara yang melibatkan kepentingan ISLAM ketika ini..

Seperti yang pernah disebutkan dalam BLOG ini, jangan kita sangka kedudukan ISLAM sebagai agama RASMI dalam Perlembagaan Negara menandakan umat ISLAM sudah terjamin agamanya.. Bukan perkara BARU jika kita katakan terdapat banyak USAHA untuk menukar STATUS penganut agama RASMI tersebut agar berubah seperti SEJARAH orang Melayu di Filipina.. Malah, usaha mereka ini diperMUDAHkan apabila ramai pemimpin POLITIK dari kalangan yang sering mengaku lebih ISLAM berbanding orang ISLAM lain sanggup menjadikan agama mereka sebagai bahan 'BARTER TRADE' untuk dapat keKUASAan POLITIK.. Kalau tak percaya, sila TANYA kat DIKTATOR TUA pemakan GAJI BUTA yang kita sebut tadi.. HE!HE!HE!

UMNO yang dah berusia 65 tahun seharusnya TAMPIL untuk memperTAHANkan agama ISLAM yang jugak dianuti oleh kesemua ahli-ahli mereka.. Namun, tanggung-jawab ini NAMPAKnya dah diambil alih oleh NGO-NGO tertentu kerana ramai pemimpin UMNO lebih sibuk meLAYANi 'MENTALITI TAIK' mereka selama ini iaitu tabur DUIT untuk dapatkan JAWATAN!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS