DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, October 29, 2011

Akta MURTAD - Jangan sekadar HANGAT-hangat TAIK ayam sahaja..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya Perlembagaan NEGARA kita akan diUJI kali ini dalam bentuk KONFLIK perUNDANGan.. Kali ini NEGARA akan berhadapan dengan UJIAN baru dalam bentuk usaha hendak membentuk akta baru diKENALi sebagai Akta MURTAD.. Dalam satu KONTEKS, nyata sekali akta sebegini amat diperlukan oleh umat ISLAM dewasa ini.. Namun demikian, sudah tentu usaha membentuk akta ini akan diTENTANG habis-habisan terUTAMAnya mereka yang berFAHAMan PLURALISME dan yang menDABIK dada KONONnya sebagai pejuang hak ASASI manusia..Ye la.. Bila ada campur tangan POLITIK, dah tentu lain pulak jalan CERITAnya nanti.. HE!HE!HE!

ISLAM meLARANG sekeras-kerasnya penganutnya daripada MURTAD.. Malah terdapat beberapa HUJAH mengatakan mereka yang MURTAD itu wajar diBUNUH.. Ini mungkin kerana diKHUATIRi mereka yang MURTAD ini akan menjadi EJEN untuk meROSAKkan agama ISLAM bagi musuh-musuh ISLAM.. Namun demikian, pada hari ini HUJAH sedemikian sudah tentu diTENTANG terUTAMAnya di kalangan pejuang hak ASASI manusia di dalam sebuah negara MAJMUK seperti Malaysia.. Mereka sudah tentu akan mengGUNAkan tekanan POLITIK ke atas pemimpin-pemimpin POLITIK samada dari UMNO/BN atau PR untuk mengGAGALkan Akta MURTAD ini.. Pada masa itu, bagaimana dengan SIKAP orang POLITIK kita pulak?

Pada umat ISLAM pulak, sudah tentu mereka mahukan Akta MURTAD ini selaras dengan keDUDUKan ISLAM sebagai agama RASMI persekutuan.. Ini kerana gejala membendung perubahan AKIDAH di kalangan umat ISLAM di sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia nyata sudah mencapai KEMUNCAKnya.. Umat ISLAM di NEGARA kita terdedah dengan bermacam IDEOLOGI dan fahaman yang tidak pernah diLIHAT di negara-negara Pak ARAB yang sudah tentunya pengangan ISLAM mereka pada tahap 'HARDCORE'.. PenDEDAHan terhadap bermacam IDEOLOGI ini sedikit sebanyak mengubah pemahaman umat ISLAM sendiri di NEGARA ini.. Kalau tak, TAKkan lah Lebai-Lebai PAS boleh jadi DUNGU dengan menyokong peguam BETINA yang membela orang ISLAM MURTAD masa BERSIH 2.0?

Keadaan ini diBURUKkan lagi dengan sikap orang-orang POLITIK kita yang tidak KOMITED dengan agama ISLAM.. Ada orang POLITIK beragama ISLAM yang berZINA, ditangkap KHALWAT, 'menJUBOR' sesama JANTINA, bersekedudukan dan melakukan banyak lagi PERKARA yang berTENTANGan dengan ajaran ISLAM.. Ada pulak yang 'memBENARkan' perlakuan di atas KONONnya atas nama hak ASASI manusia.. Yang lebih DUNGUnya tuh, ada pulak yang berFAHAMan meLAKUkan JENAYAH terhadap agama sendiri tidak seTERUK meLAKUkan JENAYAH seperti RASUAH, menCURI dan sebagainya? Di mana LOGIKnya jika perBUATan 'menJUBOR' yang HARAM dalam apa jenis agama pun diKATAkan lebih BAIK berbanding menCURI? Ajaran hasil TARBIAH si Al Gore dengan si Wolfowitz gamaknya?

Kalau beginilah KUALITI dan AKHLAK para pemimpin POLITIK yang beragama ISLAM, bagaimanakah agaknya hendak diLAKSANAkan Akta MURTAD ini? Malah, SIKAP generasi MUDA kita yang diLALAIkan dengan segala bentuk HIBURan berUNSURkan HEDONISME tambah memBURUKkan lagi keadaan.. HEDONISME ini memBUANG terus unsur-unsur agama sebaliknya mengGALAKkan HIBURAN semata-mata.. Jika HIBURAN sebegini diLARANG, akan ada pihak yang meLAWAN balas dengan mengatakan itu adalah hak ASASI mereka! Jadik, bagaimana hendak mengembalikan mereka kembali kepada ajaran ISLAM seterusnya menJADIkan mereka TAKUT hendak meninggalkan ISLAM kerana menyayangi agama INI?

Pada kitalah, walaupun kita bukan PAKAR apa-apa benda pun, kita SARANkan agar pihak yang mahukan Akta MURTAD ini terlebih dahulu mengGARISkan batas-batas sempadan antara hak ASASI manusia dengan hak atau TUNTUTan dalam ISLAM.. Apabila sudah WUJUD satu bentuk 'GUIDELINE', adalah penting untuk menguatKUASAkannya sebagai usaha untuk mengALIHkan bentuk pemikiran RAKYAT daripada inginkan keBEBASan MUTLAK atas nama hak ASASI manusia kepada keBEBASan berlandaskan ajaran ISLAM.. Walaupun usaha ini akan memakan MASA, jika kita benar-benar KOMITED lama-lama ianya pasti akan berjaya jugak.. Selain itu, mereka yang menDAKWA diri sebagai ULAMA, Pak Lebai, ustaz dan sebagainya jugak perlu mengUBAHkan SIKAP mereka demi menJAYAkan usaha ini..

Bukan perkara PELIK pun jika diKATAkan EGO golongan ini boleh cecah tahap langit ke-7 jugak.. Tambah pulak jika mereka yang ber'TITLE'kan ULAMA ini masuk POLITIK.. Perghh - Ada yang sampai tahap DEWATA RAYA, boleh tentukan siapa masuk SYURGA atau NERAKA! Nak BODOHkan supaya TAKSUB kepada dia pulak cukup MUDAH.. Hanya sebarkan gambar 'keZUHUDan' dia dok makan NASI atau ambil WUDHU kat sungai untuk beri gambaran sedemikian rupa! Walhal GILA nak pegang KUASA walaupun makan GAJI BUTA berpuluh TAHUN? Ini pun perlu diBANTERAS jugak kerana ia memBUKTIkan ULAMA dalam ISLAM 2X5 aje dengan SAMI Kuil Shaolin, RISHI dari Pataliputra India atau 'FATHER' di gereja Vatican.. Bukankah TAKSUB kepada orang-orang yang KONONnya 'ALIM' sebegini adalah HARAM dalam ISLAM? Patutla makin RAMAI orang ISLAM nak MURTAD! HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS