DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, December 18, 2011

Belajar TESL aje kat IPT tapi dah PERASAN layak cakap URUSAN NEGARA melebihi 'TAX Payers' macam kami?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hek ellehh.. Diorang INGAT diorang aje yang masuk IPT? Diorang INGAT diorang aje yang jadik MAHASISWA? Diorang INGAT baru masuk 'LOCAL' IPT dah mampu nak memerintah NEGARA? OTAK keTINGGALan ZAMAN ala-ala tahun 70-an! Belajar pun takat TESL, Sains Sosial, Pengajian Melayu atau Sains POLITIK dah berANGAN dah KONONnya dunia ini aku yang PUNYA? Nak LULUS periksa dengan 'ASSIGNMENT' pun terhegeh-hegeh TIRU member sana-sini ada HATI nak KUASA POLITIK? Pooraah!!!

BerJUTA lagi orang yang patut diBERI peluang untuk belajar di IPT dan mahu jadik Modal INSAN yang berBAKTI kepada NEGARA.. BerJUTA lagi yang mahu menCORAKkan masa DEPAN agar seiring dengan keGEMILANGan NEGARA.. Kenapa pulak kerajaan dan DS Najib masih mahu berSIMPATI atau memBUKA ruang dengan mereka yang menDABIK dada KONONnya mereka tuh MAHASISWA yang ke jalan-jalan raya berDEMO semalam? Apakah in satu lagi CARA kerajaan memBAZIRkan CUKAI yang diKUTIP dari RAKYAT untuk PRASARANA di IPT dan duit PTPTN/MARA mereka? ->KLIK<-

Inilah HIKMAHnya apabila kerajaan zaman Tun Razak memperKENALkan AUKU pada tahun 1975.. AUKU berFUNGSI untuk mengelakkan mereka yang KONONnya bergelar MAHASISWA ini terjerumus ke dalam AKTIVITI tidak SIHAT lagi memBODOHkan diri seperti DEMONTSRASI jalanan.. AUKU jugak sebenarnya meMUDAHkan kerajaan menumpukan kepada URUSAN pemBANGUNan NEGARA tanpa perlu mengHADAPi keSULITan berHADAPAN dengan DEMONSTRASI yang diGERAKkan oleh MAHASISWA seperti di era 1970 an dahulu.. Bayangkan keRUGIan NEGARA akibat perbuatan ini? Adakah NEGARA akan STABIL untuk pemBANGUNan jika kerajaan hari-hari berHADAPAN dengan DEMONSTRASI?

Hari ini apabila diPERDAYAkan oleh ramai pemimpin KAKI GANJA yang lari dari NEGARA ini semasa era tahun 1970-an, mereka cuba kembali ke jalan-jalan RAYA.. KONONnya selepas 54 tahun NEGARA merdeka, mereka ajela kot MAHASISWA yang lebih BIJAK daripada orang lain? KONONnya orang lain yang bekerja bertungkus-lumus memBANGUNkan NEGARA bukan MAHASISWA macam mereka? OTAK lapuk keTINGGALan ZAMAN era 1970-an tidak diperlukan untuk belajar di IPT di NEGARA ini.. Malah, IPT di NEGARA-negara Afrika pun dah takde dah SPESIS macam nih.. Ada HATI nak KUASA.. Pergi TADAH PUNGGONG depan Penasihat PKR lagi BAIK la!

Nak JADIkan Malaysia macam Mesir, macam Libya KONON.. Macam le mereka tu jenis nak makan NASI pun kena tadah TEMPURUNG kat tepi jalan? Macam le mereka tuh nak menulis pun kena cari daun kayu atau papan BATU? Macam le nak cari ILMU di sini pun kena curi-curi belek BUKU kat kedai? HAKIKATnya, mereka ini dah naik 'MUA' akibat TINDAKAN kerajaan sendiri yang memBIARkan elemen-elemen meROSAKkan NEGARA dengan memBIARkan ramai PENSYARAH dan Timbalan Menteri IPT membuat ONAR.. HAKIKATnya, para MAHASISWA kita ini pergi 'LIBRARY' pun cuma untuk ber'POYO' dengan awek.. SPESIS macam nih nak kata LAYAK menTADBIR NEGARA?

Hakikatnya inilah pemBAZIRan terbesar yang pernah diLAKUkan oleh kerajaan UMNO/BN dalam pengurusan kewangan NEGARA tetapi langsung tak pernah diTEGUR oleh Ketua Audit NEGARA.. Duit siapakah yang diBAZIRkan oleh kerajaan UMNO/BN memBINA PRASARANA di IPT, buat SKIM komputer 1 Malaysia, PINJAMan pelajaran dan BANYAK lagi? Duit PERIBADI Timbalan Menteri IPT tuh ke? Bukan duit kami yang diKUTIP tiap-tiap tahun sebagai CUKAI? Begini ke cara duit kami diBELANJAkan? Jika TIDAK, kenapakah kerajaan UMNO/BN masih menyimpan lagi Timbalan Menteri IPT yang KORUP dan menyalahgunakan duit kami untuk menJAYAkan 'New POLITICs'nya?Ahli-ahli UMNO mungkin MARAH kerana pengHINAan terhadap pemimpin mereka di PWTC semalam oleh para MAHASISWA ini.. Namun, rata-rata RAKYAT tidak berKONGSI keMARAHan kerana sebab itu.. RAKYAT marah kerana duit CUKAI mereka diBAZIRkan dengan memBIAYAi para MAHASISWA yang lebih suka berDEMO daripada menimba ILMU sebanyak mungkin di IPT.. RAKYAT hari ini yang jugak MAJORITInya adalah bekas MAHASISWA marah kenara MAHASISWA memBAZIRkan duit mereka melalui DEMO di PWTC berbanding belajar TESL.. Setakat TESL tuh, ramai RAKYAT yang PEJAM MATA aje boleh habiskan satu 'COURSE'! KAH!KAH!KAH!

Apakah TINDAKAN DS Najib? MeLAYAN tuntutan mereka ini? TUNDUK kepada perINGATan mereka seperti DAYUS atau BACUL walaupun DS Najib adalah PEMIMPIN kepada 3 juta lebih ahli UMNO? MemBIARkan saja Timbalan Menteri IPT membuat ONAR walaupun jelas agenda 'New POLITICs' CIPTAan ZIONIS Neo-CON adalah untuk mengawal 'MIND-Set' RAKYAT di NEGARA-negara ISLAM tidak sesuai dalam UMNO? 'Kuda TROJAN' dah lama wujud dalam UMNO..->KLIK<-

Itu terSERAH kepada UMNO sendiri untuk 'DEAL' dengannya.. Pada RAKYAT, UMNO yang dipilih oleh RAKYAT kenalah jalankan AMANAH tersebut dengan BAIK bukannya dok memandai buat HAL sendiri apatah lagi bawak agenda 'New POLITICs' yang jelas agenda Neo-CON.. UMNO dah BOSAN sangat ke jadi kerajaan? PRU-13 dekat aje..

Susah sangatkah untuk 'TRACE' dan keluarkan MAHASISWA yang memBAZIRkan duit CUKAI RAKYAT dari IPT? Susah sangatkah untuk 'TRACE' para KAKI GANJA era 70-an yang keTINGGALan ZAMAN tetapi masih nak mengHASUT MAHASISWA berDEMO? Atau PEMIMPIN UMNO seperti Timbalan Menteri IPT ini begitu berKUASA dari Presiden? Bagi RAKYAT, susah PAYAH mereka bekerja cari MAKAN di kilang, di sawah, di ladang, di laut, di pejabat atau di jalan untuk memBERI penDIDIKan terbaik kepada anak-anak haruslah diHARGAi.. RAKYAT mahu mereka menjadi warga berGUNA dan berBAKTI kepada tanah air, bukannya menjadi warga penDOKONG agenda Neo-CON seperti 'New POLITICs'! Ramai lagi bekas MAHASISWA yang dah berkerja dan lebih LAYAK memperKATAkan tentang POLITIK NEGARA berbanding bebudak HINGUSan bermuka 'JAMBU' yang cuma menunggu MASA untuk diROBEK PUNGGONG dalam PKR!


Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Terbaik bro...

Anonymous said...

Kalau TESL tu senang sangat sampai pejam mata pun boleh complete, then kita takde la sampai nak import guru Amerika untuk mengajar anak-anak murid kita Bahasa Inggeris ye tak ?

Bang, jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Jangan kerana seorang mamat ni, hangpa nak mempeburukkan / memperlekehkan TESL ni.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS