DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, October 28, 2012

Siapakah yang paling HEBAT meLANYAK peniaga Melayu/BUMIPUTERA antara PKNS (PR), UDA (UMNO/BN) dan GLC (PR + UMNO/BN)?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Mungkin keterlaluan kalau kita KATAkan bahawa Kerajaan UMNO/BN di bawah penTADBIRan DS Najib wajar menyelesaikan perkara yang diNYATAkan sebelum PRU-13.. Ye la.. Kalau SEBUT aje macam tuh, para BARUA dan pengAMPU di dalam UMNO/BN pasti akan mengutuk dan memperLEKEHkan kita.. Hakikatnya, kot mana sekalipun AGENDA memPERKASAkan kaum Melayu/BUMIPUTERA dalam bidang EKONOMI wajar diperTINGKATkan dengan lebih DRASTIK lagi.. Untuk itu, para PENIAGA yang LAYAK diBANTU wajarlah diBANTU kerana ianya memang sudah menjadi RESAM Kerajaan UMNO/BN sejak 55 TAHUN dulu lagi..

Nampaknya baik UMNO/BN mahupun PR, SEMUAnya seakan berSAING untuk memBUKTIkan siapakah yang lagi HEBAT dalam meLANYAK kegiatan EKONOMI kaum Melayu/BUMIPUTERA.. 


Akhbar pro-UMNO/BN seperti Utusan Malaysia menDEDAHkan bagaimana PKNS di bawah PR meLANYAK para peniaga Melayu/BUMIPUTERA di Kompleks PKNS Shah Alam.. ->KLIK<-


Namun, kita TIDAK lupa bahawa UDA di bawah Kerajaan UMNO/BN jugak turut TIDAK terKECUALI meLAKUkan perkara yang hampir SAMA! ->KLIK<-
Itu belum lagi diTAMBAH pulak dengan 'KeGANASan' GLC-GLC milik Kerajaan UMNO/BN tetapi penTADBIRannya diKUASAi oleh puak-puak berOTAK LIBERAL yang menDUKUNG kegiatan SONGSANG para PEMIMPIN PR.. ->KLIK<-

Jadik, kaum Melayu/BUMIPUTERA sendiri patut meNILAI bahawa kePENTINGan EKONOMI mereka sedang diLANYAK sebegitu DAHSYAT baik oleh PR mahupun oleh UMNO/BN.. Ini berlaku kerana TIDAK ada sesiapa pun yang BERANI memperTAHANkan kePENTINGan EKONOMI kaum Melayu/BUMIPUTERA kerana LEMAHnya penguasaan POLITIK dan kedua-dua belah PIHAK telah terTIPU dek perMAINan puak-puak berOTAK LIBERAL dan PLURALISME yang berPAKSIkan ZIONIS Neo-CON!

Apakah PILIHan yang ada untuk kaum Melayu/BUMIPUTERA memperTAHANkan kePENTINGan EKONOMI mereka? Nak berHARAP kepada NGO-NGO Melayu/BUMIPUTERA atau pun DPMM, mungkin setakat berSUARA aje tetapi TIDAK mampu pun untuk berTINDAK.. Nak berHARAP kepada AGENSI Kerajaan UMNO/BN seperti TERAJU, Khazanah, MARA dan lain-lain? TERAJU entah apa yang diTERAJUinya, tak siapa pun TAHU? MARA pun dah cukup menanggung BEBAN.. Khazanah? Dulu mungkin boleh HARAP tetapi selepas keMASUKkan puak-puak berOTAK LIBERAL ke dalamnya, dah makin MERAPU pulak jadiknya.. TEPAT sekali TEGURan TUN Dr. Mahathir terhadap GLC-GLC yang LUPAkan DARATan ini.. ->KLIK<-


Kenapakah Kerajaan UMNO/BN dahulu menubuhkan GLC-GLC seperti PETRONAS? Bukankah lebih MUDAH meng'OUT-Source'kan aje AKTIVITI 'UP-Stream' dan 'DOWN-stream' kepada KONGLOMERAT asing seperti apa yang diLAKUkan oleh Brunei? Kalau bukan kerana kePIMPINan 4 PM terDAHULU ingin meMAJUkan kaum Melayu/BUMIPUTERA dalam INDUSTRI minyak dan GAS, takdenya mereka sanggup TUBUHkan dan MAJUkan PETRONAS.. Hari ini PETRONAS yang dah MAJU sudah mengABAIkan kePENTINGan PENIAGA kaum Melayu/BUMIPUTERA di KLCC dan Alamanda.. KLCC pulak terpaksa meng'HIRE' anak penJAJAH dari Australia untuk JAGA 'PROPERTY' milik mereka di dalam NEGARA sendiri? 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS