DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 05, 2011

DAP berani HINA karya SASTERA Melayu pasal mereka TAHU takde Melayu yang BANGKIT meLAWAN..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita INGIN tanyalah kepada anda SEMUA.. Salahkah jika orang Melayu/BUMIPUTERA di negara ini menjadi RASIS? Salahkah jika orang Melayu/BUMIPUTERA di negara ini mula 'berKIRA' atau 'berKERAS' terhadap perkara-perkara yang mengGUGAT atau mengancam jati diri mereka sebagai orang Melayu/BUMIPUTERA? Ini kerana kot mana sekali pun Melayu/BUMIPUTERA adalah penduduk MAJORITI di negara ini.. Agama orang Melayu/BUMIPUTERA adalah agama RASMI di negara ini.. Sultan-Sultan Melayu adalah pemerintah terTINGGI dalam Perlembagaan Negara dan Bahasa Melayu adalah bahasa RASMI negara ini.. Oleh itu, SALAHkah jika orang Melayu/BUMIPUTERA menjadi RASIS kerana memperTAHANkan perkara-perkara tersebut?

Kita katakan sedemikian kerana NAMPAK sangat orang Melayu/BUMIPUTERA diperBODOHkan atau diHINA dalam banyak perkara.. Contohnya, karya SASTERAWAN Negara iaitu INTELOK begitu mudah diHINA dan diLIHAT sebagai karya berbaur RASIS hanya kerana ianya dikarang oleh orang Melayu dan memaparkan REALITI sebenar asal-usul kaum di negara ini.. Walaupun karya INI sudah berPULUH tahun berada dalam pasaran, ianya tetap mahu diTONJOLkan sebagai satu bentuk bahan bacaan yang RASIS oleh DAP La'anatullah bukannya sebagai karya SASTERA Bahasa Melayu yang sepatutnya diANGKAT setanding dengan karya-karya lain di dunia..

TKM 2 Pulau Pinang daripada DAP La'anatullah telah memerintahkan novel INTERLOK diletakkan di rak buku TEKS Perpustakaan Negeri kerana KONONnya sebagai memBANTAH novel tersebut dijadikan TEKS Sastera.. ->KLIK<-

Walaupun novel Interlok sudah diPINDA dengan perSETUJUan penulis ASALnya, namun demi kePENTINGan POLITIK sempit DAP La'anatullah, mereka tetap mahu memPOLITIKkannya agar dapat menarik perhatian kaum-kaum tertentu yang meMUSUHi orang Melayu/BUMIPUTERA.. Walaupun kita tahu KELING-KELING yang pegang KUASA dalam DAP tuh bukannya belajar SASTERA Melayu, jauh sekali memahami karya yang sudah terbit sejak 40 tahun lalu, namun demi POLITIK, apa saja mereka sanggup lakukan..

Di sini adalah PETUNJUK jelas bagaimana orang Melayu/BUMIPUTERA diHINA secara terATUR oleh DAP La'anatullah dengan mengHINA karya-karya dalam Bahasa Melayu.. Walaupun satu Malaysia TAHU bahawa salah seorang MP DAP pernah mengHINA kaum India MUSLIM di Pulau Pinang dengan kata-kata "Pergi BALIK India!", namun mereka tidak pulak mahu diperlIHATkan sebagai RASIS? Malah DAP La'anatullah menganggap mereka WAJAR menuturkan kata-kata sedemikian walaupun keBANYAKkan mereka adalah PENDATANG yang di'IMPORT' oleh British ke Tanah Melayu ini! Mujurlah STATUS Pulau Pinang adalah tanah pajakkan daripada Sultan Kedah.. Kalau TAK, nganga lagilah orang Melayu/BUMIPUTERA diHINA sedemikian rupa!

Kita PERCAYA bahawa DAP La'anatullah BERANI berbuat demikian kerana adanya golongan SASTERAWAN sendiri yang OTAKnya SENGET dan mudah di'LACUR'kan oleh segelintir pemimpin POLITIK Melayu yang mudah diBELI oleh DAP La'anatullah! Lupakah kita tentang seorang SASTERAWAN Negara yang penampilannya macam 'SARUMAN The White' dan sering mengikuti KEMPEN pihak pembangkang khususnya PAS dan PKR? Di manakah SASTERAWAN Negara 'SARUMAN The White' itu apabila karya berusia 40 tahun seperti Interlok yang dikarang oleh SASTERAWAN sepertinya diHINA sedemikian rupa? KONONnya mengaku pejuang BAHASA, tetapi anda boleh LIHAT sendiri sikap HIPOKRIT 'SARUMAN The White' ini dalam memperjuangkan karya SASTERA dalam bahasa IBUNDAnya sendiri! Mungkin sesiapa yang terJUMPA si 'SARUMAN The White' nih kat KLCC atau Pasar Seni boleh TEPUK kepala dia kasi betul OTAKnya tu?

Sepatutnya apabila perkara seperti ini diPOLITIKkan, ianya wajar diJAWAB secara POLITIK jugak.. Namun, anda RASA ada ke parti POLITIK yang mana KONONnya diTERAJUi oleh orang Melayu, pemimpinnya TAMPIL berpakaian Melayu dan ahli-ahlinya berBAHASA Melayu mara keHADAPAN untuk memperTAHANkan karya SASTERA Melayu ini? RASAnya ahli-ahli parti yang diMAKSUDkan mungkin lebih SUKAkan karya 'SHAKESPEARE' kot AKIBAT ada PENGARUH dari dua tiga kerat 'BERUK OXFORD' dalam parti tersebut? Jadik parti tuh HARAP nama aje la 'M-E-L-A-Y-U' tapi nak perTAHANkan karya SASTERA Melayu pun MALU.. Bab tabur DUIT untuk JAWATAN tak MALU pulak? Ini kot fahaman 'NEW POLITICS' gamaknya?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS