DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, July 24, 2013

ISU 'JAMBAN' untuk MURID tak PUASA di SK Pristana BUKTI betapa MUDAHnya kerajaan diperLEKEHkan di alam SIBER..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Rasanya RAMAI yang sedia MAKLUM bahawa HARI ini ada penDEDAHan di FACEBOOK dan BLOG yang mengGAMBARkan pelajar bukan ISLAM di sebuah SEKOLAH diKATAkan terpaksa makan tengahari dalam sebuah RUANG bilik yang diKATAkan sebagai TANDAS KONON-KONONnya.. Walaupun ianya diKATAkan telah SELESAI, anda patut TAHU bahawa adakah ini SATU bentuk SALAH FAHAM atau SATU bentuk FITNAH terhadap UMAT Melayu/ISLAM yang TIDAK menjadi? Kita KATAkan sedemikian kerana kita BACA setiap PATAH ayat FACEBOOK ini..

KLIK IMEJ UNTUK KE FACEBOOK

Ayat yang diGUNAkan di dalam FACEBOOK tersebut jelas untuk meMAINkan EMOSI para pemBACA terUTAMAnya UMAT Melayu/ISLAM SPESIS 'PAK KADOK' yang berOTAK LIBERAL dan meRASAkan FACEBOOK itu lebih 'MULIA' dari KITAB AL-Quran.. Kalau mereka lebih meMULIAkan AL-Quran, tentunya mereka MAKLUM bahawa mereka perlu menyelidiki dahulu penDEDAHan ini.. Kita terTARIK dengan ayat-ayat di dalam FACEBOOK ini yang diTULIS seperti ini..

1) "Is it fair for a sekolah kebangsaan sri pristana treatment our non Muslim children like this during puasa month."

~ RASAnya kalau dah KANTIN TIDAK boleh diGUNAkan, tak KIRAlah bulan PUASA atau TIDAK? Kenapa ianya SENGAJA diKAITkan dengan bulan PUASA?

2) "No food serve n no canteen. That bathroom is full of bacteria n smell becoz its a bathroom n next door toilet with the horrible smell."

~ Kalau dah KANTIN TIDAK boleh diGUNAkan, dah tentulah tak ada MAKANAN yang nak diJUAL? Bagaimana dia TAHU bilik perSALINan itu penuh dengan BAKTERIA? Dia dah BANDINGkan ke bilik perSALINan itu dengan TANDAS AWAM di Little India atau Chinatown? Atau itu PERSEPSI untuk menimbulkan FITNAH?

3) "My child in mess at Malay School. Y the parties n no body voice out."

PERASAN tak kenapa dia mengGUNAkan ISTILAH 'Malay SCHOOL'? Sedangkan SEKOLAH tersebut ialah SEKOLAH kebangsaan yang mana ianya terbuka untuk SEMUA KAUM? Jadi agak-agak anda TAHU tak kenapa ISTILAH itu diGUNAkan? Atau anda jugak SAMA seperti SPESIS 'PAK KADOK' berOTAK LIBERAL yang tak TAHU bahawa ISTILAH 'Malay SCHOOL' hanya WUJUD pada ZAMAN penJAJAH?

4) "My dear malay friends do u think this fair? Can ur Allah accept this? Making our children in suffers. This wat 1 Malaysia is it????"

Kenapa dia menujukan 'RAYUAN'nya itu kepada 'Malay FRIENDs'? Bukankah seperti 'RED Bean ARMY', dia cuba mengGAMBARkan KONONnya UMAT Melayu/ISLAM atau kerajaan yang diTERAJUi oleh PEMIMPIN Melayu/ISLAM itu ZALIM terhadap KAUM-KAUM lain? Untuk lebih jelas lagi, kenapa dia SENGAJA mengHERETkan NAMA Allah SWT? TIDAKkah dia cuba memBERIkan GAMBARan bahawa Allah SWT yang diSEMBAH oleh UMAT Melayu/ISLAM itu seakan KEJAM?

Jadik? NAMPAK tak GAMBARan dan PERSEPSI yang cuba diMAINkan oleh pemilik FACEBOOK itu? NAMPAK tak berapa RAMAI pulak UMAT Melayu/ISLAM SPESIS 'PAK KADOK' yang terHEGEH-HEGEH berSIMPATI hanya terhadap penulisan sebegini tanpa menyelidiki terlebih dahulu keBENARannya? NAMPAK tak bagaimana suatu HARI nanti jika ISLAM, BANGSA Melayu dan Allah SWT diHINA dan diBENCI menerusi TULISan sebegini dalam FACEBOOK, SPESIS 'PAK KADOK' yang PERASAN LIBERAL itu akan pakat 'HANGGUK' secara memBUTA TULI aje?

Nak CONTOH? Apa KATA kita LIHAT pulak BLOG 'CAI-CAI' PR yang terus atau mungkin SENGAJA meng'QUOTE'kan BULAT-BULAT apa yang diTULIS di dalam FACEBOOK tersebut dengan TUJUAN untuk memPOLITIKkan pada AWALnya.. Malangnya, NAWAITU JAHAT di bulan yang penuh keBERKATan ini nyata sekali TIDAK mengIZINkan NAWAITUnya itu diLUNASkan.. Kita tengok aje TAJUK-TAJUK BLOGnya yang berKAITAN dengan ISU ini aje dah memadai untuk kita meNILAI apakah NAWAITU sebenar peMILIK BLOG 'CAI-CAI' PR tersebut..   

1) Hot : Kanak2 Sekolah Ini Makan Dalam Bilik Air. [MP Tolong Alert]  ->KLIK<- 

'POSTING' yang MULA-MULA ini hanya mengULANGi PERSEPSI yang diMAINkan menerusi FACEBOOK tadi.. TIDAK SALAH untuk meMINTA mana-mana AHLI PARLIMEN 'ALERT' tetapi RASAnya kita TAHU 'ALERT' sebegini untuk AHLI PARLIMEN yang mana..

2) Identiti Pengetua Yang Kanak2 Makan Dalam Bilik Air Dikenalpasti. ->KLIK<-

KAH!KAH!KAH! PENGETUA pulak yang kena 'EXPOSE' oleh juruBLOG 'CAI-CAI' PR ini.. Sudah tentu dia hanya pandai 'EXPOSE' tanpa pergi berJUMPA sendiri PENGETUA tersebut untuk menDAPATkan penJELASan? Atau pun kalau dia dah mampu meng'ALERT'kan mana-mana AHLI PARLIMEN, kenapa dia TIDAK berSAMA-SAMA AHLI PARLIMEN tersebut untuk memastikan keBENARannya? Oh ye.. PENGETUA yang dah kena 'EXPOSE' boleh mengambil TINDAKAN UNDANG-UNDANG terhadap juruBLOG 'CAI-CAI' PR ini yang telah menDEDAHkan dirinya! Kita menyarankan PENGETUA (Guru BESAR) dan pihak SEKOLAH SAMAN aje dia!

3) Respon Menteri Isu SRK Seri Pristina Dan Mazidul Akmal Sidek. ->KLIK<-

KAH!KAH!KAH! Selepas NAWAITU dia untuk menSENSASIkan ISU ini dengan memPOLITIKkannya telah GAGAL, dia pun cubalah 'COVERLINE' dengan TAJUK 'POSTING' sebegini.. BLOG Mazidul AKMAL telah mengKANTOIkannya! ->KLIK<-NAMPAKnya dia terpaksa 'COVERLINE' dengan GAMBAR-GAMBAR dari BLOG Mazidul AKMAL agar KONONnya dia NAMPAK macam TELUS la tuh.. Walhal Mazidul AKMAL yang bersusah payah menDAPATkan penJELASan sebenar bukannya macam dia? Jika anda TELITI balik TULISan BLOG 'CAI-CAI' PR ini pada AYAT terAKHIR, dia cuba 'CASE Closed'kan FITNAHnya yang TIDAK menjadik.. MUDAHnya.. Dah 'EXPOSE' dan BIARkan orang CACI MAKI melalui KOMEN dalam BLOG dan FACEBOOKnya, macam tu aje dia CABUT? HE!HE!HE!


Apakah PENGAJARAN yang perlu diambil IKTIBAR oleh SEMUA? Mudah aje..

1) ISU ini memBUKTIkan betapa MUDAHnya UMAT Melayu/ISLAM SPESIS 'PAK KADOK' yang berOTAK LIBERAL meLATAH dengan PERSEPSI yang cuba diMAINkan menerusi FACEBOOK dan BLOG 'CAI-CAI' PR tadi.. SPESIS begini meRASAkan KONONnya mereka lebih 'ADVANCE' la jika PRIHATIN dengan ISU-ISU sebegini walhal ANAK-ANAK mereka sendiri ENTAH diajar ke TIDAK untuk 'FLUSH' TANDAS di sekolah selepas diGUNAkan! HAKIKATnya, kePRIHATIan yang memBUTA TULI ini nyata sekali meMALUkan kerana SPESIS 'PAK KADOK' ini SENGAJA memBUTAkan MATA terhadap pengHINAan dalam FACEBOOK tadi!

2) SKMM, POLIS dan KDN nyata sekali masih GAGAL memantau PERSEPSI yang cuba diWUJUDkan menerusi ISU-ISU sebegini.. Ini TIDAK mengHAIRANkan kerana para 'BOSS' di dalam AGENSI kerajaan ini jugak keBANYAKkannya berOTAK LIBERAL jugak atau pun mungkin RAMAI yang BUTA IT dan tengok INTERNET pun macam tengok KARTUN 'Sponge BOB Square PANTS' aje.. Kalaulah TIDAK ada pihak yang ambil BERAT macam Mazidul AKMAL, maunya jadik ISU pilihanraya BUTA-BUTA aje.. Inilah tahap CELIK IT dalam kerajaan..

3) FACEBOOK nyata sekali menjadi MEDIUM UTAMA untuk menCIPTA dan meMAINkan PERSEPSI BURUK terhadap sesiapa pun.. Ianya cukup MUDAH, TULIS sepatah dua tanpa FAKTA kemudian hanya 'SHARE'kan sahaja dalam 'WALL' masing-masing.. Semakin RAMAI yang terpedaya dengan PERSEPSI sebegini, semakin MUDAHlah MUSUH pihak yang menCIPTA PERSEPSI sebegini diTUMPASkan.. Bukannya takde KES sebuah kerajaan boleh diJATUHkan dengan FACEBOOK aje.. Tuh kat Mesir, Turki dan Libya tuh apa kebendanya tuh? Itu kalau sebuah kerajaan.. Bagaimana pulak kalau AGAMA diWUJUDkan PERSEPSI?

KeSIMPULannya, kerajaan masih belum berSEDIA sePENUHnya terhadap ANCAMan SIBER sebegini.. Sebab itulah orang yang mengHINA AGAMA sesuatu UMAT di FACEBOOK boleh diHUKUM lebih RINGAN berBANDING HUKUMan terhadap penCULIK yang KONONnya menCULIK untuk menDAPATkan RM3000 diBAHAGIkan 6 orang! 


Kerajaan terlalu ingin menjadi LIBERAL tanpa menyedari bahawa LIBERAL itu umpama CANDU yang mampu meMUSNAHkan diri mereka sendiri dari dalam..  

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

Terbukti golongan yang kononnya mendesak orang lain baik sangka sebenarnya berburuk sangka dan tak habiskan waktu untuk memperlekehkan bukan sahaja kerajaan, malah Melayu dan Islam sekaligus!

Parodi kat youtube pun dah keluar sekali!

Maklumlah RBA, pilihan raya dah abis pun, tetap jalan untuk PRU 14!

Mereka memang fokus nak kecam Melayu!Alvivi cuma tip of the ice berg!

Anonymous said...

masukkan je milosuam dalam penjara, macam kes bkt, biar dia raya kat dalam tu, aman sikit Malaysia

Anonymous said...

Kalu bangsa lain buat tohmana akan Bn arahkan siasat dan ambil tindakan segera, jika bangsa melayu mengadu apa pun Bn dan Unmo sunyi..Undi Melayu yg memenangkan Bn dan Umno tp masih ikut telunjuk..puak yg anti melayu..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS