DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, July 20, 2011

Adakah LEMBU tak berOTAK di sebuah padang akan MARAH kepada penternak yang memukulnya?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Pada FIKIRan anda, adakah seKUMPULan lembu yang BERAK merata di padang RAGUT akan MARAHkan penternak yang memukul dan mengHALAUnya ke kandang? Begitulah perUMPAMAan yang sesuai untuk kita gambarkan senario pasca RUSUHAN BERSIH 2.0 yang menyaksikan bagaimana TUDUHan dilemparkan pulak kepada pihak POLIS sedangkan mereka yang merusuh itu pulak tidak diperSALAHkan kerana melanggari undang-undang, Titah KHAS YDP Agong dan jugak ajaran ISLAM? Kenapa pulak POLIS yang diperSALAHkan kerana semua maklum memang itu tugas POLIS untuk membanteras dan mengHALANG tindak-tanduk sebuah pertubuhan HARAM?

Pada kita, tak perlu pun POLIS bersusah payah untuk menyiarkan RAKAMAN video pada tarikh tersebut bagi memBUKTIkan mereka tidak ZALIM seperti yang diTUDUH oleh puak-puak pelampau tersebut.. ->KLIK<-

Buat apa? Kalau tak nak diKASARi atau diZALIMi mengikut ISTILAH mereka, tak perlulah adakan perHIMPUNan HARAM atas nama pertubuhan yang diHARAMkan? Itu adalah LOGIK mudah yang mana budak SEKOLAH darjah 2 pun boleh faham.. Bukankah kita sebut dalam tulisan BLOG sebelum ini bahawa mereka yang melanggari undang-undang sesuka HATI mak bapak diorang bukannya patut diLAYAN seperti MANUSIA lagi? Tidakkah POLIS di negara-negara BARAT jugak berpendirian sedemikian?

Dengan mengambil kira beribu-ribu laporan POLIS sebelum perHIMPUNan HARAM BERSIH 2.0 berlaku pada 9 Julai dan jugak bermacam jenis TUNTUTAN yang dikemukakan oleh pihak yang keRUGIan akibat perHIMPUNan HARAM ini, adakah POLIS merasakan mereka belum lagi berada di pihak yang BENAR? Adakah POLIS sendiri ragu-ragu bahawa mereka meLAKUkan seperti mana TUDUHAN yang dilemparkan terhadap mereka? Atau POLIS merasa terTEKAN hasil desakan beberapa NGO hak asasi manusia yang sememangnya diBIAYAi untuk menJADIkan negara ini HANCUR seperti kehendak 'Tangan-Tangan GHAIB' dari Barat?

Secara PERIBADI, sebenarnya kita lebih suka jika pihak ATM sendiri yang mengambil-alih tugas POLIS pada hari RUSUHAN tersebut.. Apa perlunya kita sendiri memBERIkan muka kepada sebuah pertubuhan HARAM yang statusnya sama seperti KOMUNIS, Al Maunah, HINDRAF dan lain-lain? Apa perlunya kita sendiri meLETAKkan 'STANDARD' di kalangan pertubuhan-pertubuhan HARAM untuk 'mengKASTAkan' mereka kepada HARAM yang boleh dilayan dan HARAM yang tidak patut dilayan? Kalau dah nama pun pertubuhan HARAM, kasi perang ajelah? Tidakkah BUANG masa kita meLAYAN kehendak mereka yang langsung tak meRASAkan diri masing-masing terTAKLUK kepada undang-undang NEGARA?

Inilah MASALAH dan DILEMA mereka yang ada di pihak Kerajaan Pusat sebenarnya.. Mereka terlampau TAKUT dengan PERSEPSI buruk yang diLONTARkan terhadap mereka walaupun mereka melakukan perkara yang BETUL.. Cuba kita lihat di Singapura.. Adakah pihak berkuasa di sana memberi MUKA kepada pencetus keKACAUan seperti mana Kerajaan Pusat kita lakukan? Apakah di Singapura wujud demonstrasi atau RUSUHAN seperti BERSIH 2.0? Kerajaan Singapura jelas melaksanakan setiap PERKARA yang diGAZETkan sebagai undang-undang di sana tanpa mengambil kira apa pun PERSEPSI terhadapnya.. Kenapa pulak di Malaysia Kerajaan Pusat seakan tunduk kepada kehendak pelaku keSALAHan?

Kita sebenarnya terlampau BANYAK ditipu oleh pihak yang KONON-KONONnya memperjuangkan hak asasi manusia! Apa lagi yang tidak cukup pada anda untuk HIDUP sebagai manusia di NEGARA ini? Susahkah untuk dapat makanan, pakaian, tempat tinggal, keselamatan dan pendidikan di NEGARA ini hinggakan anda perlukan beberapa NGO hak asasi manusia untuk itu semua? Sedarkah anda keBANYAKkan NGO yang KONON-KONONnya mendakwa memperJUANGkan hak asasi manusia sebenarnya meRAMPAS pulak hak asasi orang lain? Tidakkah anda melihat bagaimana negara-negara ISLAM lain HANCUR menjadi MANGSA kepada NGO-NGO sebegini? Sedangkan sesetengah PERKARA yang diperjuangkan KONONnya sebagai hak asasi itu sebenarnya berTENTANGan dengan hukum-hukum ISLAM?

Dalam KONTEKS ini, terus-terang katalah keWUJUDan SUHAKAM sendiri pun tidak banyak membantu.. SUHAKAM sendiri GAGAL memberikan TAFSIRan apa yang patut diKATAkan sebagai hak asasi manusia dan apa pulak yang patut diKATAkan sebagai perLANGGARan undang-undang! Apa lagi KREDIBILITI yang tinggal pada SUHAKAM jika mereka berSETUJU perlanggaran dan penCABULan terhadap undang-undang seperti yang dilakukan menerusi BERSIH 2.0 adalah tuntutan hak asasi manusia? Tidakkah ianya meLETAKkan manusia itu seTARAF dengan BINATANG liar yang BEBAS tanpa terikat dengan undang-undang, perlembagaan NEGARA dan jugak hukum-hukum agama?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Dasar otak anjing, sama seperti yahudi bangsat laknat punya penulis ni!!!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Aiseh.. Sekali 'LEMBU' sudah marah ma....

YAHUDI lagi cerdik pasal YAHUDIla yang bela 'LEMBU' kasi kecoh pada 9 Julai hari tu..

KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS