DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, July 30, 2013

'RECYCLED POSTING': Adakah anda ingin menjadi seorang 'WARGANEGARA' atau anda seorang 'PENDATANG'?

##KOMEN: 'POSTING' INI PERNAH DIKELUARKAN DALAM BLOG INI PADA 11 OKTOBER 2010. KITA KELUARKAN SEMULA 'POSTING' INI DENGAN SEDIKIT PENAMBAHAN PADA RUJUKAN..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Istilah 'PENDATANG' sememangnya KASAR untuk kita tujukan kepada kaum bukan Melayu yang hanya mendapat keRAKYATan negara ini selepas NEGARA merdeka pada tahun 1957.. Selepas 53 tahun negara ini MERDEKA, memang sepatutnya tidak WUJUDlagi istilah tersebut dan seharusnya mereka jugak diakui sebagai 'WARGANEGARA'.. Namun demikian, bagaimana pulak jika mereka yang sepatutnya menjadi 'WARGANEGARA' ini masih bersikap seperti 'PENDATANG' hinggakan sampai kepada tahap seolah-olah ingin mengubah PERLEMBAGAAN NEGARA yang dipersetujui 53 tahun dahulu? 

Bukankah ini PERLEMBAGAAN yang sama yang memberikan taraf 'WARGANEGARA' kepada mereka? ->KLIK<-


Jika anda merasakan anda seorang 'WARGANEGARA', apakah perkara-perkara yang harus anda PATUHi sebagai seorang 'WARGANEGARA'?

1) Anda seharusnya MAHIR dan FASIH berbahasa Malaysia yang merupakan Bahasa Kebangsaan.. Tidak timbul lagi kes-kes di mana baru-baru ini seorang pemBANCI menghadapi kesukaran untuk mendapatkan data disebabkan ada yang tidak MAHIR berbahasa Malaysia.. Begitu jugak sepatutnya tidak timbul lagi KES di mana seseorang nak buat laporan POLIS pun kena terkial-kial kerana tidak FASIH BAHASA KEBANGSAAN? Adakah patut sesudah 53 tahun negara MERDEKA, masih ada 'WARGANEGARA' tidak FASIH berBAHASA Malaysia? ->KLIK<-

2) Anda jugak seharusnya mengetahui dan memahami SEJARAH NEGARA ini jika anda adalah 'WARGANEGARA'.. Pengetahuan tentang bagaimana NEGARA ini terbentuk, siapakah yang mula-mula bertapak di NEGARA ini dan sebagainya seharusnya terSEMAT di dalam kepala anda sebagai 'WARGANEGARA'.. SEJARAH adalah rujukan terbaik untuk mengenali SAHSIAH diri anda.. Cuba anda lihat 'PENDATANG' seperti Indon atau Bangla, ada mereka PEDULI SEJARAH NEGARA ini? Tidakkah anda seTARAF dengan mereka jika anda ENGGAN mempelajari SEJARAH NEGARA sendiri?

3) Sebagai 'WARGANEGARA' sudah tentu anda wajar menjunjung TINGGI PERLEMBAGAAN NEGARA yang merupakan UNDANG-UNDANG terTINGGI.. Segala perkara yang termaktub dalam PERLEMBAGAAN NEGARA seperti institusi KeSULTANan Melayu, AGAMA ISLAM sebagai AGAMA rasmi, BAHASA4 RASMI dan juga perkara 152 dan 153 Perlembagaan Negara tidak WAJAR diSENTUH atau diperMAINkan mengikut kepentingan POLITIK.. Apatah lagi diPERLEKEHkan demi membuat tuntutan sempit mengikut kepentingan KAUM sendiri..

4) Mereka yang bergelar 'WARGANEGARA' sesebuah negara hanya mengikuti satu jenis SISTEM perSEKOLAHan tanpa perlu ada SEKOLAH-SEKOLAH berasaskan kaum masing-masing.. Cuba anda lihat, warga Indonesia yang berkerja di NEGARA ini ada SEKOLAH mereka sendiri yang menggunakan kurikulum NEGARA asal mereka.. Begitu juga dengan SEKOLAH Jepun.. Itu tak mengapalah kerana mereka adalah 'PENDATANG' di negara ini.. Kenapa pulak mereka yang mengaku 'WARGANEGARA' nih nak sistem penDIDIKan yang kurikulumnya bersandarkan kurikulum NEGARA asal masing-masing?

5) Mereka yang bergelar 'WARGANEGARA' juga tidak akan menyokong perjuangan berasaskan EKSTRIMIS atau kumpulan-kumpulan berasakan KAUM yang cuba menJAHANAMkan kaum-kaum lain.. Cuba lihat balik tuntutan HINDRAF.. Adakah itu tuntutan yang sepatutnya bagi seorang 'WARGANEGARA'? Begitu jugak dengan tuntutan berasakan keTAMAKkan seperti deklarasi KONGRES Ekonomi Cina atau Dong JIAO Zhong.. Wajarkah diLAYAN tuntutan yang jelas meperlihatkan usaha untuk memBUNCITkan perut segelitir orang TAMAK dalam kaum tersebut? ->KLIK<-

Di sini kita ingin berTANYA kembali kepada pihak yang tidak mahu dipanggil sebagai 'PENDATANG'.. Adakah kamu merasakan kamu telah membuat secukupnya sebagai 'WARGANEGARA' atau kamu masih ingin mengekalkan sifat kamu sebagai 'PENDATANG'? Apa usaha parti-parti POLITIK kamu untuk memupuk suasana MUHIBAH antara kaum? Tidakkah parti-parti POLITIK kamu sendiri yang berlebihan memperjuangkan tuntutan KAUM kamu sehingga meLUPAkan kepentingan atau kehendak kaum MAJORITI di NEGARA ini? ->KLIK<-Sebagai 'WARGANEGARA', anda berhak untuk makan pakai kayu sepit, pakai pakaian KAUM masing-masing atau makan makanan TRADISI dan sebagainya.. Itu adalah BUDAYA bukannya perkara yang perlu disangkut-pautkan untuk menjadi 'WARGANEGARA'.. Namun, adakah 5 perkara yang dinyatakan di atas termasuk sebagai BUDAYA kaum masing-masing? Atau kesemuanya hanyalah sekadar INGIN menunjuk-nunjuk dan memperLIHATkan NAFSU SERAKAH masing-masing? 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS