DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, January 10, 2014

Semakin 'TENSION' DS Najib, semakin RAMAI pulak SPESIS yang DUNGU mencari PUBLISITI..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita memang FAHAM akan PERASAAN DS Najib yang 'diKAMBING-HITAMkan' setiap kali berlakunya keNAIKkan HARGA barang.. Ya.. Sebagai PM, sudah tentu dia 'TENSION' asyik-asyik diperSALAHkan dan sesetengah DUNGU macam Lebai-Lebai PAS pulak mengaitkan keluarganya pulak dengan keNAIKkan HARGA barang.. Kita memang amat-amat FAHAM tentang tahap ke'TENSION'nan DS Najib seperti ini,

"Tidak lojiknya, misalnya, kalau musim tengkujuh harga ikan kembong naik sebab nelayan tak ke laut...itu bukan salah kerajaan. Janganlah pulak kata ikan kembong naik (harga) kerajaan salah. 

Kalau laut bergelora, nelayan tak keluar ke laut..ikan naik harga bukan salah kerajaan.. Kalau sayur kobis yang diimport dari negara China...musim sejuk cuaca buruk, bekalan kurang...harga kobis naik...janganlah harga kobis naik kerajaan yang salah.." ->KLIK<-

Namun demikian, DS Najib patut jugak TAHU bahawa kerajaan jugak berPERANAN menSTABILkan HARGA barang sedemikian di PASARan.. DS Najib jugak patut TAHU bahawa kerajaan boleh aje mengambil TINDAKan perUNDANGan terhadap pihak yang meNAIKkan HARGA barang seSUKA 'AH-So' dan 'AH-Pa' mereka.. IRONInya, itu TIDAK berlaku.. Kenapa TIDAK berlaku? Kena TANYA DS Najib la.. DS Najibkan SUKA kat KETURUNAN 'AH-Pa' dan 'AH-So' nih? HE!HE!HE!

Setakat yang kita TAHU, kerajaan TIDAK pernah menDEDAHkan secara terBUKA sebarang MEKANISMA atau pengiraan tentang HARGA barang yang sepatutnya di JUAL di PASARan.. Susahkah untuk kerajaan menCETAK seHELAI dua MAKLUMan sebegini dan diSELITkan dalam AKHBAR HARIan atau pun di INTERNET? Kerajaan sebelum ini pernah menetapkan HARGA SILING untuk BARANGan KAWALan atau BARANGan tertentu.. Namun demikian, entah ke mana dah penguatKUASAannya.. Maka keMARAHan UMUMnya sudah tentu diTUJUkan kepada DS Najib yang mana UMUM sedia maklum STATUSnya sebagai 'BOSS'..


DS Najib, RAKYAT memang boleh berFIKIR tentang perkara ini.. Namun demikian, RAKYAT jugak mampu berFIKIR keWAJARan untuk kerajaan mengUPAH para PENASIHAT sehingga menCECAH KOS seBANYAK RM7.2 BILION.. Kita tak TAHUlah PUAKA mana yang meRASUK pemikiran kePIMPINan NEGARA untuk meng'HIRE' mereka ini.. Yang NYATAnya, kita yakin mereka tak KISAH pun pasal keNAIKkan HARGA ikan KEMBONG pasal kerajaan memBAYAR mereka hingga mampu MAKAN SALMON, HERRING atau TUNA.. KUCING mereka pun takdenye nak MAKAN ikan KEMBONG.. Jadik, DS Najib patutlah meLIHAT siapa punya ANGKARA selama ini..

Selanjutnya, DS Najib KATAkan,

"Saya terangkan perkara ini supaya kita mesti bersikap waras dan rasional, jangan kita beremosi, fahamlah 'Track record' kerajaan dalam pembinaan rakyat, kita mempunyai 'Track record' yang sangat baik dalam sial memperjuangkan untung nasib rakyat. Tunggulah masanya dan janganlah kita fikir macam-macam terhadap kerajaan seolah-olah kerajaan tidak sensitif kepada kepentingan rakyat,"

Ya.. DS Najib BETUL lagi.. memang RAKYAT cukup TAHU tentang 'Track RECORD' yang diMAKSUDkan.. Namun demikian, DS Najib jugak patut TAHU apakah 'Track RECORD' tersebut meRUPAkan penCAPAIan PERIBADI DS Najib atau ianya 'Track RECORD' PEMIMPIN terDAHULU seperti ALLAHYARHAM BAPAnya atau pun TUN DR. Mahathir? Sekarang terlalu RAMAI PEMIMPIN kerajaan dan jugak UMNO pada HARI ini yang terlalu PERASAN bahawa keCEMERLANGan kerajaan sebelum ini ialah KONONnya penCAPAIan mereka walhal mereka sendiri masih MENTAH dalam UMNO dan kerajaan macam 'BOSS' Pemuda UMNO tuh! JELEK tetapi itulah HAKIKATnya.. 

Sekarang ini kalau ada mana-mana PEMIMPIN UMNO/BN atau PR nakkan 'GLAMOUR', KUTUK ajelah kerajaan.. Sudah tentu mereka akan diLABELkan sebagai 'HERO' oleh 'CAI-CAI' yang OTAKnya SENGET kepada IDEOLOGI bahawa 'PenJUBOR' itu manusia ANUGERAH TUHAN! HE!HE!HE! ->KLIK<-


MUDAH aje nak SYOK sendiri sebegini.. Cari seBANYAK-BANYAK keSALAHan DS Najib dan kerajaan kemudian BURUKkan depan 'PUBLIC' sambil cuba TUTUPkan FAKTA bahawa dia sendiri jugak adalah seBAHAGIAN di dalam UMNO dan kerajaan! Yang tak berUBAHnya, RAKYAT tetap dok telan KELENTONG AIR LIUR dia aje la.. 

Inilah dia SPESIS berOTAK LIBERAL dalam UMNO SAMA seperti 'BOSS' Pemuda UMNO dan RAMAI lagi.. Jual KELENTONG sendiri untuk TUNJUKkan KONONnya diri sendiri lebih BAGUS tetapi pada MASA yang SAMA dia pun 2X5 dok MENINDAS.. Jangan kita LUPA tentang apa yang berlaku semasa dia menerajui UDA dahulu.. 


Kalau takat AUDIENS depan 'KAKI KENCING' macam MODERATOR PROFESSOR 'KANGKONG' tuh boleh la KELENTONG.. Jangan INGAT orang yang dok memBACA nih SEMUAnya tak ke SEKOLAH.. Bukan SEMUA pemBACA Sinar HARIAN nih OTAKnya SAMA seperti pemBACA Harian METRO! Dia pun bukannya SPESIS yang ASALnya SUSAH pun.. NAIK dalam kerajaan dan UMNO pasal TUMPANG NAMA arwah BAPAKnya jugak!

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

No comments!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS