DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, May 24, 2011

Isu Ladang Rakyat - PERIBAHASA "Ibarat BELANDA dapat TANAH" patut diUBAH "Ibarat Pok Nik LAPARkan TANAH!"


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita pernah sebut sebelum ini bahawa orang Kelantan sangat SENSITIF dengan peMILIKkan TANAH.. Kita jugak pernah sebut sebelum ini bahawa Lebai PAS tumbang di Kelantan pada tahun 1977 akibat pemBERONTAKkan rakyat Kelantan yang MARAHkan Lebai PAS pasal isu TANAH.. Kita jugak pernah KATAkan bahawa Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dan lebai-lebai seKUFUR dengannya memang tak akan SEBUT sejarah HITAM ini pasal mereka tahu kalau ianya diBANGKITkan kembali, Lebai PAS pasti menerima PADAHnya.. Untuk itu, mereka akan berusaha untuk menutup sejarah HITAM mereka menguruskan TANAH di Kelantan dengan bermacam cara..

Isu Ladang RAKYAT benar-benar menakutkan Pok Nik kerana dia KHUATIR sejarah tahun 1977 akan berulang kembali.. Namun, Pok Nik masih tidak mahu beralah dengan TUNTUTAN rakyat yang mana TANAH yang mereka teroka dan USAHAkan diambil semula untuk projek Ladang Rakyat.. Untuk menguatkan HUJAHnya, Pok Nik mengatakan bahawa tanah yang diambil semula adalah tanah kerajaan yang tidak berGERAN.. ->KLIK<-

Namun, kita ingin sekali perINGATkan Pok Nik bahawa bukan semua RAKYAT Kelantan boleh diperBODOHkan.. Pertama sekali, kita ingin TANYA bahawa bukankah PAS telah memerintah selama 20 tahun lebih di Kelantan.. Oleh itu, adakah tidak ada langsung RAKYAT yang memohon geran untuk mengUSAHAkan tanah tersebut sejak 20 tahun lalu? Ke bakul SAMPAH manakah permohonan RAKYAT yang memohon geran untuk tanah yang mereka USAHAkan dilempar oleh kerajaan negeri? Kenapakah kerajaan negeri enggan mengeluarkan geran kepada RAKYAT walaupun tahu tanah tersebut adalah tanah RIZAB dan RAKYAT negeri Kelantan berhak untuk memohonnya bagi membuka ladang atau sebagainya?

Hari ini, rata-rata RAKYAT yang MARAHkan Pok Nik dan Lebai PAS seangkatannya bukan kerana Lebai-Lebai PAS ini mengambil tanah KOSONG atau tanah yang dibiarkan HUTAN.. Sebaliknya RAKYAT marah kerana tanah tersebut telah diTEROKA oleh mereka sejak 20 tahun lalu untuk ditanam samada GETAH, kelapa sawit atau dusun buah-buahan.. Setelah mereka berpeluh untuk mengusahakan TANAH yang asalnya HUTAN, tiba-tiba usaha mereka berBUDI kepada TANAH bukan sahaja tidak diHARGAi, malah diHINA sebegitu rupa oleh Lebai PAS dengan meROSAKkan apa yang telah diusahakan.. Tak pulak Lebai PAS ini MALU bahawa mereka semua adalah peMALAS dan tidak tahu pun berUSAHA seperti orang lain? ->KLIK<-

Untuk lebih menujukkan keBODOHan mereka, Lebai PAS di dalam lidah pemBOHONGan RASMI mereka iaitu HARAKAH menDAKWA Ladang Rakyat lebih mengUNTUNGkan KONONnya kerana para persertanya diBAYAR RM200 sebulan sebagai DIVIDEN.. ->KLIK<-

Kita TAHU Lebai PAS memang BODOH tetapi RAKYAT belum tentu lagi seBODOH mereka.. Jika tanah-tanah yang diUSAHAkan oleh RAKYAT terbabit dikeluarkan HASILnya seperti hasil GETAH, Kelapa SAWIT dan buah-buahan, ianya jauh lebih LUMAYAN daripada RM200 sebulan seperti yang diWAR-WARkan.. Malah, usahlah Lebai PAS menunjukkan keBODOHan KONONnya pemBERIan DIVIDEN RM200 sebulan sebagai keJAYAan Ladang RAKYAT yang tidak mampu diCONTOHi oleh kerajaan UMNO/BN sedangkan semua maklum bahawa kerajaan UMNO/BN lebih berjaya menguruskan TANAH seperti Rancangan FELDA, Felcra dan jugak KESEDAR.. Tak pernahla pulak kita dengar peserta tanah RANCANGAN tersebut hanya dapat RM200 sebulan aje?

Semasa PRK DUN Galas, pernah ada ISU mengatakan bahawa ada TANAH Ladang Rakyat di'ALI BABA'kan kepada beberapa orang tokey Cina.. Setakat ini tidak ada sebarang JAWAPAN pun dari pihak Lebai PAS berhubung penDEDAHan ini.. ->KLIK<-

Malah kalau nak diTAMBAH, status tanah-tanah yang diUSAHAkan dengan tanaman SAYUR di Lojing jugak menjadi tanda tanya.. Ini kerana diFAHAMkan bahawa sebahagian tanah-tanah tersebut ASALnya adalah tanah RIZAB Melayu.. Bagaimana pulak tanah-tanah RIZAB Melayu atau tanah milik orang ASLI telah dipindah-MILIK kepada tokey-tokey Cina yang keBANYAKkannya bukan pun berasal dari Kelantan? Mungkin PERIBAHASA Melayu "Ibarat BELANDA dapat TANAH" patut diubah kepada "Ibarat Pok Nik LAPARkan TANAH"? Kalau ikut UMUR, dah tak LAMA dah pun nak masuk ke dalam TANAH....!!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS