DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, July 05, 2013

The CHRONICLE of PARTY Am-No: The BENDAHARA Bee-Jan, The Si-KITOL and The RAJA 'GEE-La PUNG-KOK'?

'
ASSALAMUAALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ALKISAH terSEBUTlah sebuah HIKAYAT tentang sebuah NEGARA yang LETAKnya begitu STRATEGIK di tengah-tengah RANTAU NUSANTARA.. Begitu STRATEGIK sekali HINGGAkan NEGARA ini boleh mengGANGGU laluan perDAGANGan KAPAL-KAPAL antara timur dan barat.. Dek kerana itulah pada MASA SILAMnya NEGARA ini TIDAK HENTI-HENTI diSERANG dan diJAJAH selama berRATUS TAHUN berMULA dengan SERANGan RAJA benua KELING Rajendra Chola hinggalah kepada berMACAM jenis puak penJAJAH dari NEGARA atas ANGIN.. Begitulah tertariknya mereka kepada NEGARA ini seolah ianya tiada DUAnya..

300 TAHUN LAMAnya NEGARA ini diJAJAH silih berGANTI.. Akhirnya diLEPASkan jua oleh penJAJAH dari atas ANGIN dengan SYARAT kePIMPINan NEGARA ini perlu menerima KAUM penDATANG yang di bawa masuk oleh penJAJAH tersebut untuk meLOMBONG, MENOREH dan membuat JALAN dan landasan keretapi.. Maka diTERIMAlah jugak oleh kePIMPINan NEGARA dengan BERAT HATI dengan SYARAT KAUM penDATANG itu terpaksa menerima keDAULATan SULTAN Melayu, AGAMA ISLAM, BAHASA Melayu dan HAK-HAK ISTIMEWA Melayu/BUMIPUTRA.. GENERASI PERTAMA dan KEDUA mungkin AKUR tetapi TIDAK yang berikutnya..  


ARAKIAN terSEBUTlah KISAH BENDAHARA di NEGARA ini berNAMA Bee-Jan.. BENDAHARA Bee-Jan KETURUNANnya dari BANGSAWAN pemBESAR Pahang berSUSUR GALUR dari RAJA-RAJA Bugis di Sulawesi.. BENDAHARA Bee-Jan ialah ANAK kepada BENDAHARA ke-2 yang pernah berKUASA di NEGARA ini.. NAIKnya BENDAHARA Bee-Jan kerana PARTI Am-No yang diKETUAinya telah MENOLAK kePIMPINan BENDAHARA ke-5 yang diGELAR sebagai BENDAHARA 'TEE-Dor'.. Pemerintahan BENDAHARA 'TEE-Dor' ini penuh dengan HURU-HARA angkara MENANTUnya Si-KITOL yang sering diKATAkan menCAMPURi URUSAN penTADBIRan NEGARA!

Ada pun Si-KITOL ini bukanlah LAHIR di NEGARA ini, juga TIDAK dia memBESAR di NEGARA ini.. Namun demikian, hanya BENDAHARA 'TEE-Dor' dan 2,3 KERAT AHLI-AHLI PARTI Am-No sahaja yang memandang TINGGI kepadanya seakan dia ini TURUN dari KAYANGAN (Bukan Perlis Indera KAYANGAN).. MUNCULnya dia dengan memBAWA seGULUNG MANTERA yang diPELAJARinya dari NEGERA atas ANGIN.. MANTERA Sains POLITIK dari OX-FART, sebuah PESANTREN yang terKENAL di NEGARA atas ANGIN.. MANTERA yang SENGAJA di'ISTIMEWA'kan macamlah MANTERA yang SAMA TIDAK boleh diDAPATi di PESANTREN di sini?

Si-KITOL terBUKTI pembawa SIAL kepada BENDAHARA 'TEE-Dor'.. Semasa PRU-12 dahulu, RAKYAT seluruh NEGARA menunjukkan BANTAHan hingga HAMPIR terKORBAN PARTI Am-No untuk kali PERTAMA dalam SEJARAH.. BANTAHan demi BANTAHan diSUARAkan hinggalah MANTAN BENDAHARA ke-4 menolak SAMA sekali untuk menjadi AHLI Am-No.. Akhirnya berUNDURlan BENDAHARA 'TEE-Dor' dari TAKHTA keKUASAan diGANTIkan oleh BENDAHARA Bee-Jan.. Namun demikian, BENDAHARA 'TEE-Dor' berjaya memastikan Si-KITOL terpilih sebagai 'BOSS' kepada pasukan PRIA Am-No dengan MANIPULASI LICIKnya di PWTC..


Rupanya Si-KITOL menaruh DENDAM bukan kepalang.. KeJATUHan MERTUAnya BENDAHARA 'TEE-Dor' menJAUHkan dia dan JUAK-JUAKnya dari meREBUT keKAYAan NEGARA meLALUi urusNIAGA berKOMISEN.. Walaupun dia TIDAK berJAWATAN untuk 5 TAHUN, BENDAHARA Bee-Jan TIDAK segan silu untuk memBERIkan JAWATAN kepada JUAK-JUAKnya di dalam segala BADAN yang mengURUSkan KHAZANAH NEGARA ini.. BENDAHARA Bee-Jan meRASAkan dia berTINDAK BIJAK sedemikian kerana mengELAKkan PARTI Am-No diROSAKkan oleh pasukan PRIAnya sendiri.. Namun, keSETIAan Si-KITOL bukan kepadanya!

BENDAHARA Bee-Jan GAGAL meLIHAT segala keBURUKkan tentang dirinya, KREDIBILITInya, keluarganya dan PARTInya yang terCIPTA hasil MAKLUMAT dari dalam.. MUSUH dalam SELIMUT di sekelilingnya yang menCIPTA segala TOHMAHan terhadapnya untuk diSEBARkan oleh MUSUHnya di luar sana.. Tanpa diSEDARi, BENDAHARA Bee-Jan BUTA untuk meLIHAT perSEKONGKOLan antara JUAK-JUAK Si-KITOL dengan MUSUHnya iaitu RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' dari utara NEGARA ini.. RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' yang mempunyai FULUS daripada bekas-bekas penJAJAH dan ZIONIS musuh ISLAM mula menyerang kerajaannya!


BENDAHARA Bee-Jan GAGAL mengawal JUAK-JUAK Si-KITOL ini untuk menJAJA keLEMAHan kerajaannya kepada MUSUHnya.. BENDAHARA Bee-Jan terlalu PERCAYA bahawa JUAK-JUAK Si-KITOL dan Si-KITOL itu sendiri TIDAK mungkin akan menikamnya dari belakang secaya SENYAP.. RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' yang diSOKONG oleh KAUM penDATANG 'SEPET' dan MUSUH tradisi Am-No iaitu Lebai-Lebai DUNGU 'PISS' mula memakai SLOGAN pasukan bola sepak JDT iaitu 'LUASkan KUASA mu!' untuk berDEPAN dengan BENDAHARA Bee-Jan dan PARTI Am-No pada PRU-13.. Akhirnya, BENDAHARA Bee-Jan diTIPU oleh KAUM penDATANG yang bukan main lagi diBELAInya..

Satu demi satu RAHSIA kerajaan BENDAHARA Bee-Jan dan PARTI Am-Nonya berada dalam GENGGAMan RAJA 'GEE-La PUNG-KOK'.. RAHSIA itu berjaya diMANIPULASIkan untuk menipu seluruh KAUM penDATANG dan segelintir KAUM Melayu suku PAK KADOK di kota-kota BESAR yang PERASAN diri mereka seperti Si-KITOL walaupun sebenarnya Si-KITOL langsung TIDAK MAHUkan dirinya diSAMAkan dengan sesiapa.. JUAK-JUAK Si-KITOL yang menyebarkan RAHSIA itu pulak ibarat GERGAJI berMATA DUA, diSORONG oleh RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' pun mereka 'MASYUK', diTARIK pulak oleh BENDAHARA Bee-Jan pun 'MASYUK' jugak!


Akhirnya berLANGSUNGlah PRU-13 pada tanggal PURNAMA ke-5.. BENDAHARA Bee-Jan terpaksa GIGIT JARI meLIHATkan PRESTASI kerajaannya lebih TERUK berBANDING BENDAHARA 'TEE-Dor' walaupun PARTI Am-No nya agak BAIK.. Si-KITOL TIDAK segan-segan menawarkan diri untuk menabalkan dirinya sendiri.. BENDAHARA Bee-Jan terpaksa mengalah sekali lagi kerana KHUATIR pasukan PRIA Am-No yang sememangnya 'MANDOM' akan memulaukannya pulak.. Walaupun BENDAHARA Bee-Jan masih KEKAL sebagai BENDAHARA, dia sudah TIDAK diHORMATi lagi oleh Si-KITOL dan JUAK-JUAKnya sebagai BENDAHARA..

Maka berMAHARAJALELAlah Si-KITOL dalam kerajaan BENDAHARA Bee-Jan.. Satu demi satu ditempatkan JUAK-JUAKnya dalam segala BADAN kerajaan untuk menyamun seperti mana dia pernah LAKUkan semasa zaman BENDAHARA 'TEE-Dor'.. Sekali lagi BENDAHARA Bee-Jan terpaksa jadi seperti Cina BUTA yang RINDUkan DAMBAan KAUM HAWA.. ->KLIK<-    


Si-KITOL TIDAK perlu risau dan TAKUTkan sesiapa lagi.. Ini kerana SEMUA keSALAHan yang dia LAKUkan boleh dialihkan kepada BENDAHARA Bee-Jan.. Si-KITOL sedar perMAINan LICIKnya dalam PARTI Am-No BERJAYA kerana AHLI-AHLI PARTI ini 2X5 dengan keDUNGUan Lebai-Lebai DUNGU 'PISS'.. 

Si-KITOL jugak TIDAK risaukan RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' yang meROYAN TIDAK dapat jadik BENDAHARA kerana dia TAHU BENDAHARA Bee-Jan dan seluruh AHLI-AHLI Am-No yang terpaksa menCUCI segala 'TAIK'nya nanti jika diDEDAHkan oleh RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' dan mana-mana PEMIMPIN KAUM penDATANG.. Malah, Si-KITOL jugak berUNTUNG kerana SOLDADU MEDIA sosialnya iaitu 'Unta Monyet BEROK' akan memPUBLISITIkannya di hadapan KAUM Melayu suku PAK KADOK yang tinggal di kota! Selain itu, SOLDADU 'Kacang MERAH' akan memPROMOSIkan dia untuk mengHANCURkan PARTI Am-No!


Demikianlah HIKAYAT sebuah NEGARA yang baru MERDEKA 57 TAHUN tetapi sudah diROSAKkan oleh PETUALANG berNAMA Si-KITOL yang sentiasa WUJUD setiap kali NEGARA ini menuju ke puncak keGEMILANGannya.. Ini ialah sebuah 'CHRONICLE' yang ada kaitan dengan apa yang berlaku secara REALITI.. Hanya MASA sahaja yang akan menentukan apakah BENDAHARA Bee-Jan akan menerima nasib seperti mana saudara seAGAMAnya di Mesir iaitu PRESIDEN Morsi atau BENDAHARA Bee-Jan akan kembali INSAF dan SEDAR akan keHANCURan oleh Si-KITOL, RAJA RAJA 'GEE-La PUNG-KOK' dan KAUM penDATANG.. 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS