DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, January 13, 2011

SIMULASI debat:- 'BOSS' Pemuda UMNO akan cari keSALAHan 4 PM dahulu, Penasihat PKR pulak tambah dgn. cari keSALAHan DS Najib


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita memang tahu DEBAT sentiasa akan menJADI senjata samada oleh Penasihat PKR mahu pun Ketua Pemuda UMNO peSALAH POLITIK WANG demi menutup keLEMAHan dan PEKONG mereka yang didedahkan melalui isu-isu tertentu.. Adalah LUMRAH untuk seorang ahli POLITIK tahap MURAHAN seperti mereka mengGUNAkan kePETAHan dan kelancaran semburan AIR LIUR demi mengaburi mata pendengar terhadap keLEMAHan atau penyelewengan mereka.. Sedangkan, sebagai ahli POLITIK yang KONONnya setia kepada NEGARA dan mengaku berKHIDMAT untuk rakyat, ada AGENDA yang lebih besar untuk dilakukan selain daripada berTANDING siapa lebih HEBAT melalui DEBAT..

DS Najib berTINDAK bijak dengan MENOLAK debat dengan Penasihat PKR..

http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_1b63fcca-cabec5bb-154de0b0-d08a5a1a

Ini kerana RAKYAT sudah maklum bahawa TAKTIK seperti ini adalah taktik terdesak untuk MENUTUP keLEMAHan PKR dan Pakatan Rakyat (PR) yang dipimpinnya dalam ISU-ISU seperti kes 'menJUBOR'nya, kes perlantikkan SUK di Selangor, kes DAP berLAGAK samseng di Pulau Pinang, kes bekalan AIR di Selangor, penipuan APCO, penDEDAHan WIKILEAKS dan kes-kes melibatkan Perlembagaan Negara seperti Islam, Raja-Raja Melayu dan hak-hak Melayu/Bumiputera.. Untuk mengelakkan keLEMAHan PR dalam mengendalikan ISU ini terus menjadi bualan RAKYAT, Penasihat PKR sengaja mencabar PM berDEBAT untuk mengalihkan tumpuan RAKYAT..

Malangnya, ada jugak KATEGORI bahlol seperti Ketua Pemuda UMNO PeSALAH POLITIK WANG ini yang teringin berDEBAT tapi tujuannya hanya nak menCARI popularitinya yang semakin PUDAR.. Dia nih diperakui oleh WIKILIEAKS sebagai manusia paling diBENCI dalam Malaysia.. Mungkin sepadan kerana LAWANnya iaitu Penasihat PKR dinyatakan dalam WIKILEAKS sengaja masuk ke dalam PERANGKAP 'menJUBOR'.. Namun, terus-terang katalah UMNO dan BN akan kelihatan BODOH jika turut diHERET sama dalam agenda perDEBATan dua orang peROSAK negara ini.. Maka seharusnya UMNO/BN mengelakkan DIRI atau menjadi PENAJA kepada BAHLOL yang diMAKSUDkan untuk DEBAT tersebut.. Sedangkan DS Najib sendiri kata tak ada FAEDAH, apahal pulak UMNO/BN nak jadik TUKANG SORAK untuk Ketua Pemudanya yang diBENCI ramai itu?

Kita PERCAYA mereka akan menSENSASIkan DEBAT ini menerusi media yang mana boleh diBAYAR oleh mereka.. Ada baiknya RAKYAT menilai sendiri atau membuat SIMULASI sendiri apa yang akan diperkatakan oleh mereka jika DEBAT ini terjadi:-

1) Penasihat PKR seperti keLAZIMannya sudah pasti akan mengemukakan segala keLEMAHan kerajaan sebelum INI seperti isu-isu KRONISME, penyelewengan dan RASUAH seolah-olah dia sendiri langsung tak terlibat dalam perbuatan sedemikian semasa jadi TPM dulu.. Dia akan bermati-matian menDAKWA dirinya 'BERSIH' daripada penyalahgunaan KUASA dan putar belitkan kenyataan dan FAKTA ekonomi.. Sudah tentunya dia akan menyalahkan PM kerana meneruskan DASAR-DASAR kerajaan sebelum INI seperti DEB..

2) Ketua Pemuda UMNO pulak akan berLAKON 'baeekk' punya KONON-kononnya membela dasar-dasar DS Najib di samping berSETUJU dengan Penasihat PKR dalam bab menyalahkan dasar-dasar 4 PM terdahulu seperti DEB.. Dia mungkin akan menyalahkan 4 PM terdahulu kerana KONONnya dasar-dasar merekalah yang menyebabkan PM sekarang dalam keSUSAHan.. Konon-kononnya Pak Mertua dia dulu cuba buat pembaharuan la dan mengajak Penasihat PKR berSETUJU dengan pembaharuan tersebut..

Itulah SIMULASI DEBAT yang kita bayangkan.. Mereka tak akan berCAKAP tentang FAEDAH atau keBAIKkan yang telah pun rakyat negara ini NIKMATi kerana dasar-dasar dahulu.. Mereka tetap akan cari keSALAHan PM-PM terdahulu terutamanya PM ke-4 kerana beliau adalah 'MUSUH BERSAMA' kedua-dua perROSAK negara INI.. Debat ini akan menjadi MEDAN terBAIK untuk mereka mengHENTAM 'MUSUH BERSAMA' dan meROSAKkan kredibiliti kerajaan DS Najib di mata RAKYAT.. Oleh itu, memang BODOH jika UMNO/BN menyahut atau terikut-ikut dengan TINDAKkan 'tikam dari BELAKANG' Ketua Pemudanya dalam isu DEBAT ini.. Jangan LUPA mereka ini telah lama bekerjasama menerusi 'Perjanjian Passport' selepas Penasihat PKR ini diLEPASkan dari JEL Sungai Buloh dulu!

Secara RASIONALnya, kita ingin TANYA kepada anda SEMUA, layakkah dua orang peROSAK NEGARA ini nak memperDEBATkan tentang DASAR EKONOMI negara INI? Tidakkah anda SEDAR mereka INI mempunyai 'TRACK RECORD' dalam bab mengHANCURkan ekonomi NEGARA dan meMUSNAHkan pencapaian negara sejak MERDEKA lagi?

-> Penasihat PKR semasa menjadi TPM dan berada dalam kerajaan NYARIS mengGADAIkan ekonomi NEGARA ini kepada IMF pada tahun 1998.. Segala ASET milik negara akan LESAP kerana jadik bahan GADAIan kepada IMF.. Lupakah kita dengan SD Datuk Murad bekas Gabenor BNM yang menDEDAHkan pemindahan dana untuknya di luar negara? Adakah ini yang hendak dikatakan dia LAYAK untuk bercakap tentang EKONOMI negara ini?

-> Ketua Pemuda UMNO peSALAH POLITIK WANG pulak apa yang dia TAHU pasal ekonomi NEGARA ini? Dia tidak pun LAHIR di sini, tidak berSEKOLAH di sini dan langsung tidak tahu adab pun? Cuma nak KAHWIN aje pandai cari anak PM negara ini.. Semasa Pak Mertuanya jadik PM dulu, apakah pencapaian EKONOMI yang boleh diBANGGAkan? Malah, dia sendiri pun terKENAL dengan penglibatan dalam beberapa urusniaga GLC yang akhirnya didapati meRUGIkan negara.. Yang dia pandai bab EKONOMI ialah cari KAWAN untuk berikan berJUTA-JUTA RM beli SAHAM ECM Libra sedangkan dia sendiri takde duit pasal tengah menganggur!

Sebab itu kita TEGASkan agar jangan sesekali UMNO/BN terlibat memPROMOSIkan DEBAT ini seperti mana BALACI terkemuka Ketua Pemuda UMNO ini iaitu anak MAMAK MERICAN tengah buat! Lebih BAIK anak MAMAK MERICAN tuh membela sanak-saudaranya kat Pulau Pinang yang diHINA oleh DAP dengan kata-kata "Pi balik INDIA!" HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS