DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, October 26, 2011

PeLABURan kerajaan UMNO/BN selama 53 tahun yang meRUGIkan keBELAKANGan ini tetapi tiada dalam Laporan AUDIT NEGARA..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya semakin RAMAI pihak yang memBAHASkan tentang Laporan AUDIT NEGARA.. Ada yang menCARI keLEMAHan kerajaan UMNO/BN dan ada jugak sebaliknya yang mencari kePINCANGan kerajaan negeri di bawah PR.. Apa pun sudah tentu tidak ada yang 'PERFECT' setiap kali Laporan AUDIT diBENTANGkan.. Yang perlu diBERIkan perhatian ialah setakat mana PIHAK-pihak yang diTEGUR mengambil BERAT tentang TEGURan tersebut dan berUSAHA untuk memperBAIKInya.. Itulah yang sepatutnya menjadi IKITIBAR kepada semua..

Namun demikian, SEDAR tak kita bahawa ada satu bentuk keRUGIan yang telah diLAKUkan oleh kerajaan UMNO/BN selama 53 tahun keMERDEKAan NEGARA tetapi tidak pernah diBAHASkan atau tercatat dalam mana-mana Laporan AUDIT NEGARA.. KeRUGIan yang kita MAKSUDkan ialah bagaimana kerajaan UMNO/BN berusaha meMAJUkan taraf penDIDIKan NEGARA dengan memBINA begitu banyak prasarana seperti IPT dan menyediakan BANTUan KEWANGAN dan PINJAMan untuk anak-anak RAKYAT diBERIkan agar mereka dapat menimba ILMU.. Malangnya, begitu mudah mereka ini meLUPAkan sumbangan kerajaan sebaliknya GALAK berPOLITIK di IPT?

Apabila disebut MODAL Insan, sudah tentunya ia memerlukan satu bentuk PULANGan terhadap apa yang diLABURkan sebagai MODAL.. Ibarat orang berNIAGA, takkan nak keluar MODAL aje tanpa menDAPAT hasil? Tokey minyak pun boleh BANKRAP.. Begitu jugak apabila kerajaan UMNO/BN meLABURkan begitu banyak WANG cukai RAKYAT untuk pemBINAan prasarana IPT, memBERIkan biasiswa dan PINJAMan serta memBAYAR gaji petugas di IPT.. Malangnya, hari ini kita meLIHAT kelakuan macam BEROK segelintir SISWAzah yang KONONnya dah perasan BIJAK hanya dengan pijak kaki ke KAMPUS hinggakan nak main POLITIK la pulak..

Hek elleh.. Apa la KELAS sangat dengan mereka ini yang PERASAN dah BIJAK hanya dengan pijak KAKI ke KAMPUS? Apa mereka ini dah HEBAT ke apabila KONON-kononnya dapat meRUSUH demi memBELA kePENTINGan POLITIK dua tiga ekor 'Profesor CHAP AYAM' yang lebih sibuk berPOLITIK daripada menDIDIK?->KLIK<-

'Profesor CHAP AYAM' ini jugak terpaksa MENGEMIS bekerja dengan IPT yang diBINA oleh kerajaan UMNO/BN kerana tidak MAMPU melakukan sedemikian jika makan GAJI seperti lain-lain perkerja SWASTA di luar sana! Yang PELIKnya, budak-budak HINGUSan yang diHASUTnya yang belum tentu masa DEPANnya dah berlagak KONONnya dah mampu meTADBIR sebuah NEGARA? Entah-entah besok JILAT kaki SIAPA agaknya untuk mencari sesuap NASI? Takdenya 'Profesor CHAP AYAM' tuh nak SARA kamu semua! Kot ada yang JAMBU tuh mungkin akan diSPONSOR dek Penasihat PKR!

Inilah dia peLABURan kerajaan UMNO/BN yang paling meRUGIkan tetapi HARAM tak akan disebut dalam Laporan AUDIT NEGARA sampai bila-bila! Bayangkan BAJET sebelum ini kerajaan berikan buku TEKS secara percuma.. Kemudian BAJET 2012 pulak beri penDIDIKan percuma sehingga TAMAT sekolah menengah.. Masuk IPT pulak ada biasiswa dan PINJAMan.. Tiba-tiba masuk IPT pulak dah perasan PANDAI sangat hingga KONONnya mampu nak ubah penTABDIRan kerajaan sebuah NEGARA dengan meRUSUH sana-sini? Nak siapkan 'Assignment' dalam Bahasa Inggeris pun terkial-kial, ada HATI nak ubah NEGARA? Harkk!! Ptuiii!!!

Sedar tak bahawa Lebai-Lebai PAS dan 'penJILAT JUBOR' dalam PKR tuh pun berapa RAMAI yang ambik 'COURSE' MUDAH LULUS kat IPT? Kalau takat jadik 'LAWYER' atau pensyarah yang kemudian diTABALkan dek parti POLITIK sebagai 'PAKAR' itu dan ini, HEBAT lagi MP PAS Pokok Sena yang semua TAHU dia entah ada ke tidak sijil SPM tapi mampu mengHASUT dan memperBODOHkan orang yang masuk IPT? Dalam PAS dan PKR, graduan bidang SAINS atau keJURUTERAan tidak akan diHARGAi pasal mereka ini sukar diperBODOHkan tanpa FAKTA yang SAHIH.. Bukankah MP PAS Hulu Langat Dr. Che Rosli telah BUKTIkan dalam ISU Lynas?

Sudah sepatutnya kerajaan UMNO/BN 'berKIRA' sedikit dengan para SISWAzah yang masih meneruskan sikap DUNGU seperti ini.. Kalau peruntukan mereka itu berPUNCA daripada yuran ahli UMNO/BN, kita tak KISAHlah tetapi kita yakin 100% peruntukan untuk penDIDIKan di IPT adalah daripada duit kami sebagai pemBAYAR CUKAI! Cuba ingat balik semasa pilihanraya KAMPUS di UPM, mereka sewenang-wenangnya meROSAKkan prasarana AWAM.. Di UNISEL pulak, mereka nih diUSUNG ke sana-sini untuk meRUSUH bagi pihak PKR.. Terbaru di UIA pulak mereka meRUSUH kerana 'Profesor CHAP AYAM' yang terlebih PANDAI 'Sound' DYMM Sultan Selangor dalam ISU MURTAD tetapi nak SAMAN orang pulak bila dia sendiri diKRITIK?

Kita PERCAYA memperBODOHkan para SISWAzah adalah jalan mudah untuk menJATUHkan sesebuah kerajaan seperti mana 'TREND' yang berlaku di beberapa NEGARA.. Libya yang memBERIkan penDIDIKan PERCUMA kepada RAKYATnya pun akhirnya diMUSNAHkan hanya kerana perBEZAan POLITIK.. Dengan KATA lain, mereka yang sepatutnya menjadi MODAL INSAN untuk NEGARA telah menjadi AGEN peMUSNAH kepada NEGARA itu sendiri.. Sepatutnya UMNO/BN ambil tanggung-jawab kerana ada jugak pihak seperti Ketua Pemuda UMNO PeSALAH POLITIK WANG dan Timbalan Menteri IPT yang meROSAKkan keadaan demi SLOGAN 'New POLITICs' mereka.. Rugilah duit kami sebagai RAKYAT yang dok bayar CUKAI nih!

Wallahualam..

3 comments:

Bingai @ Bangang said...

Aku setuju! Kerajaan berbelanja untuk modal insan tetapi pulangannya macam melepaskan anjing tersepit.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Belanja kerajaan itu DATANGnya dari duit CUKAI kita semua.. HARAM jika duit CUKAI kita di'SELEWENG'kan sedemikian rupa!

Wallahualam..

PUTRA MERDEKA said...

setuju bro..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS