DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, July 27, 2013

BODOHnya PEMIMPIN UMNO yang tak SEDAR perJUANGan mereka diHINA dalam FILEM 'The NEW Village'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

BODOHnya para PEMIMPIN UMNO pada HARI ini! Kita jarang-jarang sekali nak GUNAkan perKATAan KASAR sedemikian.. Namun demikian, kali ini kita terpaksa TULIS perKATAan sedemikian terhadap para PEMIMPIN UMNO yang ada pada HARI ini.. HARI ini, para PEMIMPIN UMNO diLIHAT semakin TAKUT untuk menyebut perKATAan 'M-E-L-A-Y-U'.. Cuba anda SEMAK semula sejak PRU-13 berAKHIR.. Adakah PEMIMPIN UMNO yang BERANI tampil menyuarakan tentang meLINDUNGi kePENTINGan UMAT Melayu/ISLAM di NEGARA ini? 


Siapa? Ada ke? Ada ke mana-mana PEMIMPIN UMNO yang TAMPIL dan berKATA

"Ini HAK dan kePENTINGan kami, jangan kamu cuba USIK!"?

Ada ke? Rasanya langsung TIDAK ada PEMIMPIN UMNO berKATA sedemikian.. SEMUAnya takde 'TELOQ' pasal TAKUT diLABELkan RASIS walaupun ianya TIDAK SALAH untuk UMNO berKATA sedemikian kerana PARTI ini PARTI orang Melayu..

UMNO bukan sahaja sudah TIDAK SENSITIF.. UMNO jugak cuba mengelak untuk diKAITkan dengan UMAT Melayu/ISLAM di NEGARA ini.. Apabila seorang GURU BESAR Melayu/ISLAM di FITNAH kerana ISU 'JAMBAN' di SK Pristana, UMNO memilih untuk berDIAM diri.. Yang menyakitkan HATI tuh, UMNO lebih sibuk untuk memPROMOSIkan pasal pemilihan UMNO dan perLANTIKkan KETUA PerHUBUNGan UMNO NEGERI yang BARU! Ingat ini macam PROMOSI 'BUFFET' Ramadhan ke? Apa gunanya PROMOSI sebegini apabila UMAT Melayu/ISLAM boleh diHINA dan diPERLEKEHkan tatkala para PEMIMPIN UMNO berDIAM diri?

Kali ini UMNO dalam DIAM masih TIDAK SEDAR bagaimana mereka diHINA pulak oleh sebuah FILEM yang berTAJUK 'The NEW Village' atau '新村'.. BODOHnya UMNO kerana TIDAK menyedari PROPAGANDA yang diSEBARkan menerusi FILEM ini bukan sahaja mengHINA UMNO, malah keSELURUHan UMAT Melayu/ISLAM di NEGARA ini.. IRONInya, FILEM ini diBENARkan TAYANGAN oleh FINAS, sebuah BADAN Kerajaan UMNO/BN sendiri! Tak ke BODOH NAMAnya? Baiklah, apa yang tak kena dengan FILEM ini? Kalau ikut SINOPSISnya, ia berKISAR tentang KISAH sebuah keluarga semasa ZAMAN DARURAT.. ->KLIK<-

KLIK IMEJ UNTUK VIDEO

Di dalam FILEM ini diGAMBARkan KONONnya perJUANGan KOMUNIS itu sesuatu yang MULIA dan diSAMAkan dengan perJUANGan untuk NEGARA ini menuntut keMERDEKAan.. NAMPAK tak bagaimana PROPAGANDA 'AH-Beng' yang cuba meNAFIkan SEJARAH keMERDEKAan NEGARA ini menerusi FILEM sebegini?IRONInya, FILEM 'The NEW Village' ini boleh diKATAkan sebagai FILEM yang berTENTANGan dengan FILEM DATUK Jins Shamsuddin iaitu 'BUKIT Kepong' dan jugak FILEM '1957 Hati MALAYA'.. DiGAMBARkan dalam FILEM ini bahawa KOMUNIS yang memBUNUH RAMAI UMAT Melayu/ISLAM selepas keKALAHan Jepun dalam PERANG DUNIA ke-2 sebagai HERO di NEGARA ini.. SETUJUkah anda? Sedangkan, sehingga HARI ini tiada siapa TAHU apa TUJUAN KOMUNIS memBUNUH penduduk di NEGARA ini? LAYAKkah untuk para 'AH-Beng' ini mengatakan KOMUNIS sebagai PERWIRA yang meLAWAN penJAJAHan British?

Siapakah KAUM 'AH-Beng' ini untuk meMANIPULASIkan FAKTA SEJARAH? Siapakah mereka untuk menDABIK DADA mengatakan mereka ini penentang penJAJAH? Kenapa pulak mereka 'TERASA' mereka yang diJAJAH sedangkan TOK NENEK mereka itu dibawak masuk oleh British jugak untuk beKERJA di lombong BIJIH? Mereka sendiri pernah menDEDAHkan FAKTA ini menerusi FILEM 'KINTA 1881'!

KLIK IMEJ UNTUK VIDEO

Kenapa KAUM 'AH-Beng' ini pulak yang lebih-lebih meRASAkan mereka yang diJAJAH? Lebih menguatkan lagi FAKTA SEJARAH ialah FILEM 'The NEW Village' ini berKISAR pada TAHUN 1949.. Pada WAKTU itu, akibat TENTANGan HEBAT terhadap 'Malayan UNION' oleh UMAT Melayu/ISLAM menerusi UMNO, ianya diGANTIkan dengan Persekutuan TANAH Melayu yang diperSETUJUi oleh 9 SULTAN-SULTAN NEGERI Melayu.. Jadik? Kat mana peranan KOMUNIS yang nak diTONJOLkan sebagai HERO tuh? Tak MALU ke mereka mengatakan KONONnya mereka menentang penJAJAH di NEGERI yang SAH-SAH ianya MILIK orang lain? 

Nak FAKTA lagi? Baiklah, apakah STATUS keWARGANEGARAan KAUM 'AH-Beng' dan jugak KOMUNIS pada TAHUN 1949? Apakah mereka WARGANEGARA? Habis, TUNKU Abdul RAHMAN bagi 1 JUTA keWARGANEGARAan kat siapa pulak selepas 31 Ogos 1957? TUNKU Abdul RAHMAN 'IMPORT' lagi 1000 KAPAL penDATANG dari Tongsan pulak untuk diBERIkan keWARGANEGARAan? Kalau STATUS ini pun tak 'CLEAR', patut ke mereka buat FILEM untuk mengatakan KOMUNIS yang memBUNUH RAKYAT di NEGARA ini sebagai pahlawan yang KONONnya menentang penJAJAH British? FILEM untuk MENIPU SEJARAH siapa?

Di sinilah kita sangat-sangat KECEWA dengan keBODOHan UMNO dan PEMIMPIN mereka di dalam kerajaan.. FILEM sebegini sekaligus meNAFIkan PERANAN UMNO yang secara FAKTAnya berUSAHA untuk menDAPATkan keMERDEKAan NEGARA tanpa perTUMPAHan DARAH.. Tak ke BODOH NAMAnya apabila UMNO sendiri memBIARkan SEJARAH perJUANGan mereka diHAPUSkan? Inilah PADAHnya apabila kePIMPINan UMNO sendiri menDEWA-DEWAkan PEMIMPIN yang SAH-SAH tak TAHU ASAL USUL NEGARAnya sendiri macam 'BOSS' Pemuda UMNO tuh! Ingat dia BELAJAR ke SEJARAH NEGARA kat Oxford?


BODOHnya PEMIMPIN UMNO kerana PEJAM MATA terhadap FILEM sebegini yang MENIPU FAKTA SEJARAH.. Sikap PEMIMPIN sebeginilah menyebabkan NEGARA terGADAI.. LIHAT sendiri bagaimana FAKTA SEJARAH Singapura telah diPUTAR-BELITkan dan diGAMBARkan Singapura itu hanyalah sebuah pulau LANUN sebelum keDATANGan Stamford RAFFLES! Perkara yang SAMA jugaklah cuba diLAKUkan untuk NEGARA kita menerusi penayangan FILEM sebegini yang langsung TIDAK diHALANG oleh FINAS? Sedangkan FILEM seperti 'TANDA Putera' pulak bukan MAIN lagi diHALANG walaupun ianya FAKTA yang SAHIH?

Wallahualam.. 

2 comments:

PUTRA MERDEKA said...

gua cilok bro..tq

Anonymous said...

nak jadi doktor kena belajar tinggi..nak jadi engineer kena belajar tinggi...nak jadi ape lg profesional kena belajar tinggi..tp nk jadi wakil rakyat, menteri, ahli politik ko tak sekolah pon boleh jadi..TAPI..ada beza antara tak sekolah dgn tak berilmu..pemimpin dulu mungkin tahap pendidikan rendah tp berilmu dan mempunyai jati diri tinggi..bukan mcm sekarang..

bg filem new village ni..ape yg aku dpt lihat dr motif diorang ialah…diorang just citer masa british selepas pendudukan jepun bknnya masa british sebelum pendudukan jepun..komunis mmg pengkhianat tanah melayu..ini citer masa kemasukan semula british selepas jepun..kenapa semasa british sebelum kemasukan jepun diorang tak angkat senjata menentang??sbbnya…sebelum kemasukan jepun british tuan diorang..diorang terseksa masa jepun dan nampak peluang utk merampas pemerintahan bila jepun kalah…namun diorang bad luck sbb british masuk balik…alang2 dah angkat senjata mestilah mau kongker terus tanah melayu sbb dh terseksa under jepun…jawabnya INI TANAH MELAYU..JGN MIMPI!!!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS