DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, October 07, 2012

FAHAMan 'NEO-LIBERALism' dalam OTAK 'BOSS' Pemuda UMNO yang GAGAL diFAHAMi oleh ahli-ahli UMNO?'


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Adalah LUMRAH apabila kita meLIHAT orang yang menDAPAT JAWATAN dengan CARA yang MUDAH biasanya suka MERAPU dan mengundang KRITIKan.. Itulah keSIMPULan MUDAH yang sering kita DAPAT apabila sekali-sekala 'BOSS' Pemuda UMNO di'JENTIK' dalam BLOG atau di mana-mana MEDIA.. Yang men'JENTIK'nya bukanlah puak-puak DUNGU dalam PR tuh.. Sebaliknya RAMAI golongan terPELAJAR turut SAMA men'JENTIK' 'BOSS' Pemuda UMNO ini kerana naik MELUAT dengan LAGAKnya tuh.. Apabila dia bukak MULUT aje macam nak BODOHkan orang atau PERASAN dia aje 'STUDY' luar NEGARA gamaknya!

Kita terTARIK dengan PANDANGan daripada BLOG 'Another BRICK In The WALL' (ABITW) yang kali ini diLIHAT men'JENTIK' kenyataan 'BOSS' Pemuda UMNO berhubung SOAL pemBERIan SUBSIDI.. Menurut kenyataannya dalam The STAR, 'BOSS' Pemuda UMNO meMINTA kerajaan agar mula meRANCANG untuk mengHAPUSkan SUBSIDI pada masa hadapan.. Dia mengatakan,

"I urge the Government to conduct a thorough study on what kind of subsidy system can replace the current one. We cannot stop giving subsidies immediately, though, as it will be too sudden for the people. Hence, a proper study is needed. That would be a start. It may take one or two years to study, but we need to begin moving away from this system. Subsidies should only go to people who really need them," ->KLIK<-

Dari satu SUDUT, kita berSETUJU bahawa pemBERIan SUBSIDI itu memang memBEBANkan mana-mana kerajaan pun di DUNIA ini.. Namun, dari satu SUDUT lain, RAKYAT jugak meLIHAT bahawa pemBERIan SUBSIDI meRUPAkan satu bentuk TANGGUNGJAWAB kerajaan kepada RAKYAT yang memilih mereka sebagai pemegang AMANAH.. Dengan KATA lain, RAKYAT menganggap segala HASIL yang diKUTIP oleh kerajaan menerusi CUKAI, LESEN dan sebagainya patut diNIKMATi oleh RAKYAT dalam bentuk penyaluran menerusi SUBSIDI.. Lagi pun, bukan SEMUA orang boleh dapat PINJAMan berJUTA-JUTA RM untuk beli SAHAM ECM Libra seperti mana 'BOSS' Pemuda UMNO ini pernah dapat untuk mengatakan SUBSIDI ini TIDAK perlu!

Mengulas perkara ini, BLOG ABITW mengatakan bahawa 'BOSS' Pemuda UMNO ini masih TIDAK mengHILANGkan SIFAT 'Neo-LIBERALism' dalam dirinya.. Selain menJELASkan MAKSUD 'Neo-LIBERALism', BLOG ini jugak menyatakan, 

"We are quite aware that Khairy is tightening his grasp on the Ketua Pemuda position and contrary to what he has said before, he will still seek for re-election. It does not matter that Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia is seen as weak and the most unlikely word to describe the movement is vibrant. And it does not matter that Pemuda UMNO is not seen as a valuable asset to the party. Khairy is going for re-election after the general election. But what is the point if he still has a colonised mind and pushing for a neo-liberal agenda. Isn’t he taking his agenda on the wrong platform?" ->KLIK<-

Itu adalah pandangan BLOG ABITW.. Pada kita pulak, kita sentiasa meLIHAT 'BOSS' Pemuda UMNO ini seorang yang menJANGGALkan dirinya sendiri dalam UMNO.. Sifat SYOK sendiri dan masuk BAKUL angkat sendirinya itu telah menJADIkan Pemuda UMNO bahan KETAWA dalam arena POLITIK NEGARA pada hari ini.. Apa KATA kalau 'BOSS' Pemuda UMNO ini terlebih dahulu mengambil INISIATIF tunjukkan kePIMPINan melalui TELADAN dengan menolak SUBSIDI seperti mengGUNAkan PETROL RON97 untuk kenderaan MEWAHnya? Lepas tuh, AJAKlah para BARUAnya dalam Pemuda UMNO melakukan perkara yang SAMA?

BLOG ABITW rasanya TIDAK perlulah menyebut tentang 'Colonised MIND' yang KONONnya ada dalam OTAK 'BOSS' Pemuda UMNO tuh.. Orang BODOH pun TAHU apa jenis 'MIND' yang diMILIKki oleh seseorang yang TIDAK lahir di NEGARA ini, TIDAK berSEKOLAH di NEGARA ini dan TIDAK mengenali pun NILAI-NILAI yang diAMALkan di NEGARA ini.. Sebab itulah dia tak NAMPAK bahawa di UK, PENGANGGUR pun diBERIkan ELAUN.. Kita TIDAKlah mahukan pemBERIan SUBSIDI sedemikian RUPA.. Cukuplah kalau kerajaan sekurang-kurangnya BERHENTI memBERIkan SUBSIDI kepada peSALAH POLITIK WANG samada dalam PARTI, dalam AGENSI kerajaan atau GLC dan di mana-mana..

Wallahualam..     

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS