DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, June 06, 2015

SUKAGUAM dah jadik 'KAMBING BARBECUE' kerana #NOTHING TO HIDE semalam - Siapa yang jadik tukang 'PANGGANG'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Kita dah MAKLUMkan dalam 'POSTING' sebelum ini bahawa memang NGO SUKAGUAM itu hanya menjadik perKAKASan atau pun dengan ISTILAH lebih BURUK ialah 'KAMBING HITAM' dalam KES keGAGALan MAJLIS #Nothing To Hide semalam.. Sekarang ini SUKAGUAM terpaksalah menanggung AIB yang amat sangat kerana memandai-mandai cuba berDIPLOMATIK dengan TUN DR. Mahathir.. Ini kerana USAHA yang diLAKUkan oleh SUKAGUAM ini seBENARnya TIDAKlah begitu diSENANGi oleh para PenDAJAL dan para PenCACAI samada dalam keMENTERIan atau pun dalam UMNO sendiri.. KESIAN jugak la kat SUKAGUAM nih.. Tak PADAN dengan PUBLISITI yang mereka DAPAT..


HE!HE!HE! Kita nak TANYAlah kepada para penDAJAL dan PenCACAI SEMUA.. UPAH 'MANGKUK Ayun' kat bawah supaya BUAT KECOH semalam tuh dah BAYAR ke belum? Tak PELIK ke anda SEMUA dalam BANYAK-BANYAK RAKAMan KLIP dalam MAJLIS #Nothing To Hide semalam, keKECOHan yang diGEMBAR-GEMBURkan oleh MEDIA dan PenCACAI DS Najib hanyalah INSIDEN yang meLIBATkan 'MANGKUK Ayun' seorang nih aje? KAH!KAH!KAH!


Kita pun PELIK jugak pasal kalau tengok dalam RAKAMan KLIP kat atas, 'MANGKUK Ayun' tuh dah di bawak pergi oleh 'SECURITY Officer'.. Takkan takde kena TINDAKan apa-apa kot? KATA ada AKTA SOSMA la.. POTA la.. AKTA PerHIMPUNan HARAM la.. PELIKlah la kalau dia BEBAS begitu aje? Ada 'TACTICAL' apa-apa ke nih? HE!HE!HE!


Kalau 'MANGKUK Ayun' tuh belum dapat UPAH daripada mana-mana PenDAJAL atau pun PenCACAI, boleh tak kita REKOMENkan kan dia untuk 'CLAIM' UPAH kat orang nih? KAH!KAH!KAH!


Mungkin KISAH bagaimana SUKAGUAM ini diDAJALkan oleh para PenDAJAL dan PenCACAI ini patut jugak menjadi pengAJARan kepada mana-mana AHLI UMNO atau ANGGOTA kerajaan sendiri bahawa NAWAITU yang MURNI belum tentu diSOKONG.. Ada satu SIFAT dalam UMNO dan jugak sesetengah ANGGOTA kerajaan yang mana kalau mereka berada di dalam 'CIRCLE' PEMIMPIN BESAR seperti PM DS Najib, mereka akan CENDERUNG untuk berBOHONG dan menyampaikan MAKLUMAT yang TIDAK BENAR kepada PEMIMPIN itu.. Mereka meRASAkan kalau mereka berCAKAP BENAR, jangka HAYAT mereka untuk KEKAL dalam 'CIRCLE' tadi akan menjadi PENDEK.. Oleh itu, kenalah KELENTONG jugak demi keLANGSUNGan KUASA mereka..


Kita PERCAYA DATUK Khairil Anwar Rahmat yang menjadik PENGERUSI kepada MAJLIS #Nothing To Hide semalam jugak berPENDAPAT sedemikian kerana dia KATAnya,

"3. Sebenarnya, penganjur telah pun mendapatkan pandangan dari pegawai-pegawai kanan PM berhubung banyak aspek termasuk kemungkinan jika Tun Dr Mahathir menghadirkan diri. Seperti diakui oleh Tun Mahathir, beliau tidak diundang secara rasmi, namun hadir sebagai tetamu apabila diwar-warkan dalam media mengenai kemungkinan kehadiran beliau ke majlis Dialog itu. Malah, beberapa NGO yang Tun naungi bersedia memberikan kad undangan yang mereka terima bagi membolehkan Tun Mahathir hadir. 

5. Namun demikian, pegawai kanan berkenaan (dan yang sekutu dengannya) yang dipertanggungjawabkan sebagai penyelaras program ini telah bertindak berlebihan dalam beberapa perkara. Ini saya simpulkan sebagai 'pertembungan ego' beliau yang akhirnya menjadikan SukaGuam dan beberapa pihak lain sebagai kambing hitam dan mangsa keadaan.

6. Justeru, ada benarnya seperti yang diperkatakan oleh sesetengah pemimpin-pemimpin Umno sendiri, aktivis NGO dan rakyat, bahawa yang merosakkan imej DS Najib bukanlah sangat oleh pihak luar, tetapi dari kalangan orang dalam sendiri.

7. Saya berkesempatan meluahkan perkara ini secara terus-terang kepada DS Najib pada petang semalam untuk menjelaskan situasi sebenar, dan dari riak wajah Perdana Menteri, beliau menerima baik dan memahami apa yang saya cuba sampaikan. Kami cuma berharap beliau mengambil tindakan tegas terhadap individu ini ( dan yang sekutu dengannya).

11. Malangnya, pegawai berkenaaan telah berusaha menghalang kehadiran Perdana Menteri, menghantar laporan yang kurang tepat, menangguk di air keruh dengan menokok-tambah cerita kepada DS Najib kononnya Perdana Menteri akan diejek sekiranya hadir ke PWTC. Walaupun penganjur akur dengan arahan polis supaya program Dialog bersama NGO ditangguhkan atas sebab keselamatan, namun alang-alang Tun Mahathir sudah bersedia untuk bertemu DS Najib, ia tidak sewajarnya dihalang. Isu keselamatan tidak timbul sama sekali jika mereka bertemu dalam bilik yang tertutup. ->KLIK<-

Selanjutnya anda bolehlah BACA sendiri ye.. Seperti yang kita SEBUT di AWAL tadi, ada PIHAK yang ENGGAN untuk meWUJUDkan perseFAHAMan antara TUN DR. Mahathir dengan DS Najib menerusi perTEMUan yang diadakan KHUSUS untuk berDIALOG berKENAan 1MDB.. Malah, TIDAKlah keterLALUan jika kita KATAkan bahawa PIHAK yang berKENAan ingin memanjangkan atau 'DELAY'kan penyelesaian kepada ISU 1MDB ini.. Mungkin kerana mereka nak SEMBUNYIkan sesuatu JENAYAH atau pun kerana TAKUT mereka diKATAkan TIDAK CEKAP.. Agak-agak anda, di manakah PIHAK PenDAJAL dan jugak PenCACAInya ini berada? OK, kita bagi 'HINT' sedikit..

1) Ada dalam kalangan BUDAK-BUDAK PTD dan KAKITANGAN kerajaan yang SPESIS ANAK-ANAK VVIP yang PERASAN mereka aje BELAJAR kat IPT dalam keMENTERIan tertentu KHUSUSnya dalam JPM, MoF, KKMM (JASA) dan jugak AGENSI seperti BANK NEGARA atau SPRM..

2) Ada dalam kalangan mereka yang diBAYAR ala-ala 'RED Bean ARMY' KONONnya untuk memPROPAGANDAkan UMNO di MEDIA MASSA dan INTERNET seperti dalam beBERAPA PORTAL dan FORUM 'ONLINE' yang pro-UMNO dan jugak dalam UTUSAN dan MEDIA PRIMA..

3) Ada dalam kalangan para 'PUNAH-Sihat' yang dok KELILING PINGGANG DS Najib sendiri.. Anda INGAT DS Najib tuh KENAL 100% para MALAUN yang di jadikkan 'PUNAH-Sihat'nya tuh? Mana ada.. SEJARAH DS Najib sendiri memBUKTIkan sejak dia jadik MB Pahang lagi dia memang memerlukan orang di sekelilingnya untuk memPROMOSIkan dan beKERJA untuknya..


KeWUJUDan mereka ini memang dah LAMA.. Malah, DS Najib bukanlah PM PERTAMA yang diKELILINGi oleh para PenDAJAL dan PenCACAI seperti yang kita MAKSUDkan.. PM sebelum DS Najib yang sering terTIDUR  tuh pun 2X5 jugak! KAH!KAH!KAH!

Oleh yang demikian, SATU-SATUnya CARA untuk mana-mana penJAWAT JAWATAN PM ini BEBAS dari diKELILINGi oleh oleh para PenDAJAL dan PenCACAI ialah dengan memPUNYAi SIKAP untuk SEMAK sendiri KERJA-KERJA mereka seperti SIKAP ALLAHYARHAM BAPA kepada DS Najib sendiri dan tentunya TUN DR. Mahathir.. PAYAH sangatkah untuk memPUNYAi SIKAP sedemikian? Pasal PM takde SIKAP sedemikianlah 1MDB yang berMODALkan RM1 JUTA aje pun boleh BUAT HUTANG sampai RM42 BILION? Bila dah 'KANTOI', barulah nak mengGELABAH!

Wallahualam..

7 comments:

Anonymous said...

Kebelakangan Ini saya sudah cenderung untuk membaca blog saudara. Syabas...Ada mutu...cuma jika dapat menerima teguran..
Luahan Ketawa ..spt..he..he..tu ok..tapi kah...kah kah seperti sedikit riak dan boleh calar imej blog yang sedang meningkat.

Maaf jika teguran..menyinggung

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

BLOG ini UMPAMA penyedia KATERING.. Ada pelanggan SUKA LAUK itu dan SUKA LAUK ini..

Apa pun PELANGGAN BEBAS memilih LAUK yang mereka SUKA asalkan TIDAKlah memBAZIR dan lebih BERKAT kalau diKONGSI dengan oarng lain..

Wallahualam..

Anonymous said...

Muka penasihat dan penerima nasihat semua mintak kaki saiz 11.....!!!!

Anonymous said...

Kahkhakahkahakahakahakahakahakakahaha-najib/rosmah

Anonymous said...

Saya tgk semua menteri skrg tak macam menteri zaman Tun. Skrg ni laporan yg diberi kpd PM semuanya bagus, pencapaian 100%, mantap. Tp realitinya tidak.
Apa salahnya bgtau kt PM kementerian kita ada masalah, pelaksanaan tidak dpt capai 100%, ataupun ada bbrp kelemahan yg dihadapi di kementerian. Jadi kelemahan tu boleh diperbaiki, pencapaian boleh ditingkatkan, masalah boleh diselesaikan bersama kalau ada masalah di kementerian.
Knp bila smp kt PM semuanya bagus, semuanya hebat?
Kenapa? Takut pru14 nnt x dpt jd calon ke? Takut nnt x dpt jd menteri lg ke?
Tolong la buat kerja dgn ikhlas.

Anonymous said...

Betul apa yg kau cakap ni Tukang Dok Peghati..

Tapi si Najib ni mana nak dia

bwat Micro Management, semak kerja semua..

Dia suka Outsource kn kerja dia..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS