DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, October 11, 2012

KeGUNAan kamera AES selain di atas jalan raya yang TIDAK pernah diFIKIRkan pengKRITIKnya..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita TENGOK hari ini banyak juruBLOG memperKATAkan tentang kamera AES yang KONONnya diLETAKkan di jalan-jalan RAYA khusus untuk memantau HAD LAJU.. Pada kitalah, mungkin OBJEKTIF pemasangan AES itu BAIK tetapi kalau dari perLAKSANAannya RONGAK di sana-sini seterusnya diJADIkan ISU POLITIK pulak, ada BAIKnya pihak Kerajaan PUSAT meNILAI semula.. Ya, BETUL.. Para PEMANDU di NEGARA ini mana KISAH kalau NYAWA mereka atau NYAWA orang lain meLAYANG disebabkan KEMALANGAN kerana memandu LAJU.. Mereka lebih KISAHkan 'FULUS' mereka LESAP kerana SAMAN akibat memandu LAJU..

Kalau dah begitu MENTALITI para PEMANDU di NEGARA ini, bolehkah sesiapa pun mengUBAHnya? Dah berPULUH TAHUN Kerajaan PUSAT dok berKEMPEN tentang BAHAYA KEMALANGAN, yang NYATAnya orang tetap memilih untuk MATI dengan memandu LAJU (Setakat ini ada ke sesiapa yang MATI kerana memandu terlalu PERLAHAN?).. Kita PERCAYA sebagai kerajaan yang SAYANGkan NYAWA RAKYATnya, pemasangan kamera AES ini hanyalah satu USAHA yang amat MINIMUM untuk mengELAKkan MATI di atas jalan RAYA.. Namun, seperti yang kita KATA, orang dah tak TAKUT nak MATI cara macam tu!

Apa pun, mungkin kamera AES ini diLIHAT terlalu CANGGIH dan menyebabkan ada yang meRASAkan 'FULUS' mereka keluar dari POKET begitu BANYAK berBANDING 'FULUS' dikeluarkan untuk memBELI ROKOK atau memBUNCITkan PERUT Lebai-Lebai DUNGU PAS melalui KUTIPan DERMA JIHAD! Itu yang menyebabkan orang memBANTAH tuh.. NAMPAK sangat mereka terpaksa AKUR bila SAMAN disertakan dengan RAKAMan GAMBAR dari kamera AES tersebut.. Di sini NAMPAK sangat keCANGGIHan kamera AES ini diIKTIRAF sebagai TULEN lagi meYAKINkan.. Apakah RAKAMan seperti VIDEO di bawah ini juga patut menggunakannya? 


Ye la.. Kalau GAMBAR yang keluar dari kamera AES ini TIDAK mampu untuk dipertikaikan keSAHIHannya, mungkin lain kali AKSI 'LELAKI Y' di dalam RAKAMan ini patut diRAKAM mengGUNAkan kamera AES jugak? Barulah puak-puak DUNGU dalam PR TIDAK mempertikaikan orang dalam RAKAMan tersebut KONONnya 'Saiz PERUTnya terLANJUR' atau sebagainya.. Ini CADANGan aje.. AlMAKLUMlah, dekat-dekat PRU-13 nih mungkin Kerajaan PUSAT terpaksa AKUR dengan DESAKan RAKYAT sedemikian RUPA.. Jadik, daripada kamera AES ini menJADI satu bentuk pemBAZIRan, tak ke lebih baik diAPLIKASIkan sebegini? 

Kita jugak ingin menCADANGkan sekiranya pengGUNAan kamera AES ini diTARIK balik, ia patut diPASANGkan di premis AWAM seperti PWTC.. Ye la.. Mungkin kamera AES ini dapat meRAKAMkan aktiviti KAUM peMAKAN BABI yang GILA ini di PWTC dengan lebih JELAS untuk diJADIkan TONTONan UMUM? 


Bolehlah RAKYAT Malaysia yang berBILANG KAUM ini meNILAI RAKAMan tersebut betapa BURUKnya KAUM peMAKAN BABI ini bila OTAK mereka dah terlalu SENGET dek keRASISan yang terLAMPAU? Sebab itulah BETINA daripada KAUM peMAKAN BABI ini GAGAL meNILAI betapa DAHSYATnya pengHINAan DAP La'anatullah dan PR terhadap Institusi keSULTANan Melayu selama ini!

1) PengHINAan oleh PENGERUSI DAP La'anatullah ke atas DYMM SULTAN Muhammad ke-V.. ->KLIK<-

2) PengHINAan oleh PENGERUSI DAP La'anatullah terhadap DYMM SULTAN Perak.. ->KLIK<- dan ->KLIK<-

3) PengHINAan oleh para PEMIMPIN PKR Selangor terhadap DYMM SULTAN Selangor.. ->KLIK<-, ->KLIK<- dan ->KLIK<-

4) PengHINAan oleh Lebai-Lebai DUNGU PAS dan KADER-KADER mereka terhadap DYMM SULTAN Johor.. ->KLIK<- dan ->KLIK<-

5) PengHINAan terhadap DYMM SULTAN Pahang oleh 'Anak-anak IKAN' BELAan PKR dan DAP La'anatullah.. ->KLIK<- dan ->KLIK<-

Malah, jika kamera AES ini dipasangkan dengan MIKROFON, tentu seluruh DUNIA dapat meNILAI apa yang KAUM peMAKAN BABI yang GILA ini  dok meREPEK.. Si GILA ini meREPEK KONONnya UMNO/BN tak JAGA Institusi KeSULTANan Melayu? Entah sejak bila PEMIMPIN KAUM peMAKAN BABI dalam DAP La'anatullah tuh pernah menJAGA Institusi KeSULTANan Melayu selama ini? Pernah ke? Kalau DAP La'anatullah berNIAT IKHLAS untuk menJAGA Institusi KeSULTANan Melayu, keDUDUKan ISLAM dan segala macam PERKARA dalam PERLEMBAGAAN NEGARA, silalah 'DECLARE' dalam PARLIMEN yang sedang dalam minggu perSIDANGan sekarang?  

Selain dapat meRAKAMkan betapa GILAnya KAUM peMAKAN BABI ini, kamera AES jugak boleh diGUNAkan untuk meRAKAMkan RIBUan lagi KAUM peMAKAN BABI yang GILA ini semasa peHIMPUNan HIJAU, OREN, BERSIH dan jugak di PARLIMEN.. Sudah tentu RAMAI yang ingin menyaksikan betapa KRONIKnya PENYAKIT GILA yang ada pada KAUM peMAKAN BABI ini menerusi RAKAMan kamera AES.. SeGILA-GILA orang Melayu, cuma tahap bawak PEDANG ke JPM, Putrajaya.. SeGILA-GILA orang India pun TIDAKlah menyusahkan orang? Namun, seGILA-GILA KAUM peMAKAN BABI ini, RAMAI pulak diPILIH jadik YB di PARLIMEN?

Wallahualam..     

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS