DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, August 19, 2010

KeBODOHan pemimpin Melayu sendiri penyebab KAUM ini naik TOCANG..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita TIDAK faham kenapa ada satu KAUM di negara ini seolah-olah enggan hidup dengan HARMONI bersama-sama KAUM lain di negara ini.. Mereka masih hidup dalam KEPOMPONG dan selalu mempertikaikan perkara-perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Negara seolah-olah mereka merasakan mereka lebih ATAS daripada Perlembagaan Negara tersebut.. Kita jugak HAIRAN kenapa kerajaan yang diterajui oleh orang Melayu sebagai penduduk MAJORITI negara INI masih memberi MUKA kepada mereka yang jelas TIDAK menghargai langsung KEWARGANEGARAAN yang 'DIANUGERAHKAN' oleh pemimpin Melayu kepada Datuk, Nenek, Emak dan Bapa mereka semasa awal kermerdekaan negara ini dahulu.. British yang bawak mereka masuk negara INI pun TAK NAK mereka..

Tidak SALAH kalau kita katakan mereka ini KAUM yang tidak TAHU berSYUKUR dan tidak tahu berterima kasih, jauh sekali mahu hidup dengan HARMONI bersama-sama kaum lain di negara ini.. Apa yang mereka MAHU ialah 'KELEBIHAN' berbanding bangsa lain walaupun HAKIKATnya apa yang mereka NIKMATI di negara ini pada ketika ini sukar untuk mereka nikmati di negara ASAL datuk nenek mereka.. Tak PERCAYA? Sila CABAR mereka buang KERAKYATAN negara ini dan ambil kembali KERAKYATAN negara asal datuk nenek mereka.. Anda akan LIHAT berapa kerat sahaja yang sanggup berbuat demikian..

Malah sikap pemimpin kaum INI yang tidak mengHORMATi TS Muhyiddin Yassin sebagai TPM dan jugak sebagai Timbalan Pengerusi BN jelas menunjukkan bahawa mereka sanggup bersikap BIADAB dan menolak suara MAJORITI asalkan nafsu TAMAK mereka dapat dipenuhi..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0818&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_02.htm

Kita HAIRAN kenapa ramai pemimpin BN dan pemimpin UMNO sendiri berDIAM diri terhadap sikap pemimpin 'KAKI PORNO' ini terhadap TPM kita.. Adakah WAJAR sikap seBIADAP ini ditunjukkan kepada seorang pemimpin yang lebih atas dan lebih 'SENIOR' dalam kepimpinan NEGARA ini? Mungkin ini sikap KOMUNIS yang diwarisi gamaknya..

Orang Melayu seharusnya meLIHAT betapa PREJUDISnya kaum ini terhadap mereka.. Apabila seorang pembantu POLITIK kaum INI dijumpai mati semasa berada di pejabat SPRM, pantas mereka menuduh SPRM yang kebanyakkannya adalah pegawai berbangsa Melayu seolah-olah penyebab keMATIan kepada pembantu POLITIK tersebut.. Jangan terkejut kalau kita katakan SENTIMEN sebegini diKONGSI oleh seluruh KAUM ini baik pemandu TEKSI, penjual DVD di Petaling Street dan semestinya ahli-ahli POLITIK mereka.. Walaupun sepanjang perbicaraan KES ini, semakin kurang BUKTI menyebelahi mereka, namun atas sikap KIASU yang dipelopori oleh sebuah parti POLITIK, kaum ini ENGGAN menerima dan cuba menafikan keBENARan..

Kita HAIRAN kaum ini tidak berhenti-henti mengatakan KAUM mereka dilayan seperti warga KELAS kedua di negara ini sedangkan satu dunia TAHU betapa KAYA dan MEWAHnya mereka di negara ini.. Malah, daripada 10 orang bilionair di negara ini, 8 orang adalah daripada kaum ini.. Adakah INI boleh dikatakan sebagai BUKTI mereka adalah warga KELAS kedua? Kenapa tidak mintak BILIONAIR kaum mereka ini bantu? Itu belum lagi kita lihat dari sudut pemilikkan HARTANAH dan jugak penguasaan EKONOMI negara.. Cuba anda LIHAT sendiri, berapa ramai dikalangan KAUM ini yang menggunakan kereta Proton? Sedangkan orang Melayu nak pergi kerja pun pakat naik KAPCAI aje?

KAUM ini sebenarnya semakin menolak DEMOKRASI dengan menidakkan kepentingan orang Melayu atau Bumiputera sebagai penduduk MAJORITI.. Penguasaan KAUM ini ke atas EKONOMI negara mengakibatkan mereka BEBAS menaikkan harga barangan sesuka HATI dan melakukan KAWALAN ke atas barangan tersebut.. Cuba tengok harga AYAM.. Siapakah yang menjadi pemBORONG dan melakukan keUNTUNGan atas angin melalui kenaikkan harga AYAM? Malah, kerajaan sendiri di bawah KPDNK seolah-olah terpaksa MENGALAH dan mengikut kehendak mereka.. Bagaimana pulak dengan harga BARANGAN lain?

Sebahagian besar ahli POLITIK kaum ini menganggap orang Melayu sebagai kuat mengamalkan RASUAH dan peMALAS.. Namun demikian, mereka cuba menyembunyikan FAKTA tentang KAUM manakah yang SERING memberi RASUAH? Kaum manakah yang sering menyogok ahli-ahli POLITIK demi memuaskan sifat TAMAK mereka? Kaum manakah yang menggunakan MEDIA menggambarkan mereka diDISKRIMINASI dalam penjawatan AWAM sedangkan syarikat-syarikat BESAR milik kaum ini bukan sahaja enggan memberikan pekerjaan sama rata kepada orang Melayu, malah lagi HEBAT cara mereka menDISKRIMINASIkan orang? Apabila syarikat-syarikat mereka nak BANGKRAP, pandai pulak mintak kerajaan yang diterajui oleh orang Melayu menyelamatkan syarikat mereka?

Dari segi pendidikan pulak, mereka mahukan sekolah aliran mereka yang jelas tidak memupuk keHARMONIan kaum diberikan keUTAMAan oleh kerajaan.. Sedangkan hanya negara INI sahaja yang memberikan RUANG kepada kaum ini membuka sekolah yang berasaskan perKAUMan.. Cuba buka sekolah yang sama di negara BARAT, boleh ke? Mereka mendesak biasiswa diberikan sama rata tetapi pandai pulak MENOLAK hakikat bahawa sekolah KAUM mereka tidak mengikut aliran pendidikan negara dan langsung TIDAK menyumbang kepada MODAL INSAN untuk pembangunan negara secara keseluruhan? Kalau menyumbang untuk menambahkan keTEBALan sikap KIASU dan 'RASIS' KAUM sendiri, banyak le..

Orang Melayu seharusnya sedar bahawa suara MAJORITI mereka sebagai penduduk negara INI semakin terhakis akibat terlampau mengikut SENTIMEN POLITIK kaum ini.. Kalau takat Lebai-Lebai JAHILIYYAH dalam PAS aje yang diperBODOHkan, kita boleh tahan lagi.. Namun demikian, pemimpin UMNO pun ramai yang jadik PENAKUT apabila berhadapan dengan TUNTUTAN kaum ini walaupun mereka SEDAR ianya adalah SALAH.. Ada yang berKERIS, menyarung balik KERISnya.. Yang si PeSALAH POLITIK WANG pulak lebih suka menyalahkan KAUMnya sendiri KONONnya tidak ikut gagasan 1 Malaysia! Jadik kalau KAUM ini naik TOCANG pun sebahagian BESARnya kerana keBODOHan pemimpin POLITIK Melayu sendiri yang menyimpan pemimpin BANGANG dan BACUL!

Wallahualam..

2 comments:

Kenn said...

Sebilangan kaum itu adalah:-

- Pendatang

- Never Learn

- Biadap Bahasa nya

- Warga Yang Tidak Tulin

- Rasis

- Nampaknya Tidak Pernah Puas

- Kaki Kencing

- Kurang Beradap Sopan

- Bertuhankan Duit

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sikap mereka memang begitu..

MALANGnya, sikap orang POLITIK kita jugak mengecewakan..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS