DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, July 30, 2013

Peningkatan JENAYAH hasil TUNTUTan 'HAK ASASI manusia' puak-puak PR patut dijadikkan satu NKRA oleh DS Najib?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apa dah jadik dengan tahap SEKURITI dalam NEGARA kita? KeJADIan TEMBAK-menembak dah jadik macam keGIATan budak-budak baling MERCUN ketika SOLAT TARAWIH dah? Selalu sangat berLAKU.. Sejak bila pulak JENAYAH di NEGARA kita ini dah jadik macam JENAYAH kat US, seperti yang kita LIHAT dalam SIRI TV CSI, Hawaii FIVE-0 atau BLUE Bloods? Kenapa KES begini terjadi? HARI ini bila bukak AKHBAR aje, PENUH aje dengan KES pemBUNUHan KEJAM.. 

1) PENGASAS AMBANK MATI DITEMBAK

Ini keJADIan pemBUNUHan yang terBARU.. PengASAS AMBANK yang berUMUR 75 TAHUN diTEMBAK berSAMA-SAMA ISTERInya.. Kita tak TAHU apa kejadahnya memBUNUH orang berUMUR 75 TAHUN ini.. Namun demikian, mungkinkah kerana ada sesiapa yang menDENDAMinya sebegitu LAMA? Entahlah.. ->KLIK<-

2) PEMBUNUHAN DI LEBUH 5, KAMPUNG SIMEE - IPOH

Kalau menurut LAPORan AKHBAR, KES ini NAMPAKnya macam pemBUNUHan sesama kumpulan GENGSTER aje.. Namun demikian, JENAYAH tetap JENAYAH.. Ianya seakan-akan menjadi keLAZIMan untuk seorang penJENAYAH memBUNUH penJENAYAH yang lain di khalayak RAMAI.. Dah jadik macam MAFIA.. ->KLIK<-

3) KES TEMBAKAN TERHADAP PENGERUSI NGO MYWATCH

Ini pun KES cubaan memBUNUH yang agak menarik.. NGO MyWATCH diKATAkan antara NGO yang LANTANG menurut kehendak puak-puak PR meMANSUHkan beberapa AKTA penCEGAHan JENAYAH seperti ORDINAN DARURAT, ISA dan AKTA POLIS.. Walhal AKTA-AKTA inilah yang menCEGAH kejadian sebegini? Apa pun, KES ini semakin RUMIT apabila bapa MANGSA menimbulkan SPEKULASI tentang kenapa ANAKnya ini diTEMBAK.. Ada KONSPIRASI la pulak.. ->KLIK<-

Sebelum ini kita diKEJUTkan dengan pemBUNUHan seorang PEGAWAI TINGGI KASTAM di Putrajaya, KAWASAN yang sepatutnya SELAMAT daripada JENAYAH.. Sampai sekarang pemBUNUHnya TIDAK berjaya diCEKUP oleh pihak berKUASA.. Mungkin pihak berKUASA dan KDN terlebih menonton SIRI CSI di TV kot hingga menjadi 'CONFUSE' dalam meLAKUkan SIASATan.. Apa pun, KES pemBUNUHan sebegini sepatutnya menjadi 'IGAUan NGERI' kepada kerajaan yang berKALI-KALI menegaskan mahu menurunkan kadar JENAYAH menerusi NKRA.. Apa dah jadik kali ini? TerSALAH KPI ke? "Now you HAVE to drink you own POISON" ke? 

Kenapakah berLAKUnya KES JENAYAH seperti TEMBAK-menembak ini? Terus-terang KATAlah, JENAYAH sebegini bukanlah kerana setakat minum 'Air KETUM' atau HIDU GAM aje.. JENAYAH sebegini sangat berKAIT RAPAT dengan keGIATan 'UNDERWORLD' yang sering diKAITkan dengan ahli-ahli POLITIK khususnya di dalam PR.. Ya.. Kalau diTELITI, JENAYAH sebegini seIRING dengan peningkatan berTAMBAHnya RUMAH-RUMAH URUT, pusat JUDI HARAM, keGIATan penJUALan DADAH dan SENJATA api.. IRONInya, peningkatan KES sebegini seakan tertumpu di kawasan BANDAR MAJORITI KAUM 'AH-Beng'!

TIDAK cukup dengan SEJARAH kumpulan GENGSTER Ghee HIN dan HAI San di NEGERI-NEGERI pantai BARAT Semenanjung dahulu, kini SEMUA KAUM pun ada kumpulan GENGSTERnya sendiri.. GENGSTER KAUM 'AH-Beng' seakan menjadi RAJA.. GENGSTER KAUM 'Padiyappa' pulak sekadar BALACI UPAHan sementara GENGSTER KAUM 'Belacan' pulak menjadi perantara dengan pihak berKUASA.. GENGSTER KAUM 'AH-Beng' mengHASUT para YB mereka agar JENAYAH mereka diIKTIRAF sebagai 'HAK ASASI manusia', GENGSTER KAUM 'Padiyappa' pulak menuntut menerusi para PEGUAM mereka manakala GENGSTER KAUM 'Belacan' pulak TURUN ke JALAN raya berDEMO untuk menuntutnya..

NEGARA kita boleh menjadi seperti di US, Rusia, Itali atau pun Jepun di mana keGIATan JENAYAH boleh menjadi seperti INDUSTRI untuk menarik peLABUR seperti MAFIA atau Yakuza.. Mungkin DS Najib patut memikirkannya sebagai salah satu NKRA seIRING dengan ke'GATAL'annya meMANSUHkan beberapa AKTA penCEGAHan JENAYAH sebelum ini.. Bukankah dia sendiri mengatakan AKTA sedemikian sebagai LAPUK dan keTINGGALan? Agaknya JENAYAH BUNUH memBUNUH itu satu BENTUK JENAYAH BARU kot? Bukannya JENAYAH dari ZAMAN Qabil dan Habil lagi? Apa lagi keHENDAK para GENGSTER dalam PR yang belum diTUNAIkan lagi? HAK untuk ISYTIHARkan PERANG saudara pulak?

Wallahualam.. 

3 comments:

Anonymous said...

tanya sama ah jib gor...minta najib buang semua UTK yg sekeliling dia..Polis da tak perlu sebab Malaysia selamat dgn Kau memansuhkan EO dan ISA..Mansuhkan D7, D9 (jenayah Berat ) dan SB cawangan Khas..Sebab tanpa akta tersebut buang tenaga wujud cawangan tersebut lagi..

Anonymous said...

Meh.
Gangster 77 PEKIDA yang menoyokong/disokong kuat dek UMNO pun bawak masuk senjata api gak. Terlibat dalam jual DVD haram, dadah dan ntah hapa2 lagi gak.
Tangkap, biar sama rata, sama rasa. Penjenayah tetap penjenayah, jangan dipandang fahaman politik. Cuma kongsi gelap cina ni lebih akrab dengan DAP dan unsur2 chauvinis cina dan komunis yang merupakan ancaman terbesar kepada Malaysia.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kalau diBIARkan, tak MUSTAHIL akan ada 'CIVIL WAR' pulak nanti..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS