DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, January 15, 2014

PUSAT Giat MARA di Selangor bukanlah UNIVERSITI OX-BRIDGE tempat MENTERI KBS belajar..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tatkala HEBOH ISU tentang memPERLEKEHkan PM DS Najib KATA pasal KANGKONG turun HARGA, ada PEMIMPIN DAP La'anatullah telah MAJU seTAPAK lagi dalam USAHA untuk menjadikan Selangor sebagai NEGERI 'DARUL AH-Beng'.. TEPATlah seperti perUMPAMAan dalam SENIKATA lagu Lenggang KANGKONG, 

Lenggang lenggang kangkung (2x)
Kangkung tepi telaga
Balik dari menyabung (2x)
Makanlah nasi sahaja

Apakah keMAJUan yang kita MAKSUDkan? Apa lagi keMAJUan yang mahu diCAPAI oleh DAP La'anatullah selain untuk menyingkirkan penguasaan UMAT Melayu/ISLAM di NEGARAnya sendiri? Sesudah menDAPATkan NEGERI Melayu yang paling MAJU iaitu Selangor, sudah tentu mereka MAHU menjadikan Melayu sebagai 'PARIAH' yang sanggup beKERJA untuk mereka secara MURAH!


Untuk itu, mereka akan mengHALANG mana-mana UMAT Melayu/ISLAM untuk BELAJAR atau menguasai ILMU.. Kali ini, PEMIMPIN DAP La'anatullah telah menjadikan PUSAT Giat MARA sebagai SASARan mereka.. Kenapa PUSAT Giat MARA? Kenapa TIDAK PREMIS RUMAh URUT atau PUSAT HIBURAN di Selangor? MUDAH aje.. Kerana MARA itu ialah AGENSI untuk Melayu/BUMIPUTRA.. Bukan untuk mereka pun.. Jadik, tak HAIRANlah kalau DAP La'anatullah menyasarkan AGENSI-AGENSI kerajaan yang berkePENTINGan Melayu/ISLAM ini untuk menyingkirkan UMAT Melayu/ISLAM secara HALUS di Selangor DARUL 'AH-Beng '!


Menurut KATA TS Annuar MUSA, PENGERUSI MARA

"Mereka (kerajaan negeri) tidak sabar-sabar minta kita keluar sedangkan notis sehingga 10 Disember 2014. MARA akan cari tempat lain yang sesuai," ->KLIK<-

Apakah pulak sebenarnya PUSAT Giat MARA itu? Kenapa PREMIS ini diWUJUDkan? Apakah FAEDAHnya kepada RAKYAT seperti kita ini? Nak TAHU?

"Penubuhan GIATMARA bertujuan menyediakan latihan kemahiran teknikal dan vokasional kepada belia-belia di luar bandar dan di dalam bandar bagi membolehkan para belia mendapat kemahiran sebagai persediaan menjadi tenaga kerja mahir dan usahawan teknikal bagi memenuhi keperluan industri dan keperluan kegiatan ekonomi serta keusahawanan di daerah setempat dan dalam negara. Bajet menguruskan operasi GIATMARA dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia melalui peruntukan yang disalurkan menerusi MARA." ->KLIK<-

Ooo.. Itu sebenarnya TUJUAN diWUJUDkan PUSAT Giat MARA.. Ingatkan SAMA macam RUMAH URUT atau PREMIS HIBURan berTERASkan ARAK dan JUDI.. Namun, seperti yang kita SEBUTkan di awal tadi, kerana ianya di bawah MARA sebuah BADAN untuk Melayu/BUMIPUTRA, maka ianya menjadi 'PRIORITY' bagi para PEMIMPIN DAP La'anatullah dalam Selangor DARUL 'AH-Beng' untuk diLENYAPkan berBANDING RUMAH URUT dan lain-lain.. Sebaliknya, Kerajaan DS Najib pulak masih lagi berMURAH HATI terhadap INSTITUSI PenDIDIkan CINA terMASUK menyediakan PERUNTUKAN walaupun mereka mengHINA DS Najib?


IRONInya lagi, PUSAT Giat MARA ini untuk keMUDAHan para BELIA menJALANi LATIHan VOKASIONAL dan TEKNIKAL.. Apabila diSEBUT pulak BELIA, kita sedia MAKLUM ada KeMENTERIan BELIA dan SUKAN (KBS) di bawah MENTERI yang KONON-KONONnya TIDAK 'SYOK sendiri' tuh.. Setakat ini HARAM takde apa pun RESPON dari YAB MENTERI yang TIDAK 'SYOK sendiri' itu? DIAM aje ye?


Atau tengah TUNGGU S/U AKHBAR dia untuk 'COVERLINE' terhadap TINDAKan para PEMIMPIN DAP La'anatullah yang seKAUM dengannya? Atau mungkin pada pandangan YAB MENTERI yang TIDAK 'SYOK sendiri' itu, apalah 'KELAS'nya PUSAT Giat MARA tuh.. Bukannya 'STANDARD' LULUSan SAINS POLITIK dari OX-BRIDGE macam dia? Jadik tak perlulah diBERIkan pemBELAan olehnya pun..

Jadik seperti SENIKATA lagu Lenggang KANGKONG itulah.. UMAT Melayu/ISLAM ini patut pergi 'MENYABONG' di gelanggang POLITIK dan hanya LAYAK makan NASI atas EHSAN DAP La'anatullah aje.. Tak LAYAK untuk mereka BELAJAR perkara yang berKAITan VOKASIONAL yang selalunya diMONOPOLI oleh KAUM 'AH-Beng' ini.. Jangan HARAPlah di NEGERI Selangor DARUL 'AH-Beng' ini untuk UMAT Melayu/ISLAM menDAPAT HAK-HAK di BUMI mereka sendiri.. HARI ini mereka 'GELI' nak MAKAN KANGKONG tapi BESOKnya bila DAP La'anatullah berKUASA dan Selangor SAH sebagai DARUL 'AH-Beng', RUMPUT pun akan diTELAN!

Wallahualam..  

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS