DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, October 15, 2014

KAUM 'AH-Beng' SUKA sangat dengan ke'BLUR'an DS Najib kerana mereka memang TIDAK akan mengUNDI UMNO/BN pun..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Bukanlah sesuatu yang PELIK untuk kita SEMUA menJANGKAkan bahawa pada PRU-14 nanti, perTEMBUNGan yang akan berLAKU ialah antara UMNO dengan DAP La'anatullah.. Oleh itu, ada BAIKnya jika anda SEMUA berSIAP sedia untuk kemungkinan sedemikian..


Pada PRU-13 lalu, UMNO masih mampu menDAPAT SOKONGan 2/3 pengUNDI Melayu/BUMIPUTERA sementara lebih 90% pengUNDI KAUM 'AH-Beng' pulak telah memilih DAP La'anatullah.. Dari satu SUDUT, sepatutnya TIDAK ada perkara yang mengGUSARkan sekiranya UMNO menDAPAT SOKONGan PENUH KAUM Melayu/BUMIPUTERA di Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Sabah.. Malangnya, hanya Sabah dan Perlis sahaja menjadik DEPOSIT tetap untuk UMNO/BN.. Di NEGERI-NEGERI lain SOKONGan UMNO hanyalah 50% aje..


Kita berSETUJU dengan DS Najib bahawa UMNO memerlukan SOKONGan KAUM 'AH-Beng' di Perak, Selangor, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.. DS Najib telah menyebutkan perkara ini semasa meRASMIkan perHIMPUNan AGONG MCA beberapa HARI lepas.. DS Najib walaupun menyedari dirinya itu telah diHINA berKALI-KALI oleh KAUM 'AH-Beng' masih tetap ingin menagih BELAS IHSAN mereka bagi meneruskan kesinambungan pemerintahan UMNO/BN.. ->KLIK<-


Secara JUJURnya, walaupun DS Najib cuba berTEGAS dengan mengatakan yang KAUM 'AH-Beng' jangan 'DEMAND' jika TIDAK mengUNDI BN, kita meRASAkan bahawa mereka tetap TIDAK akan mengUNDI BN BUAT seLAMA-LAMAnya lagi..

Ye la.. Mereka TIDAK 'DEMAND' pun DS Najib tetap menunaikan HAJAT mereka? Kenapa TIDAK? Dalam MAJLIS yang SAMA jugak DS Najib sendiri antara SEDAR dengan TIDAK telah menegaskan KOMITMENnya untuk memPERTAHANkan SJK(C) kerana KONONnya keWUJUDan sekolah sebegini ada dalam PERLEMBAGAAN NEGARA? IRONInya, ini agak meMALUkan untuk seorang PM mengatakan begitu kerana PERLEMBAGAAN NEGARA hanya menJAMIN HAK kepada KAUM 'AH-Beng' untuk BELAJAR dan mengAMALkan BAHASA IBUNDA mereka tanpa menyebut tentang keWUJUDan sekolah VERNAKULAR yang terpaksa diBANTU oleh kerajaan pada HARI ini?


Dengan KATA lain, hanya Kerajaan UMNO/BN aje yang seLAMA ini memandai-mandai memPERTAHANkan keWUJUDan sekolah VERNAKULAR ini di samping sekolah ALIRAN KEBANGSAAN? Walaupun kita FAHAM keSUKARan UMNO/BN untuk menJAGA HATI SEMUA KAUM sejak MERDEKA lagi, tetapi TIDAK perlulah untuk DS Najib sendiri sebagai PM meREKA-REKAkan CERITA yang dia sendiri 'BLUR'.. KeCELARUan DS Najib ini terBUKTI menerusi kenyataan seperti berikut oleh MANTAN HAKIM Mahkamah RAYUAN iaitu DATUK Mohd NOOR Abdullah.. 


"Dalam Perlembagaan telah menyatakan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu. Tetapi tiada seorang pun boleh disekat dan dihalang dari menggunakan, mengajar atau belajar bahasa lain seperti terkandung dalam klausa (a) Perkara 152. Dari satu sudut, menjadi tanggungjawab kerajaan untuk perkasakan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dengan menyediakan sekolah untuk mengajar dan belajar bahasa Melayu.

Dari sudut lain pula, tidak boleh dihalang terus atau disekat sesiapa saja  di negara ini yang mahu guna, belajar atau mengajar bahasa ibundanya di mana-mana dan pada bila-bila masa. Ini hak individu yang tidak boleh dilarang. Siapa individu ini? Boleh jadi mereka adalah warganegara Malaysia, pemastautin atau pelancong di sini. Yang kebanyakan orang tak faham ialah guna, belajar dan mengajar secara sendirian. Kerajaan tidak campur dan kerajaan tidak (perlu) sediakan sekolah atau kelengkapan. Ini urusan peribadi individu tersebut. Itu yang kita kena faham. Sekolah persendirian, sekolah Cina, Tamil dan sekolah apa bangsa sekalipun di negara ini yang nak belajar bahasa ibundanya,  buatlah, teruskanlah tapi kena tanggung sendiri.

Dalam klausa (b), ia bukan merujuk kepada sekolah. Sekolah menggunakan istilah 'mengajar' dan 'diajar', tetapi di bawah klausa (b) istilahnya ialah 'menggunakan' dan 'mengkaji'. Sudah tentu istilah yang berbeza ini membawa maksud berlainan. Istilah ‘menggunakan’ dalam klausa (b) itu bermaksud bahasa lain boleh digunakan di pintu keluar masuk negara, di tempat berbahaya atau larangan seperti kem askar yang perlu memberi notis kepada orang awam, di tempat pelancongan atau  bersejarah di mana kerajaan ada budi bicara untuk guna bahasa lain. Perkataan 'pengajian' pula merujuk kepada kajian bahasa di pusat atau sekolah bahasa di universiti.

Kajian ini termasuk mengetahui asal usul dan perkembangan tamadun sesuatu bahasa. Jadi klausa (b) tidak boleh digunakan untuk pertahan SJK. Begitu juga dengan mengajar subjek lain dalam bahasa ibunda. Itu memang saya tidak setuju kerana yang dibolehkan ialah mengajar bahasa. Kalau mahu ajar subjek lain dalam bahasa ibunda, ia sudah terkeluar. Perkara 152 sebut ada tiga jenis bahasa iaitu bahasa Melayu, bahasa lain, dan bahasa komuniti atau bahasa masyarakat lain. Bahasa Melayu tanggungan kerajaan, bahasa lain tanggungan masing-masing manakala bahasa komuniti atau bahasa masyarakat lain itu yang boleh digunakan untuk kajian." ->KLIK<-

Tu dia.. 'BLUR' sungguh DS Najib nih.. Menambahkan lagi ke'BLUR'an DS Najib ialah berHUBUNG dengan SARANAN dia sendiri agar SJK(C) memperTINGKATkan penguasaan BAHASA KEBANGSAAN.. Eh? SJK(C) ini bukan sekolah kat Malaysia ke? Kalau ini sekolah kat Malaysia, kenapakah mereka perlu diSURUH belajar BAHASA KEBANGSAAN lagi? ->KLIK<-


Bukankah setiap WARGANEGARA Malaysia ini WAJIB menDAULATkan BAHASA KEBANGSAAN? Bukankah ini TERANG-TERANGan ada dalam PERLEMBAGAAN? Errr.. Dah berPULUH TAHUN SJK(C) in diWUJUDkan, jika para PELAJARnya ini GAGAL menguasai BAHASA KEBANGSAAN, kenapakah sekolah sebegini perlu diBANTU oleh kerajaan lagi? HENTIkan ajelah BANTUan? Apa punya 'BLUR' daa..

Terus-TERANGlah kita KATAkan bahawa ke'BLUR'an DS Najib sendirilah PUNCA kenapa KAUM 'AH-Beng' BERANI memperMAINkan dia.. Seperti mana mereka berNIAGA kat Jalan Pasar dan Petaling Street, jika pemBELI mereka boleh aje KELENTONG demi meRAIH keUNTUNGan seMAKSIMUM mungkin, kenapa pulak TIDAK dengan DS Najib? Ini SIFAT semulajadi mereka dan TIDAK akan berUBAH sebegitu MUDAH.. Kalau KAUM 'AH-Beng' yang berAGAMA Buddha mungkinlah boleh lagi diRAYU dan diPUJUK tetapi kalau mereka ini berAGAMA Kristian 'EVANGELIST' yang SESAT itu, SERONOK sangatlah mereka memperMAINkan DS Najib..


Oleh itu, mungkin UMNO perlu berSEDIA untuk keHILANGan KUASA jika terus memBIARkan DS Najib 'BLUR' dalam menDAPATkan SOKONGan KAUM 'AH-Beng' itu.. Lebai-Lebai DUNGU PAS tentunya TIDAK mungkin akan berSAMA dengan UMNO walaupun mereka keluar dari PR.. Malah, AKIBAT lebih BURUK bakal menimpa UMNO jika PAS keluar PR kerana Kedah, Kelantan dan Terengganu akan diKUASAi mereka walaupun mereka TIDAK akan berKUASA di peringkat 'FEDERAL'.. Jika PKR berjaya meLEMAHkan UMNO di Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Perak walaupun tak jadik Kerajaan NEGERI, UMNO/BN pasti akan KALAH kerana perCATURan sebegini..

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

Kita sahaja yang rasa susah hati dengan keadaan ini. Ah Jib Gor relaks sahaja dan terus dengan agendanya memanjakan kaum Cinabeng ini.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS