DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, August 12, 2010

Nasib MALANG Melayu Pulau Pinang - Salah mereka? Salah pemimpin Melayu? atau Salah 'KHALIFAH' KIASU?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sejak kebelakangan INI kita sering terbaca tentang banyak BENTUK penindasan terhadap orang Melayu di Pulau Pinang.. Bermula dengan peROBOHan gerai-gerai peniaga Melayu di sekitar pantai Batu Feringghi, peROBOHan kampung-kampung TRADISIONAL Melayu seperti Kampung Binjai dan Kampung Tanjung Tokong, menghalang perarakan sambutan Maulidurrasul, memFITNAH seorang pegawai kerajaan pusat berbangsa Melayu secara terBUKA dan KALI ini Ketua Menteri KIASU 'KHALIFAH Umar Abdul Aziz' mengGANAS lagi ala-ala GENGHIS Khan dengan mengenepikan hak peniaga-peniaga Melayu untuk membuka bazar Ramadhan di KOMTAR.. Secara TELUSnya, dapatlah kita fahami segala tindakkan 'KHALIFAH' KIASU ini menjurus kepada tindakan sehala terhadap orang Melayu semata-mata..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0811&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_09.htm

Begitu EKSTRIMnya tindakkan 'KHALIFAH' KIASU ini terhadap orang Melayu hinggakan ada pak cik TUA yang sanggup menunggunya selama 4 JAM semata-mata hendak 'berTEPUK PENAMPAR secara TIDAK MESRA' dengan 'KHALIFAH' KIASU kesayangan Lebai PAS ini..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0806&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_03.htm

Mungkin 'KHALIFAH' KIASU ini patut tahu bahawa RM100 setahun yang 'diRASUAHkan' untuk orang tua-tua Melayu seperti pak cik ini belum mampu menahan DIRInya daripada 'berTEPUK PENAMPAR secara TIDAK MESRA' dengannya.. Almaklumlah, mungkin orang TUA tu pun TAHU makanan 'FRISKIES' untuk anjing belaan 'KHALIFAH' KIASU ini pun jauh lebih MAHAL daripada nilai RM100 tersebut.. HE!HE!HE!

Untuk REKOD, 'KHALIFAH' KIASU ini bukanlah satu-satunya pemimpin parti 'RACIST' La'anatullah yang pernah 'berTEPUK PENAMPAR secara TIDAK MESRA' dengan orang Melayu.. Pengerusi parti 'RACIST' La'anatullah yang dok jadik 'LAWYER' kepada Penasihat PKR dalam KES 'menJUBOR'nya jugak pun pernah diTAMPAR oleh seorang pendekar Melayu 20 tahun dahulu.. Ala... Jangan le buat-buat LUPA pulak? HE!HE!HE!

http://telokbakong.blogspot.com/2009/02/orang-telok-bakong-pernah-tampar-karpal.html

Namun, kepada orang-orang Melayu KHUSUSnya di Pulau Pinang, anda janganlah INGAT dengan 'berTEPUK PENAMPAR secara TIDAK MESRA' ini mampu meLUMPUHkan agenda parti 'RACIST' La'anatullah terhadap orang-orang Melayu di sana.. Kita harus mengakui bahawa kedudukkan orang Melayu di Pulau Pinang ketika ini amat GETIR dan sering dijadikan mangsa penindasan oleh pihak yang dimaksudkan.. Yang SEDIHnya tuh, dah le kena TINDAS, parti-parti POLITIK Melayu seperti UMNO dan PAS langsung buat tak nampak aje dengan apa yang berlaku?

Lebai PAS memang TAKUT dengan 'KHALIFAH' KIASU.. Lagi pun mereka cuma ada 1 kerusi DUN aje di sana.. Cuma yang kita rasa RALAT tuh apabila seorang Naib Presiden UMNO yang diAMANAHkan oleh UMNO Pusat untuk mengembalikan sokongan Melayu di sana terhadap UMNO telah membuat kenyataan yang meRUGIkan seperti INI..

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/7/3/mstar_berita/20100703162803&sec=mstar_berita

Adakah semua pemimpin UMNO sependapat dengannya? Kita SERAHkan sahaja kepada UMNO sendiri untuk menJAWABnya.. Yang nyatanya, makin orang Melayu Pulau Pinang rasa MELUAT dengan UMNO, ada la! Ini jugak penyebab 'KHALIFAH' KIASU berjaya memanipulasikan keadaan hingga menjadikan Melayu menyalahkan Melayu sendiri!

Kita SEDAR UMNO Pulau Pinang GAGAL melahirkan pemimpin Melayu yang berWIBAWA untuk memimpin di sana.. Walaupun sudah ada bekas PM dan bekas TPM berasal dari Pulau Pinang, rasanya SEMUA tahu apa dah jadik dengan mereka apabila diAMANAHkan dengan KUASA.. TerBUKTI mereka mudah dilalaikan dengan KUASA dan lebih mementingkan kepetingan DIRI semata-mata.. Dengan kata lain, pemimpin INIlah yang menjadi pemimpin UMNO paling TERUK dalam sejarah.. Apabila Melayu Pulau Pinang meluat dengan UMNO kerana pemimpin seperti ini, adakah wajar mereka dipersalahkan?

Siapakah yang LAYAK membantu orang Melayu di Pulau Pinang daripada terus-menerus menjadi mangsa 'KHALIFAH' KIASU? NGO-NGO Melayu tidak ada KUASA pun hanya setakat mampu anjurkan demonstrasi sahaja.. Lama-kelamaan, Pulau Pinang akan menjadi Singapura kedua dalam Persekutuan Malaysia.. Pada masa tuh, UMNO dan PAS boleh tinggal BENDERA aje la dalam lipatan sejarah Pulau Pinang.. Kita cuma mampu menasihatkan Melayu Pulau Pinang atau Tanjong seperti di bawah:-

اورڠ ملايو ڤولاو ڤينڠ هاروس بيجق مڠڬوناكن كواس اوندي مريك دالم ستياڤ ڤيليهنراي

اورڠ ملايو ڤولاو ڤينڠ ڤاتوت منوبوهكن ڤرتي ڤوليتيك مريك سنديري سڤرتي قوم-قوم د سراوق

اورڠ ملايو ڤولاو ڤينڠ هاروس بكرجاسام سچارا سڽڤ اونتوق مڠلقكن دوميناسي بوكن ملايو د نڬري مريك


Dalam BLOG nih payah sikit nak tulis format macam di atas.. Jadik, pandai-pandailah TAFSIRkan sendiri ye! HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS