DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, December 27, 2011

Ketua IMAM Khalifah BESAR Silat Gayong VS SRIKANDI Pertubuhan Silat Gayong?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Rasanya pertubuhan SENI memperTAHANkan diri pun macam parti POLITIK jugak, ada aliran-aliran mereka sendiri.. Kalau kita tengok FILEM Hongkong macam IP Man lakonan Donnie Yen, kita akan DAPATi seni memperTAHANkan diri seperti Wing Chun pun ada berpecah kepada aliran-aliran baru mengikut perkembangan ZAMAN.. Begitu jugaklah dengan seni SILAT seperti Silat Gayong pada hari ini.. Apa pun, kita harap aliran-aliran seni SILAT kekal dengan KONSEP memperTAHANkan tanah air seperti hasrat pengASAS seni Silat Gayong, allahyarham Mahaguru Meor Abdul Rahman.. ->KLIK<-

Dalam KONTEKS ini, kita khuatir pertubuhan seni memperTAHANkan diri jugak akan menjadi KORUP seperti parti-parti POLITIK kita.. Ini kerana, semacam menJADI satu 'TREND' untuk pertubuhan seni memperTAHANkan diri memBERIkan pengIKTIRAFan kepada sesetengah pemimpin POLITIK yang RAMAI mempunyai latar-belakang yang KELAM.. Contohnya, Persatuan Silat Seni Pusaka Gayong Malaysia telah memBERIkan GELARan Ketua Imam Khalifah Besar kepada Penasihat PKR? ->KLIK<-

Sedangkan, Penasihat PKR ini pernah diSABITkan sebagai LELAKI Y yang AKTIF 'berSILAT' di atas KATIL dengan Amoi CINA melalui satu RAKAMan video SEKS?Mungkin sebagai TINDAKan balas, Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) menganugerahkan Ummi Hafilda Ali sandang SRIKANDI pertubuhan SILAT tersebut.. Menurut Ibu Gayong Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia,

"Kita tidak mahu orang seperti lalang dan kita nampak Ummi Hafilda ikhlas dalam perjuangannya. Sandang srikandi ini memang wajar dianugerahkan kepada Ummi Hafilda agar dia terus berjuang demi negara," ->KLIK<-

Sudah tentu MENARIK untuk kita meLIHAT bagaimana kedua-dua INDIVIDU ini iaitu Penasihat PKR dan Ummi Hafilda Ali 'berSILAT'? Seperti yang RAMAI sedia MAKLUM, kedua-dua mereka saling berKAIT dalam KES 'menJUBOR' Penasihat PKR yang pertama dahulu.. Malah, kedua-dua mereka pernah diperTEMUkan secara tidak langsung dalam dua majlis CERAMAH yang berHADAPAN antara satu sama lain semasa PRK Kerdau dulu..

Secara JUJURnya, keLANTANGan Ummi Hafilda Ali menDEDAHkan masalah MORAL Penasihat PKR tidak pernah diJAWAB olehnya.. Di sini sahaja RAKYAT seharusnya BIJAK menilai kenapa Penasihat PKR enggan mengambil TINDAKan perUNDANGan terhadap Ummi Hafilda Ali.. Takkanlah kerana KASIHAN pasal dia adik kepada orang yang paling diSAYANGinya iaitu Timbalan Presiden PKR? Atau TAKUT semakin banyak penDEDAHan yang selama ini diSEMBUYIkan daripada RAKYAT akan diKELUARkan oleh Ummi Hafilda Ali? Bagaimana pulak Nallakarupan? Kot ada mana-mana pertubuhan SILAMBAM atau KALARI Payat pun terINGIN nak bagi GELARAN kepada Nallakarupan? KAH!KAH!KAH!

Apa pun, seWAJARnya mana-mana pertubuhan seni SILAT terUTAMAnya yang berTERASkan bangsa Melayu dan agama ISLAM menilai dahulu kePERIBADIan pemimpin sebelum memBERIkan apa-apa GELARan.. Janganlah meROSAKkan nama-nama PAHLAWAN dan MAHAGURU terdahulu yang berjuang untuk agama, bangsa dan tanah air hanya kerana mahukan IHSAN orang-orang POLITIK! Sedangkan parti-parti POLITIK pun boleh terCEMAR disebabkan perkara ini, apatah lagi pertubuhan seni SILAT? Biarkan sahaja orang POLITIK 'berSILAT' sesama mereka di GELANGGANG mereka.. Apa yang penting, pertubuhan seni SILAT bukan 'TUNGGANGAN' mereka untuk menJAHANAMkan agama, bangsa dan tanah air ini.. Bukankah ini IKRAR yang 'BASIC' untuk belajar SILAT?

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

Saudara, saya percaya usah dicampur adukkan kepentingan politik dalam pertubuhan kebudayaan seperti Silat. Politik di Malaysia penuh dengan 'keraguan' yang mendalam. Semoga orang melayu dapat bersatu tak kira apa fahamnya dalam pertubuhan seperti ini!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS