DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, January 09, 2011

WARKAH 'Pi BALIK India' untuk MAMU, NANA dan MAMI kat Tanjong


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apa HABAQ para MAMU, NANA dan MAMI kat Tanjong sana? Sihat ka? POLITIK kat sana apa CERITA? Tak PANAIH ka? Chek dengaq PANAIH sangat-sangat.. HANGAT menDIDIH sampai ka hujung Tanjong! Selama yang chek TAU, Tanjong tak peghenah pun HANGAT macam tu.. Tu pasai ramai orang pi Tanjong, pasai POLITIK kat Tanjong dulu-dulu SEJUK.. La ni pasai bekaih BANDUAN mai dari Melaka dok jadik 'TOWKAY' tang sana, HABIH semua tunggang-langgang.. Dulu MAMU, NANA dengan MAMI dok hidup aman damai tak kira KAUM, tak kira AGAMA dan tak kira BAHASA.. La ni, depa dok pakai prinsip 'DIVIDE & RULE', sebijik macam Yahudi ZIONIS kat Palestin sana nuh untuk PIJAK kepala para MAMU, NANA dan MAMI kat Tanjong..

Cheq dengaq ANAK KOMUNIS kat sana dah pandai HALAU sedara mara kita kat Tanjung Tokong, Balik Pulau dan banyak lagi kampung-kampung asai orang Melayu.. Kat Tanjung Bunga dengan Batu Feringgi, cheq dengaq NANA dengan MAMI nak meniaga pun kena HALAU.. Konon-KONONnya pasai depa meniaga tak dak PERMIT tak pun ganggu lalu-LINTAS.. Lepaih tu masa bulan puasa dulu cheq dengaq nak MENIAGA kat KOMTAR pun depa SEKAT.. Tapi cheq DENGAQ jugak tang kaum ANAK KOMUNIS ni meniaga, sampai kerusi meja DEPA tutup JALAN pun depa buat tak NAMPAK aja? AWAT dok jadik lagu tu? Depa ingat Penang ni macam Kowloon ka? Nak MENIAGA pun kena pilih BULU ka?

La ni HEBOH cheq dengaq pasai sorang ANAK KOMUNIS yang dok jadi BARUA bekaih banduan dari Melaka tuh NAIK 'SYEH', main RAMPAIH barang MAMAK dok meniaga dalam KEDAI.. Lepaih tuh, dengaq ceghita kata ANAK KOMUNIS tuh siap suruh MAMAK tu pi BALIK India lagi!!

http://www.pisau.net/2011/01/ekslusif-video-ng-wei-aikadun-komtar.html

Selama yang cheq tau, tak peghenah lagi ada ANAK KOMUNIS berani kata macam tu kat MAMAK Penang? Mungkin ANAK KOMUNIS nih hat jenih TOTOK makan BABI tapi tak peghenah PEKENA nasi KANDAQ kot?

Yang cheq PELIK tu, pasai apa KEJADIAN macam nih boleh jadik kat Tanjong? Sedangkan ANAK KOMUNIS dan kawan-kawan DEPA tuh selalu HABAQ depa menentang perKAUMan depan orang Melayu? Jadik, bila depa dah PEGANG Tanjong dan dah jadik 'TOWKAY' kat sana, patutnya depa TUNJUKlah yang depa tuh bukan perKAUMan? Tapi kita dengaq tunggang terbalik JADIKnya bab kata arwah anak SENI asai dari Tanjong, TS P.Ramlee - "Dah macam Keluarga 69".. La ni kita RASA para MAMU, NANA dan MAMI kat Tanjong patut AJAQ sikit ANAK KOMUNIS tang sejarah Tanjong.. Bukanka MASJID tertua kat Tanjong, Masjid Kapitan Keling tuh asainya tok nenek para MAMU, NANA dan MAMI kat Tanjong yang BINA lama sebelum ANAK KOMUNIS tuh pijak kaki kat Tanjong?

Satu lagi hat cheq PELIK, cheq TAK nampak pun KEL**G Hindraf MENGAMOK pasai ANAK KOMUNIS keluaq ayat pi BALIK India tuh.. NANA, MAMU dan MAMI tak PELIK ka pasai APA KEL**G Hindraf tak buat HINGAQ macam selalu? Takkan depa HINGAQ macam dalam KES Kampung Buah Pala aja? Cheq rasala, NANA, MAMU dan MAMI dah kena MAIN dengan depa tuh.. Awai-awai lagi cheq dah HABAQ, KEL**G Hindraf ni jangan kita dok percaya! Depa nih awai-awai lagi dah buat 'DEAL' dengan ANAK KOMUNIS tuh semua.. Konon-kononnya KASTA depa boleh naik la KOT dari tahap PARIA bila depa buat 'DEAL' macam tuh.. Kalau PARIA tu memang PARIA selamanya..

Depa tak nak HINGAQ pasai walau pun depa dengan NANA, MAMU dan MAMI sama-sama mai dari India, depa agama LAIN, hangpa semua agama LAIN.. Depa tubuhkan Hindraf pasai depa nak tiru parti BJP kat India atau Tamil Tiger kat Sri Lanka sana nuh.. Depa bukan KIRA dah SEJARAH negara nih yang depa tu semua British bawak mai MASUK suroh pi tanam GETAH.. Yang dok jadi KEPALA dalam Hindraf nih cuma 2, 3 EKOQ 'LOYAQ BUROK' yang dok pi KENCINGkan KASTA PARIA kat estet-estet nu ha.. Salah pemimpin KAUM depa jugak pasai tak bagi pendidikan kat KASTA macam nih dalam estet-estet.. La, bila ANAK KOMUNIS dah jadi 'TOWKAY', hat jadi 'LOYAQ BUROK' tu pakat keluaq HABIH jadik BALACI pada ANAK KOMUNIS tuh semua.. Hat KASTA PARIA kat estet-estet tuh dok macam tu jugak! Habih ceghedik pun depa tau pakat PIJAK buku 'INTERLOK' aja!

Apa pun orang Tanjong macam NANA, MAMU dan MAMI memang NAYA pasai tak dak sapa yang betoi-betoi BELA hangpa semua.. La ni, anak Penang hat jadik 'BOSS' PKR tu kuat menJUBOQ, hat soghang lagi dalam UMNO pulak masa dia dok jadik PM, kuat TIDOQ! Cheq rasa NANA, MAMU dan MAMI sekali-sekala patut NAIK 'SYEH', ajaq sikit sama ANAK KOMUNIS dengan KEL**G Hindraf yang dok berLAKON depan hangpa tuh.. Hangpa dengan Melayu kat Tanjong sebenaqnya RAMAI apa? Pakat LUKU sorang sedaih pun OK! Cheq berSYUKOQ sangat la Tanjong satu pulau tuh cuma diPAJAK daripada Sultan Kedah dengan SYARAT selagi ada matahari dan bulan.. Kot tak, dah LAMA dah NANA, MAMU dan MAMI pi balik India dan Tanjong nih jadik macam Palestin! KAH!KAH!KAH!

--> Yang tak faham tuh mintak maaf no...............

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS