DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, April 14, 2012

Ermm.. MAAF katalah tapi Pemuda UMNO nih memang takde 'TELOQ' nampaknya..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita terGELAK besar apabila meLIHAT kelakuan Pemuda UMNO pada HARI ini.. Sering salah 'TIMING', salah TEMPAT dan kerap TERSASUL dalam TINDAKAN.. Kenapa? Kerana Pemuda UMNO berKETUAkan seorang peSALAH POLITIK WANG yang diketahui UMUM sebagai pemBAWAK kepada Penasihat PKR semasa dia diBEBASkan tahun 2004 dahulu.. Dengan kata lain, Penasihat PKR sebenarnya sudah pun boleh berANGAN untuk meRUNTUHkan UMNO kerana BARUAnya sudah pun meROSAKkan UMNO dari dalam.. Walaupun saban hari keBURUKkan dan masalah SEKSUAL Penasihat PKR diDEDAHkan, itu bukannya dari UMNO pun sebaliknya dari pihak KETIGA seperti para juruBLOG dan mereka yang KECEWA serta diSISIHkannya.. UMNO sendiri?

Kenapa kali ini kita memilih untuk memBANTAI Pemuda UMNO? OK, sebelum itu kita ingin TAHU apakah Pemuda UMNO benar-benar meRASAkan mereka berBAKTI kepada PARTInya sendiri? Apakah BAKTI yang benar-benar berKESAn sejak PeSALAH POLITIK WANG dibenarkan menJAWAT JAWATAN dalam pergerakan tersebut? Ada? Apa yang kita LIHAT, Segala gerak-kerja atas nama Pemuda UMNO TIDAK lebih atas INISIATIF Ketua Pemuda BAHAGIAN atau pun Ketua Pemuda NEGERI masing-masing.. Mungkin itu pun setelah DESAKan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri yang RESAH kerana hampir tiada JENTERA UMNO dapat MENANGKIS dan MENYERANG pihak LAWAN dengan berKESAN.. Semuanya TIDAK terSUSUN dan berTERABUR..

Apa pulak yang diLAKUkan oleh 'BOSS'nya Pemuda UMNO? Anda TAHU? Yang kita TAHU kerjanya TIDAK lebih sekadar menyahut CABARan DEBAT atau pun menCABAR LAWANnya berDEBAT.. ->KLIK<-

Apakah kePENTINGan DEBAT tersebut kepada RAKYAT yang mahukan PENERANGAN daripada UMNO? BerDEBAT sejam DUA, kemudian 'SHAKE hand' dan balik berANGAN? RAKYAT pulak terus menerus diMOMOKkan dan diHIDANGkan dengan segala macam keBURUKkan UMNO selepas DEBAT selesai.. Ada tak Pemuda UMNO buat 'FOLLOW-UP'? Ada.. Seperti 'BOSS'nya, mereka buat 'FOLLOW-UP' di kelab-kelab EKSKLUSIF, 'COFFEE House' atau pun di mana-mana tempat REKREASI yang MEWAH.. Inilah 'PENYAKIT' yang berlaku terhadap UMNO la ni..

Memang ada USAHA Pemuda UMNO buat FORUM dalam ISU PTPTN dan ISU BERSIH KONON-KONONnya.. Namun setakat itu aje la.. LAWAN mereka selesai aje FORUM atau DEBAT, terus balik menDAKYAHkan keBURUKkan UMNO walaupun penJELASan telah diBERIkan di dalam FORUM tersebut.. Di dalam FORUM, LAWAN mereka berPURA-PURA berSETUJU dengan ISU yang diBANGKITkan tetapi di luar FORUM, mereka terus ULANG dan mengULANGi FITNAH mereka.. Pemuda UMNO pulak? BASUH tangan dan berSANTAI kat kelab-kelab EKSKLUSIF seperti 'BOSS'nya? Hari ini segala macam ISU TIDAK masuk AKAL seperti PTPTN, NFC, LYNAS, BERSIH 3.0, FELDA, Dong ZONG dan sebagainya diLANYAK kepada UMNO.. UMNO pulak LEMBAB menJAWABnya.. Masih mengHARAPkan RTM, UTUSAN dan BERNAMA.. Mujur ada juruBLOG.. Tengok? Mana dia Pemuda UMNO bila ada 'BERUK' mengHINA YDP AGONG semasa perTABALan?

Dalam KONTEKS ini, yang MALANGnya adalah RAKYAT.. NFC berTUJUAN untuk mengurangkan MONOPOLI pengIMPORTan daging LEMBU oleh pemBORONG kaum peMAKAN BABI.. FELDA pulak tentunya untuk mengUNTUNGkan para PENEROKA.. PTPTN yang MUDAH diFAHAMi pun cuba diPESONGkan.. LYNAS yang diKANTOIkan oleh Pakar NUKLEAR PAS pun masih cuba diJADIkkan ISU.. Pendek kata, semua ISU ini telah di terJAWAB tetapi kerana TIADAnya 'FOLLOW-UP' berKESAN oleh UMNO dan tentunya Pemuda UMNO, maka ianya terus diMAINkan pihak LAWAN.. Kalau Pemuda UMNO zaman Jaffar Albar, DS Najib dan Harun IDRIS pantang diCABAR, hari ini anda meLIHAT sendiri betapa LUNYAInya Pemuda UMNO.. Bebudak 'DROP' IPT pun boleh mengHINA UMNO kerana mereka TAHU Pemuda UMNO TIDAK akan JENTIK pun mereka.. HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS