DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, January 29, 2014

PRK DUN Kajang BUKTI Selangor nih PENUH dengan SPESIS 'Pak PANDIR' dan 'LEBAI Malang'!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada PIHAK mengatakan UMNO/BN patut berTANDING pada PRK DUN Kajang.. Ada jugak yang mengatakan TIDAK patut.. ALASAN mereka yang mengatakan TIDAK patut ialah KONONnya TIDAK mahu memBAZIRkan WANG RAKYAT dan UMNO/BN patut TIDAK terjebak dengan masalah puak-puak DUNGU dalam PR.. Baiklah, kita TEGASkan di sini bahawa apa pun PILIHan yang diambil, UMNO/BN tetap dipihak yang RUGI.. Satu-satunya PILIHan yang TIDAK menDATANGkan keRUGIan kepada UMNO/BN hanyalah jika PARTI ini MENANG DUN Kajang.. Jadik, kalau KALAH atau pun TIDAK berTANDING, UMNO/BN tetap menempah keRUGIan..Cara terBAIK tentunya berTANDING dan meMENANGi PRK tersebut..


PRK DUN Kajang TIDAK SAMA dengan PRK DUN Penanti dahulu.. SATUnya kerana di DUN Penanti, BN sepatutnya diWAKILi UMNO yang TIDAK berTANDING.. Akhirnya, terBUKTI keputusan tersebut menJATUHkan MORAL ahli-ahli UMNO sendiri hinggakan UMNO Pulau Pinang diLIHAT seUMPAMA 'PONEN' di mata RAKYAT di sana.. Kali ini di DUN Kajang, sepatutnya MCA yang berTANDING.. Jadik, biarkanlah MCA memBUKTIkan keMAMPUan mereka untuk menentang PKR.. MCA ada SEJUTA orang lebih AHLI.. Biar mereka BUKTIkan kemampuan mereka meMOBILISASIkan keAHLIan sebegitu RAMAI untuk PRK kali ini.. Lagi pun, sejak PRU ke-12 dan ke-13, MCA belum diUJI dalam PRK?

Ya.. Kita tak NAFIkan MCA seUMPAMA menDAKI GUNUNG dengan KAKI dan TANGAN terIKAT untuk mengHADAPi PRK kali ini.. Namun demikian, MCA jugak patut SEDAR bahawa mereka bakal menjadi BEBAN jika berGANTUNG kepada keKUATan UMNO sahaja dalam BN.. Kalau meLIHAT kepada 'MOOD' KAUM 'AH-Beng' dan SENARIO POLITIK Selangor, memang MUSTAHIL untuk kita KATA MCA MENANG.. Walaupun begitu, seperti yang kita SEBUT di awal tadi, baik berTANDING atau TIDAK, MCA dan BN tetap keRUGIan.. Namun demikian, kita jugak TIDAK menolak mungkin akan ada keAJAIBan berlaku.. Nak 'HINT' ke? Baiklah, MCA perlu kembalikan FORMULA PRU pertama TAHUN 1955 dulu..


Apakah FORMULA itu? Itu kena tengok balik la FILEM DATIN Shuhaimi BABA, "1957 HATI Malaya".. KeBANYAKkan PEMIMPIN BN pada HARI ini TIDAK belajar pun dari SEJARAH kenapa BN atau PERIKATAN diWUJUDkan.. Tuh sebablah RAMAI sangat PEMIMPIN BN yang SYOK sendiri macam 'BOSS' Pemuda UMNO! Apa pun, jika NIATnya BAIK dan keIKHLASan dalam KERJASAMA itu WUJUD, PARTI yang paling LEMAH macam PPP dan IPF pun boleh MENANG pilihanraya.. SOALnya, kena tanya dulu diri masing-masing, nak MENANG ke nak KALAH? Kalau KALAH pun, nak KALAH berMARUAH ke atau diHINA macam ANJING? Jadik, RUJUKlah kembali 'HINT' yang nyatakan tadi dan mulalah berKERJA..


Kalau pengUNDI KAUM 'AH-Beng' berMATI-MATIan menentang UMNO/BN, hanya MCA sahaja yang mampu mengUBAHkan PERSEPSI ini bukannya 'AH-Jib-GOR'! Tak tahulah kalau 'AH-Jib-GOR' terlalu BENAK akibat terlebih makan 'NASI KANGKONG' (Bukan NASI KANGKANG ye..) yang diHIDANGkan oleh PEMANDU dan puak-puak berOTAK LIBERAL yang diSAYANGinya.. Jadik, 'AH-Jib-GOR' pun janganlah terlalu LEBIHkan SUDU dari KUAH jika mahu BN MENANG pada PRK DUN Kajang tuh.. Setakat ini pun dah terlalu BANYAK dah SINDIRan dalam MEDIA SOSIAL terhadap 'AH-Jib-GOR' yang mungkin akan menJANJIkan 'LANGIT dan BUMI' kepada KAUM 'AH-Beng' di DUN Kajang.. Jadik, FAHAM-FAHAM aje la!

Secara keSELURUHannya, bukan UMNO/BN dan bukan jugak PR yang menjadi MANGSA terhadap keDAJALan Penasihat PKR seKELUARGA di Selangor.. Yang menjadi MANGSA ialah RAKYAT Selangor sendiri.. Kita pernah SEBUT dahulu bahawa RAKYAT Selangor UMPAMA "LARI dari penZINA, diCEKUP pulak dek 'PenJUBOR'.." Kalau MB Selangor dari UMNO/BN pun silih berGANTI macam kena SUMPAHan, apalah sangat MB Selangor dari PR yang kita memang TAHU sangat SUKAR mengawal NAFSU SERAKAH? Kot mana pun RAKYAT Selangor tak pernah dapat MB yang berWIBAWA.. SeTERUK-TERUK RAKYAT Kelantan pun TIDAKlah pulak NEGERI mereka diROMPAK bersilih GANTI macam di NEGERI Selangor?     


Walaupun sering menDABIK DADA KONONnya NEGERI mereka paling MAJU, HAKIKATnya RAKYAT Selangor sebenarnya macam KISAH 'LEBAI Malang' terKEJAR-KEJAR ke sana sini akhirnya apa pun tak dapat.. Itu pun masih RAMAI yang tak SEDAR diri lagi baik yang MUDA hingga yang TUA.. Yang MUDAnya KHAYAL dengan pemikiran LIBERAL, yang TUA pulak dok TAMAK HALOBA.. Akhirnya KEKAL dalam keRUGIan sampai berGENERASI.. Shah Alam yang dulunya menjadi KEBANGGAAN sebagai BANDARAYA Melayu/ISLAM akhirnya dah jadik LUBUK rumah URUT dan pusat MAKSIAT? Yang makin berKUASA dan menCEKIK DARAH tentunya bukan UMAT Melayu/ISLAM? Jadik, SALAH siapa?

Kita tak NAFIkan PEMIMPIN UMNO/BN Selangor pun bukanlah BERSIH mana pun.. Tuh pasallah 100 TAHUN lagi pun MUSTAHIL UMNO/BN kembali berKUASA di Selangor jika PEMIMPIN berSIFAT sedemikian bersilih GANTI.. Namun demikian, memang BODOH jika RAKYAT Selangor menyangka menyerahkan kePIMPINan NEGERI yang diKUASAi oleh PARTI ANAK berANAK yang diKUASAi pulak oleh KAUM 'AH-Beng' SPESIS 'EVANGELIST' ialah sesuatu yang baik! Jadik, mungkin RAKYAT Selangor perlu berMUHASABAH kenapa agaknya NEGERI mereka yang dulunya MAJU dan terKENAL ini acam kena SUMPAHan aje.. Kot la kat Selangor ni terlalu RAMAI SPESIS yang jenis KUFUR NIKMAT? HE!HE!HE!  

Wallahualam.. 

2 comments:

ajai62 said...

Assalam Bro

Setuju sangat... bertanding ajelah...jangan bagi itu Anwar menang percuma... Nanti lagi besar kepala kemahuannya... Untung sabut timbul...untung batu tenggelam... kita tenguk spesis Pak Pandir dan Lebai malang sokong siapa?

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

POLITIK itu sendiri adalah pePERANGan PERSEPSI.. Jadik, kalau UMNO/BN GAGAL memBERIkan PERSEPSI yang BAIK, jangan SALAHkan orang lain bila KALAH PRU-14..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS