DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, April 17, 2012

TUMBANGnya UMNO/BN pada PRU-13 jika mengUTAMAkan suara MINORITI melebihi suara MAJORITI..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tuan MENTERI IPT.. Adakalanya anda patut TAHU bahawasanya perlu jugak WUJUDnya unsur 'HUKUMAN' dalam menDIDIK seseorang.. Kenapa kita KATA begitu? Kita RASA Tuan MENTERI IPT sepatutnya TIDAK perlu pun membuat KENYATAAN menCABAR bebudak 'DROP' yang berDEMONSTRASI di Dataran MERDEKA memulangkan balik WANG PTPTN mereka.. Itu hanya memBUANG masa lagi memperBODOHkan diri sendiri depan RAKYAT.. ->KLIK<-

Pada kita, Tuan MENTERI IPT hanya perlu menamatkan terus pemBIAYAan mereka seterusnya mengHARAMkan atau 'BLACKLIST' kan mereka buat daripada sebarang PINJAMan kerajaan buat selama-lamanya.. BANYAK lagi mereka yang TIDAK 'DROP' yang perlu diBANTU..

Cuba kita FIKIR balik.. Adakah pihak TELCO seperti TM, CELCOM atau MAXIS akan berMURAH HATI jika kita ENGGAN memBAYAR perKHIDMATan mereka? Begitu jugak dengan BANK atau syarikat PINJAMan.. Adakah mereka akan terus memBERIkan WANG jika kita TIDAK memBAYAR, apatah lagi memBERONTAK pulak terhadap mereka? Silap-silap mereka akan mengHERET peminjam ke MAHKAMAH.. Jadik kenapa pulak Tuan MENTERI IPT berSUSAH payah memBUAT kenyataan menCABAR bebudak 'DROP' tersebut? TAMATkan sahaja pemBIAYAan PTPTN mereka serta-merta! Apakah TIADA lagi mereka yang lebih LAYAK untuk diBIAYAi selain bebudak 'DROP' ini?

Dalam keadaan sekarang, memBERI MUKA samalah dengan memBIARkan KEPALA kamu diPIJAK.. Kita tak TAHUlah Tuan MENTERI IPT dan jugak PM DS Najib RELA MARUAH mereka diINJAK oleh bebudak 'DROP' ini.. Kalau anda RELA sekalipun, FIKIRkanlah sama air MUKA keluarga anda atau pun para PENYOKONG PARTI anda.. Janganlah terlampau LEMBIK walaupun untuk menguatkuasakan apa yang sudah ada dalam UNDANG-UNDANG.. Apa GUNAnya anda semua berHABIS air LIUR memBAHASkan UNDANG-UNDANG di PARLIMEN jika kamu takde 'TELOQ' untuk menguatkuasakannya? TIDAK ke TINDAKAN begitu sebenarnya PENGECUT?

Kita jugak berHARAPlah para MENTERI UMNO/BN nih berHENTIlah buat KENYATAAN MERAPU sebegini.. Ianya bukan sahaja menyakitkan HATI RAKYAT, ia jugak menunjukkan para MENTERI UMNO/BN ni SEMBANG aje lebih.. Segala TUNTUTan yang diKEMUKAkan akhir-akhir ini baik oleh bebudak 'DROP' IPT, DONG ZONG, BERSIH 2.0 dan sebagainya SEMUAnya adalah suara MINORITI.. DiSEBABkan MEDIA milik LAWAN kepada UMNO/BN lebih EFEKTIF membuat 'SCOPE', nampaklah TUNTUTan mereka ini GAH semacam aje.. Kena pulak dengan RESPON sebegini di pihak UMNO/BN, jadik semakin naik MUKA la mereka tuh.. Takkanla siapa MAJORITI, siapa MINORITI pun dah tak KENAL?

Kalau keadaan sebegini berTERUSan, nampak sangatla suara MAJORITI diPINGGIRkan tetapi suara MINORITI diPENTINGkan.. Apakah UMNO/BN lupa bahawa Tun Dr. Mahathir pernah KATA, "JEWS rule the WORLD by PROXY, they have people to FIGHT and DIE for them.."? TIDAKkah itu memBUKTIkan bagaimana 'JEWS' yang cuma MINORITI lebih diPENTINGkan daripada MAJORITI? Bukankah 'TREND' yang sama diGUNAkan oleh bebudak 'DROP' IPT, BERSIH 2.0 dan DONG ZONG kerana mereka berSEKUTU dengan 'JEWS' menerusi DANA sumbangan ZIONIS Neo-CON? Tak ke BODOH jika UMNO/BN TUNDUK dan IKUT aje apa keHENDAK mereka sedangkan mereka adalah MINORITI?

Inilah SENARIO yang sedang berlaku dan akan berlaku jika UMNO/BN masih diTAKUK lama dalam bab menguasai dan menyebarkan INFORMASI.. Apabila SULTAN-SULTAN Melayu diHINA semasa perTABALan YDP AGONG pun UMNO/BN masih terKIAL-KIAL dan hanya simpan 'TELOQ' apabila mereka yang diTUDUH sekadar mengatakan itu semua adlaah FITNAH UMNO.. Mereka kata 'YA', UMNO/BN pun ANGGUK sama kata 'YA' pasal UMNO/BN masih TRAUMA dengan KESAN PRU-12 lalu dan secara PSIKOLOGInya mengANGGAP mereka diTOLAK RAKYAT.. Pada kitalah, PEMIMPIN UMNO/BN yang masih TRAUMA sebegini WAJAR diTOLAK dan TIDAK LAYAK berCAKAP pasal perJUANGan..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS