DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, July 08, 2013

ORDINAN DARURAT - TOKOH ini berSUARA bila DS Najib GAGAL menDAPAT maklum BALAS yang TEPAT..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

NAMPAKnya DS Najib seakan mahu mengULANGi SEJARAH PM ke-5.. PM ke-5 seperti mana RAKAN SEKUTUnya di Permatang Pauh suka meMANSUHkan apa yang BAIK untuk NEGARA.. Ya.. Ianya LUMRAH jika anda berKUASA dan meRASAkan BERHAK meMANSUHkan apa yang ada SUKA.. Namun demikian, TIDAKkah BODOH jika anda meMANSUHkan sesuatu perkara yang BAIK tetapi anda GAGAL mengGANTIkannya dengan sesuatu yang lebih BAIK? Kita LIHAT sendiri TAHUN-TAHUN sebelumnya tentang penTADBIRan LIBERAL DS Najib meMANSUHkan AKTA Mesin CETAK, ISA dan lain-lain tetapi apa GANTInya?Cuba anda TUNJUKkan sebuah NEGARA lain di DUNIA ini yang mengAMALkan pemerintahan RAJA BerPERLEMBAGAAN, SISTEM DEMOKRASI berPARLIMEN, mempunyai KOMPOSISI KAUM dan AGAMA yang UNIK serta INSTITUSI penDIDIKan VERNAKULAR yang terBUKTI meMALUkan NEGARA ini sendiri.. Dengan KOMPOSISI NEGARA sebegini, apakah satu bentuk UNDANG-UNDANG yang dapat memenuhi TUNTUTan SEMUA pihak? Ada? TIDAK mungkin ada.. Namun demikian, UNDANG-UNDANG yang dapat meLINDUNGi kePENTINGan MAJORITI boleh diWUJUDkan tetapi MUSTAHIL jika kerajaan sedia ada ini terlalu LEMAH..


Kita SETUJU dengan beberapa juruBLOG yang menyatakan keLEMAHan kerajaan sebelum ini kerana terlalu memBERIkan MUKA kepada puak-puak berOTAK LIBERAL berMAHARAJALELA di dalam penTADBIRannya.. Malah, kerajaan jugak terlalu meLAYAN TUNTUTan puak-puak yang 'LOSER' seperti PR dan NGO-NGO HARAM.. MUKA-MUKA PUAKA inilah yang menyebabkan keHANCURan kepada STRUKTUR kerajaan sedia ada..


Apakah setelah 57 TAHUN MERDEKA kerajaan masih GAGAL menCIPTA satu bentuk STRUKTUR pemerintahan yang KUKUH dan DINAMIK hinggakan terpaksa berGANTUNG kepada SPESIS berOTAK LIBERAL sebagai peNASIHAT atau KONSULTAN? Di manakah SEMUA yang diBERIkan penDIDIKan oleh kerajaan? 

Kerajaan harus mengakui bahawa kerajaan HARI ini terlalu LEMAH.. DS Najib GAGAL memahami kenapa PENTINGnya kerajaan memerlukan MAJORITI 2/3.. Kalau kerajaan NEGARA ini meRUPAkan kerajaan SATU BANGSA, SATU AGAMA dan SATU SISTEM penDIDIKan seperti Jepun, Korea, Thailand atau NEGARA-NEGARA Arab, JUMLAH 133 kerusi PARLIMEN ini boleh diKATAkan ianya kerajaan yang KUKUH.. Namun demikian, jika NEGARA ini meRUPAkan NEGARA berbilang KAUM dan AGAMA, JUMLAH 133 kerusi PARLIMEN ini sebenarnya umpama lekat celah GIGI aje.. Inilah keGAGALan yang patut diFAHAMi SEMUA..

Oleh itu, apabila juruBLOG berikut menyatakan kerajaan terlalu memBERIkan MUKA kepada SPESIS berOTAK LIBERAL ini hinggakan terLAJAK meMANSUHkan ORDINAN DARURAT, ianya patut diBERIkan perTIMBANGan BERAT sewajarnya..

1) Akibat layan Omar Ong, kini nak balik undang2 pencegahan - THE UNSPINNERS ->KLIK<-

2) Flip-Flopping on Anti-Constitution Criminals - BIGDOGDOTCOM ->KLIK<-

3) WHO wants Preventive Law now? - APANAMA ->KLIK<-

Apa? DS Najib tak meLAYAN apa yang diTULIS oleh para juruBLOG JALANan seperti di atas? DS Najib hanya meLAYAN apa yang diTULIS oleh juruBLOG dalam UNIT MEDIA seperti 'Unta Monyet BEROK' aje yang 100% diWUJUDkan hanya untuk 'MENGIPAS' MENTERI KBS atau 'BOSS' Pemuda UMNO? Yang NYATA, apa yang diTULIS oleh para juruBLOG itu SELARI dengan PERSEPSI UMUM terhadap apa telah diLAKUkan oleh penTADBIRan DS Najib sebelum ini.. Baiklah, kalau TULISan para juruBLOG tersebut TIDAK mahu diLAYAN, kalau INDIVIDU ini yang berSUARA pulak bagaimana? Nak berDIAM diri jugak ke?


"Akibat kurangnya tindakan pencegahan, menyebabkan kadar jenayah semakin meningkat. Saya lihat ada kaitan antara jumlah jenayah sekarang dengan kurangnya tindakan pencegahan. Ini disebabkan mencegah adalah lebih baik dari menunggu dari jenayah itu berlaku,

Kita wujudkan ISA kerana ada sebab...kalau kita nak tunggu jenayah itu berlaku dan hukum orang yang melakukan jenayah, yang tidak bernasib baik adalah orang yang menjadi mangsa jenayah. ISA adalah undang-undang yang dibuat untuk mencegah.. ia bukanlah undang-undang yang tidak baik. Tetapi ia (ISA) menjadi tidak baik jika disalahguna," ->KLIK<-

Kalau INDIVIDU ini TERANG-TERANGan menyuarakan RASA kurang SENANGnya terhadap peMANSUHan sesuatu UNDANG-UNDANG oleh kerajaan tanpa berFIKIR panjang, apakah DS Najib masih nak buat-buat PEKAK lagi? Atau masih lagi meRASAkan mereka yang berOTAK LIBERAL itu patut diUTAMAkan? Apa KATA KPN pulak pasal ini? Diakan pihak yang sepatutnya meNASIHATi PM?


"I am confident violent crimes can be curb if laws similar to the EO is introduced. The police will be able to put hardened criminals away if such calls are a reality," ->KLIK<-

KPN pun berSETUJU tentang perlunya UNDANG-UNDANG yang diMANSUHkan sebelum ini atas NASIHAT puak-puak berOTAK LIBERAL itu dikembalikan.. Ye la.. Mana TAHAN kalau PENYANGAK dan penJENAYAH diTEMBAK POLIS pun POLIS jugak yang diperSALAHkan? TAMBAH pulak jika keBANYAKkan mereka yang jadik penJENAYAH ini meRUPAkan 'AJK TIDAK RASMI' kepada puak-puak PR, lagilah SERONOK mereka mengHENTAM POLIS hinggakan sampai tahap nak buat RUSUHAN ala-ala 'SPRING' macam kat Mesir dan Turki tuh? Inilah PADAH apabila kerajaan diTADBIR seperti KONGLOMERAT oleh SPESIS berOTAK LIBERAL!

Wallahualam..

7 comments:

Anonymous said...

salam,

pandai hapus segera tapi tak pandai nak ganti yg lebih baik dengan segera. itu yg berlaku apabila memegang jawatan. kurikulum di sekolah, peperiksaan am, gaji kakitangan, peperiksaan ptk, dan termasuk undang-undang. hapus dulu baru bincang undang2 baru. patutnya tambah jer sub, perkara, no, huruf. bukannya buang semua macam nak buat rumah baru di tapak rumah lama jer. banyak benda buat dulu, fikir dan baiki kemudian. yg dibuang semuanya kuasa yg ada, bila dah tak ada kuasa, baru terkial-kial. tu la pm asyik sangat berfb, tweet, gi rasmi semua majlis, dan dok harap punaisihat buat keputusan. ah jib gor cakap jer ikut mulut. yg lain membodek aje kerjanya.

Anonymous said...

Suka tulisan Tuan. Setuju dengan content. Najib is a failed prime minister. Why? Because he administers as told and instructed by his Konsultans and that include idris jala Pemandu! That's why. Treacherous conduct. Total incompetence! Eunuch level of administering a government. Najib is LIBERAL Government. No need for BABI to be pm. Najib suffice. BABI & Co yell, Najib delivers. Such eunuch way of behaving. What kind and breed of Melayu this fler? the pakai smart but no substance type . Bikin malu sama orang Melayu.

Anonymous said...

Secara serius dan bak orang pandai2 berfikir, saya mengatakan sepatutnya, ISA dan preventive laws yang lain2 tu tak perlu dihapuskan. Ia sepatutnya hanya dipinda. Ya, hanya diPINDA. Ini pandangan orang pandai2 lah, bukan pandangan orang tin kosong macam konsultans najib tu. Antaranya orang pandai2 tu Rawlings H.F. didalam bukunya Habeas Corpus & Preventive Detention In Singapore and Malaysia.

Dah terlanjur, sebuk gostan nak buat undang2 baru. Kerja orang tak siap. Mula buat tak cukup, kemudian tak habis. Macam tulah sikap orang yang terburu-buru dan gelojoh ditambah pulak diambik musuh Islam penentang al quran itu sebagai penolong, maka, bertambah rosak susu sebelanga!

Tulah, dapat Melayu disuapkan kemulut makan minum dari kecik sampai tua. Hidupnya bukan memberi faedah kepada agama, bangsa dan negara TAPI membagi faedah kepada musuh agama, Al Quran, bangsa dan negara!

100 hari Najib ada tinggal 36 hari lagi. Kita tunggu...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

DS Najib harus memandang SERIUS ini SEMUA kerana RAKYAT sudah MULA memPERTIKAIkan keWIBAWAan DS Najib dan jugak UMNO untuk KEKAL memimpin NEGARA ini..

Wallahualam..

Anonymous said...

Bermula hari pertama Ds Najib menjadi PM beliau telah membebaskan ramai tahanan Isa.Bermula dari situ saya kurang yakin dengan beliau saya merasakan ada sesuatu yang tidak kena adakah beliau sudah membuat perbincangan dengan menteri2 kabinet yang lain sebelum membuat keputusan itu.

Anonymous said...

Da sda kepercayaan dgn Najib...byk isu, byk cerita buruk dia laki bini..halau dia turun..

Anonymous said...

Tak sanggup nak kutuk PM Najib dalam bulan puasa ini......professionally, he FAILED BIG TIME

It is "BEST FOR EVERYBODY THAT HE LEAVES"...SOONEST POSSIBLE....

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS