DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, December 09, 2011

Hari ini dalam SEJARAH - Kota Bharu tapak perMULAan Perang PASIFIK / Perang Dunia ke-2 yang perlu diIKTIRAF..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sedikit fakta SEJARAH.. Mungkin RAMAI yang tahu bahawa perang PASIFIK (Pacific War) adalah antara pentas peperangan terHEBAT semasa Perang DUNIA ke-2 selain 'Kempen Eropah' oleh Jerman dan penaklukkan Utara Afrika oleh Itali.. Malah, Malaysia patut berBANGGA kerana Kota Bharu adalah tapak bermulanya perang PASIFIK.. Kita terbaca sebuah BLOG yang mana pemiliknya menDAKWA serangan Jepun ke atas Kota Bharu jugak boleh diIKTIRAF sebagai perMULAan sebenar Perang 'DUNIA' ke-2.. ->KLIK<-

LOGIK yang dipakai oleh juruBLOG ini ialah,

"It became a world war – the Second World War – when Japan attacked Kota Bharu (Malaya, Eastern Hemisphere, British territory) and Pearl Harbor (Western Hemisphere, US territory). The attacks brought Britain and the USA into the war in Asia. It meant the Axis were battling the Allies in both hemispheres – making it a worldwide war."

Kita berSETUJU dengan HUJAHnya kerana perang PASIFIK adalah perMULAan perang skala BESAR yang meLIBATkan antara NEGARA Timur dan Barat berbanding di Eropah yang meLIBATkan sesama NEGARA Eropah dan Afrika Utara yang cuma beREBUTkan tanah JAJAHan.. Ianya boleh diSAMAkan dengan penaklukkan tentera Mongol diKETUAi oleh Genghis Khan merentasi benua Asia dari China hingga ke perBATASan Romania di Eropah.. Seharusnya pada hari ini kerajaan kita patut mengIKTIRAF fakta sebegini sebagai fakta SEJARAH yang tidak boleh diNAFIkan keBENARannya dari segi fakta..

Walaupun media BARAT mengAGONGkan Hawaii sebagai tapak perMULAan peperangan hingga menerbitkan FILEM Pearl Harbour, dari segi fakta jelas sekali nama Kota Bharu yang patut diangkat sebagai dalam KONTEKS yang diMAKSUDkan.. Tidak kurang jugak ramai di kalangan generasi MUDA di NEGARA kita yang PERCAYA propaganda menerusi FILEM tersebut tanpa menyedari faktor Geografi yang menyokong Kota Bharu sebagai tapak perMULA peperangan Pasifik dan Perang DUNIA ke-2 seperti berikut..

"The dates of the attacks mislead one to the conclusion that Pearl Harbor – which was attacked on 7 December 1941 – was attacked first, and Kota Bharu – which was attacked on 8 December 1941 – was attacked one day later. The difference in dates is a result of the International Date Line being located between Pearl Harbor and Kota Bharu. Kota Bharu being in the Eastern Hemisphere at longitude 102°E is 8 hours ahead of GMT, and Pearl Harbor being in the Western Hemisphere at 158°W is 10 hours behind GMT. Separated by 260° of longitude, the two are in time zones 18 hours apart. At the time of the attacks, which were planned to be simultaneous, it was already 8 December 1941 at Kota Bharu – but still 7 December 1941 at Pearl Harbor."

Ya.. Inilah dia faktor Geografi iaitu Garisan Tarikh Antarabangsa.. Sesiapa yang 'TRAVEL' dari Barat Lautan Pasifik ke Timur Lautan Pasifik dengan menaiki kapal atau kapal terbang pasti 'FAMILIAR' dengan faktor yang menjadi penyebab mereka terpaksa memperBETULkan jam mereka.. Malah, sesiapa yang pernah memBACA karya Jules Verne berTAJUK ' Around the World in 80 days' jugak akan menyedari faktor sedemikian memainkan peranan dalam menentukan jalan CERITA novel tersebut..

Oleh itu, sepatutnya kerajaan cuba mengIKTIRAF Kota Bharu seperti mana Georgetown dan Melaka yang mendapat pengIKTIRAFan UNESCO.. Ini jugak sepatutnya menjadi sebahagian usaha UMNO/BN jika benar-benar mahu menDAPATkan Kelantan.. Kalau setakat JANJI bekalan air BERSIH dan mengHAPUSkan cukai BAKUL, belum tentu RAKYAT Kelantan akan terpikat pasal mereka TAHU berapa KERAT sangat pemimpin UMNO Kelantan minum air di sana atau kena bayar cukai BAKUL untuk jual Nasi Kerabu.. Itulah yang menjadi MODAL PAS selama ini untuk memBURUKkan UMNO!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS