DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, October 19, 2012

Perkara berBAHAYA yang sudah LAMA diDEDAHkan oleh BLOG ini untuk pengetahuan DS Najib..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita dah BANYAK kali sebut bahawa jangan diPELIHARA 'LANUN-LANUN KORPORAT' dalam agensi kerajaan.. 'LANUN-LANUN KORPORAT' ini hanya tahu MENYAMUN aje bukannya menunaikan apa yang diAMANAHkan terhadap mereka untuk berBAKTI kepada RAKYAT.. Kita PERHATIkan BANYAK agensi dan GLC kerajaan yang telah diSALAH-GUNAkan hanya untuk memBUNCITkan PERUT para 'LANUN KORPORAT' ini.. DS Najib seHARUSnya melihat perKEMBANGan sebegini sebagai sesuatu yang menakutkan.. Ini kerana para 'LANUN KORPORAT' ini sebenarnya mampu meMUSNAHkan segala USAHA DS Najib jika keMAHUan NAFSU mereka TIDAK diPENUHi olehnya..

Jika DS Najib meRASAkan para 'LANUN KORPORAT' ini adalah mereka yang berWIBAWA dan boleh diPERCAYAi, kita terus-terang KATAkanlah bahawa ianya SALAH.. KeBANYAKkan para 'LANUN KORPORAT' ini ialah dari golongan generasi 'DADDY kasi GENERATION' seperti yang diNYATAkan oleh Syed AKBAR Ali.. ->KLIK<-

'DADDY kasi GENERATION' ini sejak LAHIR lagi memPUNYAi pemikiran yang meRASAkan mereka sentiasa berada dalam 'KASTA MEWAH' yang WUJUD selari dengan penCAPAIan keMAJUan NEGARA.. Mereka ini TIDAK tahu SUSAH dan TIDAK pernah diBIARkan mengHARUNGi keSUSAHan dalam keHIDUPan sejak LAHIR lagi..

Sebab itulah jarang sekali kita meLIHAT 'DADDY kasi GENERATION' ini HIDUP dengan jual BURGER tepi JALAN atau bukak kedai JAHIT di mana-mana PREMIS perNIAGAan BUMIPUTERA.. Malah, dengan PENGARUH ibu bapa mereka, mereka BEBAS memilih KERJAYA yang diIDAMkan tanpa perlu berSUSAH-PAYAH atau mengHANTAR 'RESUME' di sana-sini.. Jika perSAINGan di sektor SWASTA terlalu SENGIT untuk mereka, pasti ADA 'RESERVE SEAT' dalam agensi milik kerajaan atau GLC yang telah diSEDIAkan untuk 'DADDY kasi GENERATION' ini.. Sebut aje yang MANA.. UDA? PKNS? TERAJU? Talent CORP? Pasti sudah ADA kerusi EMPUK telah diSEDIAkan..

Bagaimana pulak kalau 'DADDY kasi GENERATION' ini terpaksa meREBUT JAWATAN di agensi kerajaan atau GLC sama seperti RAKYAT MARHAEN lain? Sudah tentu mereka akan menDESAK atau mengGUNAkan PENGARUH mak bapak mereka untuk mengUGUT kerajaan termasuk mengGUNAkan PLATFORM POLITIK.. Tambah pulak ketika ini PARTI UMNO/BN yang memBENTUK kerajaan sangat LEMAH dan mengHARAPkan USAHA DS Najib seorang DIRI untuk kembali KUKUH.. Lagilah naik LEMAK golongan ini untuk buat DESAKan.. Apa mereka SUSAH kalau UMNO/BN TUMBANG sekali pun kerana mereka tetap ada TEMPAT dalam kerajaan baru nanti!

Sudah tentu TIDAK akan ada di kalangan 'DADDY kasi GENERATION' ini yang akan meREMPAT walaupun UMNO/BN TUMBANG.. Ini kerana jika PR jadik kerajaan, sudah tentu TIDAK masuk AKAL untuk meNABALkan seorang YB yang takde SPM seperti MP PAS Pokok Sena menerajui mana-mana agensi kerajaan atau pun GLC! Nak TAK nak, golongan ini jugaklah yang akan diCARI nanti.. Tambah pulak MAJORITI daripada mereka berOTAK LIBERAL, apa yang mereka KISAH sangat.. Ketika ini pun mereka sanggup GADAIkan NEGARA dan BANGSA kalau TIDAK diBERIkan JAWATAN.. Bukan PELIK jika 'DADDY kasi GENERATION' ini jadik 'LANUN KORPORAT' sekali pun!

Wallahualam.. 

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS