DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, December 22, 2011

EKSKLUSIF - Mari mengANALISA tahap keMATANGan atau tahap keBODOHan 3 MAHASISWA SMM ini..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sinar HARIAN seperti biasa begitu berMURAH hati untuk memBERIkan PROMOSI kepada mereka yang menentang kerajaan seperti dalam KLIP video ini..Apa pun, itu HAK Sinar HARIAN yang mungkin menyokong keBEBASan berSUARA walaupun kepada pihak-pihak yang mahu meMUSNAHkan NEGARA.. Dengan kata lain, sudah tentu ketika ini Sinar HARIAN pun tidak mahu keTINGGALan untuk menSENSASIkan sesuatu ISU seperti ini.. Adakah Sinar HARIAN akan memBERI peluang yang SAMA kepada pihak yang MENENTANG mereka ini? Kita TUNGGU...

Bagaimanakah anda mengANALISA apa yang 3 orang PERASAN BIJAK ini perKATAkan? Apa kita TELITI satu-persatu BUTIRan perKATAan yang kelaur dari MULUT mereka untuk meNILAI samada mereka ini MATANG atau mereka ini tidak LEBIH seperti budak belum BALIGH yang meRENGEK mahu menunjuk-nunjuk KONONnya dia dah BESAR? Keseluruhan KLIP sekitar 10:23 minit panjangnya.. Oleh itu, mari kita meNILAI keMATANGan mereka berDASARkan KLIP sepanjang 10:23 minit ini.. SETUJU?

MINIT 01:20 - 01:53 - Mamat yang baju BIRU (ahli BEBAS) itu mengakui SUSPEK menurunkan BENDERA muka DS Najib dan meNAIKkannya semula.. SUSPEK diKATAkan berSEMBUNYI setelah KONONnya diUGUT menerusi SMS oleh pihak lain berHUBUNG kejadian tersebut.. -> AIK? Kata MAHASISWA yang BERANI? Kenapa pulak berSEMBUNYI? Menyorok kat rumah Che-Gu BARD ke atau SEMBUNYI kat BILIK Penasihat PKR di Segambut? Tak 'CHECK' ke PONGGONG dia kot ada lekat DNA lagi ke?

MINIT 02:03 - 02:06 - HE!HE!HE! Mamat baju BIRU mengatakan KONONnya berlaku perGELUTan dengan 'POLIS Bukit Aman' yang membuat PROVOKASI semasa SUSPEK ke sana untuk memBUAT laporan POLIS.. Ada 2 KATA kunci di sini iaitu 'perGELUTan' dan 'POLIS Bukit Aman'.. Adakah kejadian seperti dalam KLIP ini yang diMAKSUDkan oleh Mamat baju BIRU ini? Alahai.. KELENTONG sikit-sikit udah le.. HE!HE!HE!'PerGELUTan'? Tuh dia.. Kesian betul SUSPEK bermuka JAMBU itu ye? Agaknya baju dia habis KOYAK rabak, rambut K-POPnya habis berSERABAI akibat 'perGELUTan' ye? POLISkah yang nak TAMPAR SUSPEK bermuka JAMBU tuh? Kalau bukan, POLIS berhak ambil TINDAKan SUSULAN terhadap kedua-dua mereka yang memFITNAH ini.. Ooo.. Bila mereka kena PROVOKASI, tahu MARAH? Tapi bila mereka yang 'PROVOKE'?

MINIT 02:24 - 02:34 - Ketiga-tiga mereka mengakui bahawa mereka meLIHAT SUSPEK bermuka JAMBU yang menurunkan BENDERA muka DS Najib dan mengakui bahawa TINDAKannya adalah SPONTAN.. Oleh itu, jika nak diDAKWA di MAHKAMAH sekali pun, keSAKSIan mereka berTIGA dalam KLIP video ini boleh diGUNAkan.. Kalau di Singapura, orang meLUDAH pun kena TINDAKan undang-undang, bagaimana pulak dengan KES sebegini? Peguam UMNO Datuk Hafarizam boleh JAWAB tak? HE!HE!HE!

MINIT 02:42 - 03:02 - Mamat Presiden SMM mengakui bahawa TINDAKan mereka ini adalah satu bentuk 'keLAINan' dan mereka bersedia untuk mengadapi RISIKOnya.. Ooo... Kata BERANI berhadapan RISIKO? Habis? Kalau BERANI, kenapa pulak sampai nak meRENGEK nak buat LAPORan POLIS pulak? Tanda BERANI ke tuh? KAH!KAH!KAH!

MINIT 03:04 - 03:17 - Yang nih LAWAK sikit.. Presiden SMM mengatakan TINDAKan SUSPEK bermuka JAMBU KONONnya akan menimbulkan keSEDARan dan IMPAK kepada MAHASISWA lain.. Betul.. Hari ini kita meyaksikan MAHASISWA berHIMPUN di Putrajaya memBANTAH keBODOHan yang diDALANGi mereka berTIGA ini.. Malah, perBUATan SUSPEK bermuka JAMBU telah menimbulkan keMARAHan jutaan RAKYAT di NEGARA ini kerana keBIADABannya.. Sampaikan dia nak pergi ke mana pun dalam NEGARA ini dah tak SELAMAT.. Kenapa IMPAK tuh macam terbalik pulak ye?

BAHLOL macam Presiden SMM ini patut TAHU bahawa keMARAHan RAKYAT bukan kerana mereka mengHINA Presiden UMNO.. Itu orang UMNO la yang MARAH.. RAKYAT marah kerana perBUATan sedemikian adalah BIADAB dan bukan BUDAYA orang Melayu/ISLAM atau pun mana-mana KAUM di NEGARA ini.. Ibarat datang RUMAH orang kemudian 'BERAK' dalam rumah orang? BEROK pun tak macam tuh? keBIADABan itulah yang meNAIKkan DARAH jutaan RAKYAT yang masih WARAS! Itu pun tak FAHAM ke? Atau memang OTAK tuh lagi RENDAH dari BEROK kot? Atau dia BEROK?

MINIT 03:19 - 03:38 - Ini pun jelas menunjukkan betapa BODOH lagi BAHLOLnya Presiden SMM tuh.. Dia mengatakan KONONnya perBUATan SUSPEK bermuka JAMBU itu akan menyebabkan RAKYAT berTANYA kenapa dia sanggup mengGADAIkan masa DEPANnya sedemikian? HE!HE!HE! Soalnya ada ke RAKYAT berTANYA sedemikian? Ketika ini RAKYAT berSETUJU bahawa mengGADAIkan masa DEPAN dengan cara yang sedemikian adalah perBUATan BODOH! Apa yang SUSPEK bermuka JAMBU tu dapat HASIL perBUATan BODOHnya tuh? Masa DEPAN dah HANCUR? Sek-sok keje dia cuma mampu menonggengkan PONGGONGnya untuk 'SANTAPAN' Penasihat PKR aje la!

MINIT 03:54 - 04:00 - Kali ni kita tengok keBODOHan Sekretariat Media SMM pulak.. Dia mengatakan KONONnya para MAHASISWA dapat menilai kenapa SUSPEK bermuka JAMBU melakukan perBUATan sedemikian.. Jadik, hari nih apabila MAHASISWA berKUMPUL di Putrajaya menyatakan SOKONGan kepada DS Najib, terpaksa kamu TELAN balik kata-kata BODOH dalam KLIP video ini ye? Kan MAHASISWA dah bijak?MINIT 04:01 - 04:09 - KAH!KAH!KAH! Muka Sekretariat Media SMM KONFIDEN gila bila dia menyatakan tidak perlu FOKUS kepada perBUATan SUSPEK bermuka JAMBU tuh sebaliknya FOKUS kepada TUNTUTan MAHASISWA KONON-kononnya.. Jadik, ini SEKALIGUS memBUKTIkan bahawa Sekretariat Media SMM sendiri mengakui perBUATan SUSPEK bermuka JAMBU adalah BODOH? Bukan begitu ke? KAH!KAH!KAH! Memang SIAL la ko! Sanggup 'TIKAM' kawan sendiri depan MEDIA tuh? KAH!KAH!KAH!

MINIT 04:35 - 04:39 - Apa BENDA yang ko MERAPU nih? Ko kata nak bagi MESEJ kepada kerajaan tetapi ko kata pulak MAHASISWA yang kena menilai MESEJ itu secara MATANG? Apa bende ko nak CAKAP nih? Atau memang BODOH? KAH!KAH!KAH!

MINIT 04:41 - 04:49 - HE!HE!HE! Apsal la kita tengok muka Mamat baju BIRU nih macam muka BABI TONYOK MP PKR Kelana Jaya? PANTANG betul tengoj muka BABI macam nih.. HE!HE!HE! Baiklah, Mamat baju BIRU tuh dok mengata orang yang MARAH tuh KONONnya penakut.. AIK? Kalau BERANI kenapa pulak pergi buat REPOT POLIS kat Bukit Aman ye? Lepas tuh siap TUDUH kata POLIS 'PROVOKE' lagi tuh?

MINIT 05:00 - 05:03 - Tengok tuh? WARTAWAN Sinar HARIAN pun tak tau apa bende yang MAHASIWA SMM ini TUNTUT? Betapa tidak PENTINGnya TUNTUTan mereka tuh dalam keHIDUPan RAKYAT seharian? Kan dah MALU sendiri lalu terpaksa GELAK untuk 'COVER Line'?

MINIT 05:04 - 05:33 - 6 TUNTUTan yang jelas menunjukkan mereka berTIGA jenis MALAS nak masuk KULIAH dan mengHARAPkan para PENSYARAH yang berKONGSI FAHAMan POLITIK dengan mereka memBERIkan keLULUSan MUDAH dalam setiap SUBJEK pengajian? Kenapa tak mintak kat kerajaan agar MAHASISWA bebas berBOGEL dalam KAMPUS sebagai tanda BEBAS?

MINIT 05:47 - 05:49 - Lagi kenyataan BODOH Sekretariat Media SMM yang menDESAK kerajaan melihat TUNTUTan mereka KONONnya untuk meMATANGkan MAHASISWA? Eh? Ko nak MATANG, ko MATANG sendirilah? Nak jadik MATANG pun nak kena DESAK kerajaan? Payah-payah, korang bukak aje SELUAR depan Penasihat PKR biar dia 'TEST' sendiri samada korang dah MATANG ke atau belum! Ada BERANI? KAH!KAH!KAH!

MINIT 05:56 - 05:57 - Cheewahh.. MenDESAK agar TUNTUTan mereka diPENUHi KONON? Kalau TUNTUTan korang tak diPENUHi dan korang nak BUNUH diri sekalipun ada sesiapa KISAH? Ada? Ini aje dah memBUKTIkan diorang taklah MATANG mana..

MINIT 06:00 - 06:02 - Hek eleh.. KONONnya bila Timbalan Menteri IPT tuh RESPON kepada TUNTUTan mereka, dia lebih MATANG? Kalau MATANG, suruhlah dia berhenti, carik MAKAN sendiri tanpa HARAPkan JAWATAN Kabinet? KAH!KAH!KAH!

MINIT 06:14 - 06:16 - TENGOK? Mamat baju BIRU tu pun tak PASTI peMANSUHan AUKU boleh meMATANGkan MAHASISWA atau tidak? Woi! Ko dah berSUNAT ke belum? Nak kena AUKU diMANSUHkan baru ko nak jadi MATANG ke? KAH!KAH!KAH!

MINIT 06:21 - 06:30 - AUKU menyekat pemikiran keBEBASan INTELEK dan AKADEMIK MAHASISWA? Habis ko sekarang nih memang BODOH la ye? Ko tak reti mengGUNAkan OTAK la ye dengan adanya AUKU? KONONnya dengan pergi dengar Buku JING-GAY ko akan jadik lebih CERDIK la ye? Tanpa dengar Buku JING-GAY, ko tak boleh belajar la ye? Ko rasa Tuhan memang meLAHIRkan ko untuk jadik BODOH tanpa Buku JING-GAY ye? KAH!KAH!KAH!

MINIT 06:44 - 06:58 - Kenapa ko tak pergi 'APPLY' aje kat mana-mana UNIVERSITI di US? Pasal ko BODOH dan tak LAYAK untuk 'APPLY' ke? Jadik, ko meROYAN lah ye dengan keBEBASan yang ko IMPIkan tetapi tak dapat diCAPAI di NEGARA ini? Lagi pun kat IPT sini mana ada 'REPUBLICAN' dengan 'DEMOCRAT'.. Yang ada parti 'menJUBOR' dengan parti tak 'menJUBOR' aje! Itu yang KECEWA sangat kot? KAH!KAH!KAH!

MINIT 07:10 - 07:15 - Tu dia.. MAHASISWA nak mengHAKIMi apa itu POLITIK? Baiklah, POLITIK itu KOTOR! 'SIMPLE' aje.. Oleh itu, kenapa mereka ini tak boleh diKATAkan BODOH kerana meng'GILA'i sesuatu yang KOTOR seperti POLITIK?

MINIT 07:21 - 07:32 - Presiden SMM mengatakan mereka tidak diNAUNGi mana-mana parti POLITIK kalau setakat berGAMBAR aje.. Oleh itu, penyokong PKR kenalah berSETUJU bahawa Saiful Bukhari bukanlah KONSPIRASI UMNO hanya kerana setakat dia berGAMBAR aje? Bukan begitu? Err.. BERANI ke cakap begitu? KAH!KAH!KAH!

MINIT 07:35 - 07:42 - Presiden SMM tolong 'COVER Line'kan Timbalan Menteri IPT bagi menunjukkan mereka nih NEUTRAL lah KONON-kononnya.. Adakah itu boleh menJAWAB kenapa rakan mereka iaitu SUSPEK bermuka JAMBU pergi TURUNkan BENDERA gambar muka DS Najib di PWTC? Dia TERENCAT ke? KAH!KAH!KAH!

MINIT 07:49 - 08:00 - HE!HE!HE! Presiden SMM mengatakan adalah tidak BIJAK untuk PR menaungi pertubuhan mereka.. Orang lain bolehla ko 'KENCING' tetapi kami pata juruBLOG nih jangan dicuba.. Kalau begitu, kenapa 3 muka PUAKA ini boleh berada bersama-sama ko di PWTC dan berDEMO sekali pada hari Sabtu lepas? Adakah 3 muka PUAKA ini sememangnya tidak BIJAK (BODOH)? HE!HE!HE!MINIT 08:15 - 08:23 - Sekali lagi NAMA Timbalan Menteri IPT disebut oleh Presiden SMM.. KONONnya Timbalan Menteri IPT ini telah menampilkan IDEA yang PROGRESIF berhubung AUKU.. Itu pasal agaknya dia buat SELAMBA aje bila BENDERA muka 'BOSS' dia diTURUNkan kat PWTC kan? Memang PROGRESIF betul IDEA dia! HE!HE!HE!

MINIT 08:22 - 08:33 - Pengakuan Presiden SMM bahawa dia telah banyak kali berjumpa Timbalan Menteri IPT kerana menDAPATi dia satu 'LINE' dengan perjuangan mereka KONON-kononnya.. Sebagai BUKTI mereka satu 'LINE' maka diTURUNkanlah BENDERA muka 'BOSS' dia kat PWTC tuh? Satu 'LINE' tuh... KAH!KAH!KAH!

MINIT 08:42 - 09:07 - Mamat baju BIRU sudah BIKIN 'SPOIL' kepada kenyataan Presiden SMM sendiri.. Dalam pada Presiden SMM meNAFIkan kaitan SMM dengan PR, Mamat baju BIRU ini dengan 'BANGGA'nya menyebut bahawa SUSPEK bermuka JAMBU mengHADIRi Kongres AMK dan siap berUCAP lagi pada masa tuh? Agaknya sebab itulah ada penyertaan 3 muka PUAKA dari PKR masa DEMO hari tuh kan? HE!HE!HE!

MINIT 09:21 - 10:02 - Wartawan Sinar HARIAN wajar diPUJI kerana berTANYAkan soalan tentang STRUKTUR organisasi SMM dan siapakah penyumbang DANAnya.. Apa pun, mereka boleh berLAKON tetapi sebagai sebuah pertubuhan, tentunya ada REKOD dengan ROC kan? Kalau takde, SAHIHle pertubuhan HARAM! Hatta PKR sekali pun takdenya nak DEDAHkan dari mana SUMBER kewangan mereka! Lebai PAS tuh kurang-kurang ada le jugak duit HASIL 'PAU' RAKYAT dengan JAMINan terbang ke SYURGA!

Jadik, apa pandangan anda SEMUA? Adakah mereka ini MATANG? Atau mereka sebenarnya tak BALIGH pun lagi? Atau mereka ini cuma PERASAN bijak sedangkan daripada JAWAPAN mereka, jelas sekali banyak yang BODOH daripada yang PANDAI? Pada kitalah, mereka cuma nak 'COVER Line' kepada AGENDA busuk PR yang memperALATkan mereka.. KeHADIRan 3 muka PUAKA daripada PKR semasa mereka berDEMONSTRASI adalah BUKTI kukuh yang mereka sememangnya menjadi ALAT untuk memBOLEHkan seseorang yang 'menJUBOR' dan berZINA dapat KUASA! Jika anda RASA nak TIBAI orang, TIBAIlah kerana orang itu menunjukkan keBODOHannya seperti dalam KLIP wawancara itu, bukan sebab pengHINAan POLITIK yang dilakukan!

Selain itu, mereka jugak menDEDAHkan betapa INTIMnya mereka dengan Timbalan Menteri IPT sekaligus mengaitkan hubungannya dengan para PEMIMPIN PKR.. Sudah terLAMBAT untuk DS Najib meRASA menyesal kerana menyaksikan keMUSNAHan UMNO dek musuh dalam SELIMUT.. Itulah, Tun Dr. MAHATHIR dah banyak kali bagi perINGATan bahawa UMNO hanya boleh diLEMAHkan dari dalam.. Yang dok meLEMAHkan UMNO tu jugaklah yang diSIMPAN dek DS Najib kerana berOTAK LIBERAL! Hari nih RAKYAT menyaksikan jasa-jasa UMNO membentuk kerajaan hingga memBINA banyak PRASARANA dan bagi BANTUan agar generasi ini dapat menuntut ILMU telah diperLEKEHkan.. Senang kata, MENANGIS air mata DARAH pun tak GUNA!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS