DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, December 30, 2010

Dato Khusrin sebagai SUK Selangor - Kenapa 'HANJENG-HANJENG' PR tidak menCABAR perlantikkannya di MAHKAMAH?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita sedia MAKLUM keGILAan para pemimpin Pakatan Rakyat yang TIDAK mengHORMATi sebarang undang-undang jika ianya TIDAK memihak kepada mereka sama seperti para PENJENAYAH.. Sebagai CONTOH, sebelum ini di Perak kita sendiri telah menyaksikan keGILAan mereka yang begitu MABUK kuasa hingga cuba menCABAR perlantikkan DS Zambry sebagai MB Perak setelah DYMM Sultan Perak mendapati mereka telah hilang MAJORITI di DUN.. Dengan KATA lain, melanggari undang-undang sudah menjadi 'TREND' kepada 'HANJENG-HANJENG' dalam PR walaupun secara TIDAK langsung ianya turut memBUKTIkan betapa JAHILnya pemahaman mereka terhadap undang-undang itu sendiri..

Dalam kes di Perak, mereka sanggup masuk MAHKAMAH dan membawa KES tersebut ke peringkat tertinggi iaitu ke Mahkamah Persekutuan.. Walaupun terBUKTI akhirnya mereka di PIHAK yang 'LOSER' dan MB SASAU dari PR TIBA-TIBA telah menerima MALU maha HEBAT kerana beriya-iya menDAKWA para HAKIM memihak kepadanya sebelum keputusan diBACAkan.. Mungkin sebab itulah sehingga HARI ini OTAK MB SASAU tersebut sudah tak BETUL seperti MB Kelantan.. Malah, sehingga hari ini MB SASAU tersebut masih mengaku dirinya sebagai MB Perak walaupun namanya semakin diLUPAkan hari demi hari.. Dengan KATA lain, dia enggan mengIKTIRAF keputusan mahkamah tersebut dan sepatutnya SUDAH boleh diKENAkan tindakkan menghina mahkamah.. Malangnya, kerana kita ada menteri KDN yang 'TELOQ KECUT' dan AG yang 'SLOW', maka dia masih BEBAS menunjukkan keSASAUannya hingga tahap mengHASUT orang..

KALI ini Selangor pulak pulak menDAPAT bala akibat keGILAan 'HANJENG-HANJENG' dalam PR tidak mengHORMATi undang-undang.. Walaupun perlantikkan seseorang SUK di bawah bidang kuasa KSN dan telah mendapat perkenan DYMM Sultan Selangor, 'HANJENG-HANJENG' dalam PR cuba menCABAR keSAHIHan perlantikkan tersebut dengan ALASAN kononnya tidak mendapat keBENARan MB GAGAP walaupun semua maklum jawatan tersebut bukan di bawah bidang kerajaan negeri.. Beriya-iya mereka menabur FITNAH berhubung dengan perlantikkan tersebut sedangkan mereka langsung tidak ada HAK pun untuk mempertikaikannya.. Di SINI kita perasan bahawa mereka ENGGAN pula membawa ISU ini ke MAHKAMAH untuk mempertikaikannya seperti mana yang telah mereka lakukan di Perak? Bukankah mereka ramai PEGUAM yang gemar berPOLITIK?

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1230&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_06.htm

Kita TIDAK tahu apa yang mereka DENDAM sangat dengan Datuk Khusrin yang bakal menjadi SUK ini.. Setakat ini apa yang kita TAHU ialah Datuk Khusrin sering diKAITkan dengan tindakkan 'GAM' para penceramah agama tanpa TAULIAH di Selangor.. Ramai yang pernah kena 'GAM' tidak kira samada Lebai PAS, orang UMNO atau pun yang 50-50 macam Dr. Asri.. Namun, tindakkannya itu berlandaskan kepada peruntukkan undang-undang yang dikuatkuasakan oleh MAIS? Dengan kata lain, baik Datuk Khusrin atau sesiapa pun, mereka hanya berTINDAK di bawah bidang KUASA mereka.. Malah, ianya selari dengan TITAH DYMM Sultan Selangor yang tidak mahu masjid-masjid di Selangor diPOLITIKkan.. Jadi nyatalah bukan sebab suka 'GAM' yang menyebabkan 'HANJENG-HANJENG' dalam PR mengGELEPAR kePANASan dengan perlantikkan dia sebagai SUK..

Kita percaya seperti jugak dengan KES di Perak, BANTAHAN terhadap perlantikkan Datuk Khusrin ini sebenarnya berASAL daripada ahli-ahli parti 'BABI RASIS' yang menjadi SEKUTU dalam PR yang sebenarnya amat meMUSUHi penjawat awam Melayu.. Sudah tentu ahli-ahli parti 'BABI RASIS' ini ENGGAN menerima mana-mana penjawat awam Melayu yang tidak seBULU atau enggan mengikut kehendak mereka.. Bagi mereka, perlantikkan penjawat awam yang TIDAK memenuhi kehendak mereka HANYA akan mengHANCURkan hasrat mereka untuk menundukkan kuasa pemerintahan orang-orang Melayu.. Malah, memang diketahui UMUM ahli-ahli parti 'BABI RASIS' ini akan mengGUNAkan strategi Melayu HANCURkan Melayu demi kepentingan POLITIK mereka.. Melayu yang OTAKnya sudah diLIBERALkan seperti MB GAGAP dan ramai lagi hanya menjadi SENJATA mereka untuk agenda yang lebih BESAR terhadap negara INI..

Seperti yang dinyatakan awal-awal TADI, ahli-ahli parti 'BABI RASIS' mudah menJALANkan agenda BUSUK mereka kerana TIADAnya pengawasan oleh menteri KDN atau tindakkan yang mampu diambil oleh AG demi memperTAHANkan apa yang sudah pun termaktub dalam peruntukan undang-undang sedia ada.. Harapkan NGO pun, apa KUASA yang mereka ada? Dah nama pun NGO.. Malah, parti-parti POLITIK Melayu seperti UMNO pun SEGAN nak turun padang beri penjelasan kepada RAKYAT pasal SEMUAnya mengHARAPkan PUBLISITI seperti Ketua Pemuda mereka.. Nak HARAPkan ceramah SSDE pun dah kurang AMPUH sejak mantan MBnya didakwa oleh SPRM.. Malah, UMUM tahu bahawa ahli-ahli UMNO Selangor nih hanya ikut pemBERI fulus atau 'BIDDER' terbanyak! HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS