DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, October 25, 2011

KL Kubu kuat PKR - Pertama kali kenyataan Penasihat PKR ini BENAR sebenar-benarnya..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Penasihat PKR seperti yang dipetik oleh akhbar Sinar Harian telah mengISHTIHARkan Wilayah Persekutuan (KL tentunya pasal mungkin dia MAMAI hingga lupa Labuan dan Putrajaya jugak Wilayah Persekutuan) adalah kubu kuat PR.. ->KLIK<-

Pada telinga orang UMNO/BN, kata-kata Penasihat PKR ini mungkin PEDIH dan menyakitkan HATI mereka.. Namun demikian, nak tak nak KENAlah UMNO/BN terima HAKIKAT bahawa kata-kata Penasihat PKR ini memang BENAR walaupun dia sering kali berBOHONG termasuklah dalam MAHKAMAH dan di depan RAKYAT.. HE!HE!HE!

Kita jugak berSETUJU dengan kata-kata Penasihat PKR kali ini.. UMNO/BN terlampau menumpukan kawasan luar bandar dan pedalaman sebagai DEPOSIT tetap mereka hingga mengABAIkan kawasan METROPOLITAN seperti KL dan Georgetown.. UMNO/BN lupa bahawa 'MIND-Set' penduduk KOTA zaman sekarang bukan sama seperti zaman 4 PM terdahulu.. Ada BAIKnya jika UMNO/BN mahu meMENANGi kerusi Parlimen di mana-mana kawasan bandar seperti KL, mulai dari sekarang mereka perlulah pasang 'SPY' untuk lakukan kaji selidik atau tinjauan..

Semasa tahun 70an dan 80an memang UMNO/BN boleh gerenti KL dan mana-mana kawasan BANDAR mampu diMENANGi mereka.. Ini kerana tahun-tahun tersebut menyaksikan pengHIJRAHan penduduk luar bandar ke KL untuk menDAPATkan taraf hidup yang lebih TINGGI.. Pada masa itu UMNO/BN berjaya mengURUSkan kawasan bandar dengan BAIK dan keHIDUPan RAKYAT di bandar seperti KL tidaklah terlampau terTEKAN akibat keNAIKkan harga BARANG dan caj-caj perKHIDMATan yang diNIKMATi sebagai penduduk bandar.. Rata-rata orang Melayu/BUMIPUTERA yang berHIJRAH jugak berterima kasih kepada UMNO/BN kerana menyediakan peRUMAHan awam dan jugak peluang peKERJAan di bandar kepada mereka..

Namun demikian, semuanya berubah selepas KRISIS ekonomi tahun 1997/98.. RAKYAT mula merasa TEKANAN hidup di BANDAR dan meRASAkan kebajikan mereka semakin diABAIkan oleh kerajaan UMNO/BN.. Malah, di kalangan penduduk Melayu/BUMIPUTERA di BANDAR jugak menyaksikan wujudnya beberapa 'KASTA' yang diBEZAkan dengan taraf penDAPATan mereka..

- Ada 'KASTA' ELIT yang tinggal di Bukit Damansara, Taman Tun, Jalan Maarof, Bukit Tunku. Mid Valley dan Sri Hartamas..

- Ada 'KASTA' Menengah yang tinggal di Setiawangsa, Wangsa Maju, Bandar Tun Razak, Tasik Permaisuri, Segambut-Kepong dan Bukit Jalil..

- Ada 'KASTA' Miskin TEGAR yang tinggal di sekitar kampung-kampung tradisi di Sentul, Kampung Baru, Keramat, Kerinchi, Abdullah Hukum dan flat-flat kos rendah..

Antara ketiga-tiga 'KASTA' ini, rasanya cuma 'KASTA' Menengah aje yang terGERAK hati kalau nak undi UMNO/BN sekali pun.. Itu pun kalau UMNO/BN kena buat cara berKEMPEN yang betul.. 'KASTA' ELIT dah tentu tak akan meRENDAHkan MARTABAT mereka untuk undi UMNO/BN kerana mereka memang tak akan turun mengUNDI meLAINkan kalau ada kePENTINGan meraih PROJEK menerusi hubungan KRONISme.. 'KASTA' Miskin TEGAR jugak BERAT nak memilih UMNO/BN pasal mereka tak nampak UMNO/BN menjaga keperluan mereka untuk HIDUP di BANDAR..

'KASTA' Menengah memang meRUPAkan pengundi paling RAMAI di kawasan BANDAR.. Namun demikian, akhir-akhir ini mereka menJADI begitu 'SELECTIVE' untuk memilih wakil ke Parlimen.. Semuanya bergantung kepada ISU dan PERSEPSI yang diMAINkan oleh parti-parti POLITIK yang bertanding.. Secara JUJURnya ISU dan PERSEPSI bagi penduduk BANDAR pada hari INI tidak memihak kepada UMNO/BN.. 'MOOD' mereka selepas PRU-12 menyaksikan mereka masih MELUAT dengan kePIMPINan UMNO/BN yang kuat berLAGAK dan suka menayangkan keMEWAHan terUTAMAnya semasa PAU UMNO.. Ye la.. HQ UMNO kat PWTC tu kan dah macam 'Automotive SHOW' dengan berMACAM kereta MEWAH terUTAMAnya milik para pemimpin Pemuda UMNO setiap kali PAU? HE!HE!HE!

Penduduk BANDAR atau KL tidak PEDULI berapa banyak peneroka FELDA dapat daripada kerajaan.. Penduduk KL jugak tidak KISAH pun kakitangan AWAM dapat HABUAN dalam BAJET 2012.. Malah, mereka jugak tak KISAH dengan gejala SOSIAL anak-anak mereka atau pemimpin POLITIK seperti Penasihat PKR diDAKWA ada video SEKS dengan amoi Cina.. Mereka peduli APA jika orang ISLAM jiran mereka MURTAD? Memang orang BANDAR baik di KL, New York, TOKYO atau London adalah SOMBONG dan mementingkan diri sendiri.. Jadik, UMNO/BN kalau takat nak bawa ISU pemBANGUNan untuk 'MENIPU' penduduk BANDAR, lebih baik balik rumah pakat-pakat berTAHAJUD dengan BINI mengINSAFi penipuan sendiri! KAH!KAH!KAH!

Selain itu, penduduk BANDAR jugak tidak berPUAS hati dengan perKHIDMATan yang disediakan oleh badan kerajaan seperti DBKL dan GLC-GLC seperti Rapid KL, Syabas, TNB, Telekom dan banyak lagi terhadap penduduk BANDAR.. Kualiti perKHIDMATan tidak setanding dengan BAYARan.. Almaklumlah.. Ramai 'BOSS' di setiap agensi ni adalah 'LANUN-lanun KORPORAT' yang bersikap TALAM dua MUKA dengan kerajaan UMNO/BN.. Di hadapan mereka SOKONG dan berSETUJU dengan dasar-dasar kerajaan.. Di peringkat perLAKSANAan, mereka bukan BUAT pun? Sebab itulah TAK hairanlah ada di kalangan 'LANUN-lanun KORPORAT' ini berMESYUARAT dengan Penasihat PKR sebelum dia 'menJUBOR' pembantu PERIBADInya seperti yang pernah diSEBUT dalam prosiding kes 'menJUBOR'nya.. KAH!KAH!KAH!

UMNO/BN tidak mempunya pemimpin yang berPENGARUH dan benar-benar menJAGA kePENTINGan RAKYAT di kawasan METROPOLITAN seperti KL.. Yang BERANI sikit pun macam Ketua UMNO Bahagian Cheras aje.. Yang LAIN? Harap BERANI tayang kereta MEWAH masa PAU aje la.. Lepas tu pakat-pakat 'MESYUARAT' kat kelab-kelab EKSKLUSIF nak TUNJUK betapa ELITnya mereka tuh.. Sedangkan pemimpin PR pulak BIJAK ambil kesempatan turun padang memBURUK-BURUKkan UMNO/BN sepanjang masa? Diorang mana KIRA penat letih panjat rumah FLET atau berCELOTEH berjam-jam di kawasan peRUMAHan semata-mata nak memBURUKkan UMNO/BN? Semuanya dilakukan demi menJATUHkan UMNO/BN di kawasan BANDAR!

Apa yang kita TULIS ini adalah PERSEPSI terhadap UMNO/BN oleh penduduk BANDAR dari kalangan kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Janganlah pulak UMNO/BN berMIMPI akan dapat SOKONGan penduduk BANDAR dari kaum Cina dan India pulak! Sebab itulah keYAKINan Penasihat PKR ini ada ASASnya.. Semuanya SILAP UMNO/BN sendiri yang mengABAIkan penduduk BANDAR dari kaum Melayu/BUMIPUTERA dengan berANGGAPan mereka ini MEWAH di BANDAR sedangkan yang sebenar-benarnya MEWAH adalah para pemimpin UMNO/BN sendiri terUTAMAnya dalam Pemuda UMNO dan konco-konco 'LANUN-lanun KORPORAT' yang diBELA oleh mereka dalam GLC-GLC atau agensi-agensi kerajaan!

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

aku setuju 1 juta persen... realiti sekarang... kalau org UMNO buat tak tahu, bersedialah terima balasan nya... kah kah kah...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Takde kaitan dengan FULUS, memangnya diorang buat tak TAHU..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS